Η νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο επίκεντρο
Αυτή η εβδομάδα σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την κοινότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, έκανε το ντεμπούτο του στην Ουάσιγκτον για να συνομιλήσει με το Κογκρέσο.
Η εμφάνιση του Altman έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι απαιτήσεις για τη ρύθμιση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT της OpenAI, γίνονται όλο και πιο έντονες. Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι αν το Κογκρέσο θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Μαθαίνοντας από τα λάθη του Facebook
Ο Mark Zuckerberg δεν εμφανίστηκε στο Κογκρέσο μέχρι το 2018, 14 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Facebook – οπότε και η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαμοιρασμού δεδομένων. Η έγκαιρη εμπλοκή του Altman με τους νομοθέτες – περίπου έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου ευρέως διαθέσιμου προϊόντος της OpenAI – αντανακλά την αναγνώριση των διδαγμάτων που προέκυψαν από τις προκλήσεις που έθεσε η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του Facebook.
Καθώς οι νομοθέτες είδαν την ικανότητα του Facebook να αποφεύγει τη ρυθμιστική εποπτεία και τις επακόλουθες αποτυχίες στην προστασία του κοινού από τις καταχρήσεις του, είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την εξέλιξη ενός παρόμοιου σεναρίου στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Γι’ αυτό και είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με τον Altman, όχι μόνο νωρίς αλλά και σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Ένας οργανισμός με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη;
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της υποεπιτροπής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την τεχνολογία της Γερουσίας, ο Altman πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, μια ιδέα που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν. Ο προτεινόμενος αυτός οργανισμός θα εκδίδει άδειες σε εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, επιβάλλοντάς τους αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας και υποχρεωτικές δοκιμές πριν από τη διάθεσή τους στο κοινό.
Οι προτάσεις του Altman καταδεικνύουν προθυμία για την αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και το νομικά ασφαλές λιμάνι του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, ενώ η κατάθεση του Altman κάλυψε σημαντικές πτυχές, χάθηκαν ευκαιρίες για βαθύτερες συζητήσεις. Κρίσιμα θέματα, όπως η σαφής επισήμανση του περιεχομένου που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και η αυξημένη διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, δεν έτυχαν επαρκούς προσοχής. Είναι πιθανό ότι ο Altman θα κληθεί ξανά να καταθέσει στο μέλλον, καθώς οι νομοθέτες θα εμβαθύνουν περισσότερο στην κατανόηση των μοναδικών προκλήσεων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την παραπληροφόρηση και την ασφάλεια που θέτουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.
Μάχη μεταξύ των κολοσσών της Τεχνητής Νοημοσύνης
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, η Google δημιούργησε εντυπώσεις στο τοπίο της generative AI. Στην ετήσια εκδήλωση προγραμματιστών I/O, η Google παρουσίασε το PaLM 2, ένα πιο ισχυρό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που ενισχύει το chatbot Bard. Με πολύγλωσσες δυνατότητες και επεκτάσεις που επιτρέπουν την ενσωμάτωση με διάφορες εφαρμογές, η Google στοχεύει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιούν οι ανταγωνιστές της, ιδίως εκείνοι που τροφοδοτούνται από μοντέλα της OpenAI.
Για να μην μείνει πίσω, η OpenAI έκανε μια σημαντική κίνηση, βγάζοντας τα πρόσθετά της (plugins) από τη φάση της περιορισμένης beta, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε όλους τους συνδρομητές του ChatGPT Plus. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε ένα διευρυμένο “Plugins Store” που θα διαθέτει ένα ευρύτερο φάσμα plugins τρίτων κατασκευαστών.
Διαβάστε ακόμα: Το Google παρουσιάζει στο κοινό τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Bard
Εν τω μεταξύ, η Anthropic, ένας αξιοσημείωτος παίκτης στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του chatbot της, Claude, που διαθέτει αυξημένη χωρητικότητα μνήμης. Με τη δυνατότητα επεξεργασίας έως και 75.000 λέξεων, το Claude ανοίγει δυνατότητες για πιο εκτεταμένες αλληλεπιδράσεις και υποστήριξη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γραφή. Το ChatGPT έχει προς το παρόν τη δυνατότητα να επεξεργαστεί έως και 3.000 λέξεις.
Θα μάθουμε, τελικά, από τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό μένει να το δούμε. Η ελπίδα είναι ότι τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη υπεύθυνων και αποτελεσματικών ρυθμιστικών πλαισίων, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης με παράλληλη διασφάλιση των δημόσιων συμφερόντων.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.