26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι Κινέζοι παίζουν εγχώρια;

4 MIN READ

Γιατί οι Κινέζοι παίζουν εγχώρια;

Γιατί οι Κινέζοι παίζουν εγχώρια;

Τα luxury brands “μετακομίζουν” στην Κίνα;

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της, μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών του Covid-19. Τα zero covid μέτρα που ίσχυαν στην ασιατική χώρα επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία, καθώς πριν από την πανδημία, η Κίνα αποτελούσε την σημαντικότερη πηγή διεθνών ταξιδιωτών στον κόσμο.

Όμως, παρά το άνοιγμα των διεθνών συνόρων, οι Κινέζοι καταναλωτές επιλέγουν να πραγματοποιούν αγορές πολυτελείας στη χώρα τους. Τα στοιχεία του παρόχου πληροφοριών αγοράς, Sandalwood Advisors, αποκαλύπτουν ότι τον Απρίλιο, το 62% των δαπανών πολυτελείας των Κινέζων καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 41% που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2019.

Διαβάστε ακόμα: Τι μπορούν να μάθουν τα luxury brands από την πορεία της Gucci

Οι επιδόσεις των πωλήσεων των εγχώριων high-end retailers απεικονίζουν έντονα αυτή την τάση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το Taikoo Li Qiantan στη Σαγκάη – ένα δημοφιλές εμπορικό συγκρότημα που άνοιξε το 2021 – πέτυχε αξιοσημείωτη αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 107,3% σε ετήσια βάση, συνοδευόμενη από ποσοστό πληρότητας 94 %. Ομοίως, το εμπορικό κέντρο Sino-Ocean Taikoo Li στην Τσενγκντού ανέφερε πωλήσεις που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ακμάζουσα αγορά πολυτελείας εντός της Κίνας.

Τι οδήγησε στο εγχώριο παιχνίδι των Κινέζων

Φαίνεται πως οι επανεκτιμούν τον τρόπο ζωής τους μετά την πανδημία. Δεν θέλουν πλέον να υπομένουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα στο Παρίσι ή το Μιλάνο. Αντ’ αυτού, επιδιώκουν να δημιουργήσουν σχέσεις με τοπικούς πωλητές που κατανοούν τις προτιμήσεις τους και μπορούν να παρέχουν καλύτερες συμβουλές.

Εξάλλου, η αυξανόμενη παρουσία πολυτελών καταστημάτων και οι προσπάθειες marketing στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες αναπροσαρμογές των τιμών, έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό των Κινέζων καταναλωτών για αγορές στο εξωτερικό. Μια έκθεση της Savills, ενός παγκόσμιου παρόχου υπηρεσιών ακινήτων, δείχνει ότι το 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε το 55% όλων των νέων εγκαινίων καταστημάτων πολυτελείας, ποσοστό που αυξήθηκε στο 41% το 2022. Αυτό καταδεικνύει τη μετατόπιση της εστίασης των εμπορικών σημάτων πολυτελείας προς την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εντός της Κίνας.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πείθει τους Κινέζους καταναλωτές να επιλέγουν να ψωνίζουν στην πατρίδα τους είναι η εξυπηρέτηση. Η εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman αποκάλυψε ότι το 70% των κινεζικών αγορών πολυτελείας περιλαμβάνουν βοήθεια από πωλητές. Η παροχή μιας εκλεπτυσμένης και προσαρμοσμένης εμπειρίας γίνεται σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των εγχώριων αγοραστών και την ικανοποίηση των προτιμήσεών τους.

Τα μεγάλα ονόματα είναι ήδη εκεί

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, τα κορυφαία luxury brands έχουν ενισχύσει το αποτύπωμα λιανικής τους στην ηπειρωτική Κίνα. Η Hermès, η Sisley και η Louis Vuitton, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει επενδύσεις σε τριώροφα ή τετραώροφα βιωματικά flagship stores, με στόχο να προσεκλύσουν τους ντόπιους καταναλωτές στο κόσμο της μάρκας τους. Η Chanel και ο Dior έχουν ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση, εγκαινιάζοντας μπουτίκ μόνο για VIP σε εμπορικά κέντρα κύρους σε όλη την Κίνα.

Επιπλέον, ορισμένα brands έχουν μεταφέρει τα περιφερειακά τους κεντρικά γραφεία από το Χονγκ Κονγκ στη Σαγκάη, αντανακλώντας την αυξανόμενη σημασία της κινεζικής αγοράς. Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις καταδεικνύουν μια συντονισμένη προσπάθεια των εμπορικών σημάτων πολυτελείας να εδραιώσουν μια ισχυρή παρουσία και να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προτιμήσεις των Κινέζων καταναλωτών.

Hermès και Louis Vuitton

Επί του παρόντος, ο πρωταρχικός στόχος της Hermès είναι η ενίσχυση της παρουσίας του εμπορικού της σήματος στην Κίνα. Για να το επιτύχει αυτό, το γαλλικό luxury brand σχεδιάζει να ανοίγει μια νέα μπουτίκ σε μια κινεζική πόλη κάθε χρόνο. Το προηγούμενο έτος, εγκαινίασε τρία καταστήματα στην Κίνα, ενώ παράλληλα προχώρησε στην ανακαίνιση αρκετών από τις υπάρχουσες μπουτίκ-ορόσημα στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα luxury brands επενδύουν σε βιωματικά flagship stores;

Η Louis Vuitton, από την άλλη, δεν εστιάζει μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά θέτει στο στόχαστρο και τις πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας στην Κίνα. Το 2021, η διάσημη γαλλική μάρκα πολυτελείας παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό της να δημιουργήσει μια φυσική παρουσία σε κάθε μια από τις περιοχές της Κίνας μέχρι το 2025. Αυτή η στρατηγική επέκτασης αναγνωρίζει την αυξανόμενη αγοραστική δύναμη και τη ζήτηση για αγαθά πολυτελείας στις αναδυόμενες αγορές της χώρας.

Ανταποκρινόμενες στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις αυτών των καταναλωτών, οι μάρκες πολυτελείας προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να παρέχουν μια πιο εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη προσέγγιση. Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τις υψηλές δαπάνες των πελατών τους, τα εμπορικά σήματα μπορούν να καλλιεργήσουν μια ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση και να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες που βρίσκουν απήχηση στους Κινέζους καταναλωτές πολυτελείας.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.