25 Απρ 2024
READING

Μήπως οι Big Tech πρέπει να κάνουν κάτι για τον αντίκτυπο των social media στην υγεία των εφήβων;

4 MIN READ

Μήπως οι Big Tech πρέπει να κάνουν κάτι για τον αντίκτυπο των social media στην υγεία των εφήβων;

Μήπως οι Big Tech πρέπει να κάνουν κάτι για τον αντίκτυπο των social media στην υγεία των εφήβων;

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κρίση υγείας των εφήβων απαιτεί δράση

Η υπερβολική χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους γίνεται όλο και περισσότερο αιτία ανησυχίας. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Common Sense Media, τα παιδιά σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι βλαβερές συνέπειες του να περνά κανείς αμέτρητες ώρες στο TikTok, το Snapchat και το Instagram συνδέονται πλέον με την κρίση ψυχικής υγείας των εφήβων. Εν τω μεταξύ, το βάρος της προστασίας των νεαρών ατόμων από τις πιθανές βλάβες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πέσει κυρίως στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) εξέδωσε πρόσφατα μια σειρά συστάσεων σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους, όμως πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες αυτές επιβαρύνουν υπέρμετρα τους γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σχετικά με πλατφόρμες με τις οποίες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένα. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι επαρκής.

Είναι, πλέον, απαραίτητο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μοιραστούν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες.

Το παράδειγμα του TikTok

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια συλλογικά εγκεκριμένη θέση σχετικά με τη “σωστή” ποσότητα χρόνου παρακολούθησης, το TikTok εισήγαγε πρόσφατα νέες ρυθμίσεις που περιορίζουν το χρόνο παρακολούθησης στην πλατφόρμα σε μία ώρα την ημέρα για τους χρήστες κάτω των 18 ετών.

Η κινεζική εφαρμογή έθεσε επίσης σε κυκλοφορία μια σειρά από πρόσθετους γονικούς ελέγχους και ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις οικογένειες και τους μεμονωμένους χρήστες να θέτουν όρια και να παρακολουθούν το “χρόνο οθόνης”. Το TikTok πρόσθεσε τα νέα χαρακτηριστικά, συμβουλευόμενο την τρέχουσα ακαδημαϊκή έρευνα και τους ειδικούς από το Εργαστήριο Ψηφιακής Ευεξίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Το TikTok εισήγαγε, λοιπόν, ένα ημερήσιο όριο 60 λεπτών για τους ανήλικους χρήστες και μόλις φτάσουν σε αυτό το όριο, θα τους ζητείται να εισάγουν έναν κωδικό πρόσβασης για να παρακάμψουν το όριο και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Για τους χρήστες κάτω των 13 ετών, υπάρχει μια πρόσθετη λειτουργία όπου ένας γονέας ή κηδεμόνας πρέπει να ορίσει ή να εισάγει έναν κωδικό πρόσβασης για να ενεργοποιήσει 30 λεπτά πρόσθετου χρόνου παρακολούθησης.

Αυτές οι νέες λειτουργίες είναι επιπλέον των υφιστάμενων ρυθμίσεων ασφαλείας για τους λογαριασμούς εφήβων. Για παράδειγμα, οι λογαριασμοί των χρηστών ηλικίας 13-15 ετών είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί, δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο στο τι επιλέγουν να μοιράζονται και με ποιον. Η αποστολή άμεσων μηνυμάτων είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ η φιλοξενία ενός ζωντανού βίντεο απαιτεί οι χρήστες να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα αγαπημένα brands των εφήβων;

Ανάλογα, εγκαινίασε το πρόγραμμα Family Pairing, το οποίο επιτρέπει στους γονείς και τους κηδεμόνες να ορίσουν ένα προσαρμοσμένο ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης για τα έφηβα παιδιά τους. Το όριο αυτό μπορεί να ρυθμιστεί διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Οι γονείς θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ειδοποιήσεις σίγασης στους λογαριασμούς των παιδιών τους. Επιπλέον, το Family Pairing παρέχει στους γονείς ένα ταμπλό όπου μπορούν να δουν λεπτομέρειες όπως ο χρόνος που δαπανήθηκε στο TikTok, ο αριθμός των φορών που ανοίχτηκε η εφαρμογή και μια πιο λεπτομερή ανάλυση του χρόνου που δαπανήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανησυχίες, είναι απαραίτητο και οι υπόλοιπες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ευαισθητοποιηθούν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ψυχική υγεία που συνδέονται με την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους. Η προληπτική προσέγγιση και η εφαρμογή μέτρων για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερες διαδικτυακές εμπειρίες για τους νεαρούς χρήστες.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.