25 Απρ 2024
READING

Τελικά, το snacking είναι θέμα γενιάς;

4 MIN READ

Τελικά, το snacking είναι θέμα γενιάς;

Τελικά, το snacking είναι θέμα γενιάς;

Πώς οι Millennials και η Gen Z κάνουν τα σνακ το νέο κύριο πιάτο

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των Millennials και των Gen Z-ers, καθώς υιοθετούν μια κουλτούρα σνακ που ξεπερνά τις παραδοσιακές ώρες των γευμάτων. Αυτή η αυξανόμενη τάση έχει πυροδοτήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία σνακ, η οποία εκτιμάται σε 167 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Σήμερα, σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς καταναλωτές τρώνε τρία ή περισσότερα σνακ καθημερινά -αυξημένα κατά 8% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς, Circana Group. Με τα σνακ να γίνονται η πρώτη επιλογή για αυτές τις νεότερες γενιές, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνηθούν οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στη διατροφή και τη συνολική υγεία.

Το φαινόμενο του snacking

Τα σνακ, που συνήθως ορίζονται ως τρόφιμα που καταναλώνονται μεταξύ των κύριων γευμάτων, αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της καθημερινής ρουτίνας των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί τους Millennials και την Gen Z είναι ο επαναπροσδιορισμός των σνακ ως ολοκληρωμένων γευμάτων. Αντί να θεωρούν τα σνακ ως συμπλήρωμα, τα έχουν μετατρέψει σε ουσιαστικές και ικανοποιητικές διατροφικές περιστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Είναι τα σνακ είναι η νέα προσιτή πολυτέλεια

Ποια είναι, όμως, τα κίνητρα πίσω από αυτό το αυξημένο τσιμπολόγημα; Καταρχάς, το φυσικό αίσθημα πείνας που προκύπτει λίγες ώρες μετά το προηγούμενο γεύμα λειτουργεί ως πρωταρχικός παράγοντας. Επιπλέον, τα σνακ παρέχουν εύκολα μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις πτώσεις στα επίπεδα ενέργειας που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή στις επιλογές τροφίμων αποδίδεται και στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να αναγκάζει τους ανθρώπους να αγοράζουν τρόφιμα χαμηλότερου κόστους. Και, φυσικά, η απόλαυση ορισμένων σνακ και η γεύση τους παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των νεότερων γενεών.

Οι επιπτώσεις και τα οφέλη

Αν και τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ο αντίκτυπός τους στην υγεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το θρεπτικό περιεχόμενό τους, η συχνότητα κατανάλωσής τους και το συνολικό διατροφικό πλάνο.

Όταν το snacking γίνεται με σύνεση, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη. Για παράδειγμα, τα σνακ μπορούν να προσφέρουν μια απαραίτητη ενεργειακή ώθηση όταν περνούν αρκετές ώρες μεταξύ των γευμάτων, αποτρέποντας την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, το τσιμπολόγημα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της υπερβολικής πείνας, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του επόμενου κύριου γεύματος.

Η επιλογή θρεπτικών σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή ξηροί καρποί, μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα σνακ μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση επαρκούς διατροφής για άτομα με κακή όρεξη ή για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν πλήρη γεύματα λόγω ασθένειας.

Υπάρχουν, όμως, και παγίδες. Το υπερβολικό τσιμπολόγημα, ιδίως αν δεν ελέγχονται οι μερίδες ή η συχνότητα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί, επίσης, να διαταράξει τις τακτικές συνήθειες των γευμάτων, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων και υπερ-γευστικών σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και λίπη αλλά χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενισχύσει την προτίμηση σε ανθυγιεινά τρόφιμα, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική ποιότητα της διατροφής.

Η βιομηχανία σνακ και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών

Η αυξανόμενη τάση για σνακ μεταξύ των Millennials και της Gen Z έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία σνακ. Εταιρείες όπως η Mondelez και η Hershey παρουσίασαν σημαντική αύξηση των εσόδων τους, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση – 22% και 30%, αντίστοιχα, από το 2019 έως το 2022.

Για να ανταποκριθούν σε αυτή την τάση, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν αρχίσει να επανασυσκευάζουν παραδοσιακά είδη γεύματος ως επιλογές που ταιριάζουν σε σνακ. Τα δημητριακά που πωλούνται σε πακέτα σνακ και τα εμβληματικά τσιπς που διατίθενται σε συσκευασία μεγέθους μπουκιάς είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτών των προσαρμογών.

Διαβάστε ακόμα: Η PepsiCo θα επεκτείνει την κατηγορία σνακ της το 2023

Health-Conscious Snacking

Ενώ η βιομηχανία σνακ ανθίζει, ένα παράλληλο κίνημα προς πιο υγιεινές επιλογές και προσεγμένη διατροφή κερδίζει έδαφος. Τα στοιχεία της Circana δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο σνακ που είναι πιο θρεπτικά, όπως μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς. Ακόμα και παραδοσιακά ανθυγιεινά σνακ, όπως τα πατατάκια, επαναπροσδιορίζονται ως εναλλακτικές λύσεις -ψημένων, αντί τηγανιτών ή χωρίς αλάτι- για να ευθυγραμμιστούν με τις νέες προτιμήσεις.

Όμως, ακόμα και στις πιο υγιεινές επιλογές, χρειάζεται μέτρο και ισορροπία. Τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο μέρος του διατροφικού σχεδίου κάποιου, όταν οι επιλογές γίνονται με προσοχή. Επιλέγοντας σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προσέχοντας τα μεγέθη των μερίδων, οι Millennials και οι Gen Z-ers μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ευκολία του σνακ, υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Με πληροφορίες από Fortune

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.