26 Απρ 2024
READING

Shein και eBay οι δημοφιλείς επιλογές ψηφιακών αγορών

4 MIN READ

Shein και eBay οι δημοφιλείς επιλογές ψηφιακών αγορών

Shein και eBay οι δημοφιλείς επιλογές ψηφιακών αγορών

Η μάχη για την κυριαρχία στην ψηφιακή αγορά

Οι νεοσύστατες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν κερδίσει σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Και όχι άδικα, καθώς προσφέρουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, φιλικές προς το χρήστη διεπαφές και μοναδικές προτάσεις αξίας που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ή αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα της αγοράς. Αλλά υπάρχουν και παλιοί παίκτες που ανταπεξέρχονται και αντέχουν τον ανταγωνισμό.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Modern Retail και την Attest αποκαλύπτει τη δυναμική του τοπίου της ψηφιακής αγοράς, με τη Shein και το eBay να ξεχωρίζουν ως οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 καταναλωτές, ρώτησε τους συμμετέχοντες σχετικά με τις αγορές τους σε πλατφόρμες αγοράς εκτός του Amazon κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Το eBay αναδείχθηκε ως η κορυφαία επιλογή, με το 32% των καταναλωτών να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Η Shein εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με 21%, ακολουθούμενη στενά από την Temu με 17%.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί Shein και Temu επιχειρούν να επεκταθούν πέρα από την Κίνα και την Αμερική

Η κατάταξη αλλάζει για τους νεότερους καταναλωτές, που δίνουν στη Shein την πρώτη θέση. Μεταξύ των 400 συμμετεχόντων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το 35% αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε το Shein τους τελευταίους έξι μήνες, ξεπερνώντας το eBay, το οποίο χρησιμοποιούσε το 25% της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Η Temu κατέκτησε την τρίτη θέση μεταξύ των νεαρών καταναλωτών, με ποσοστό χρήσης 16%.

Πώς η Shein αναστατώνει την αγορά

Η Shein ιδρύθηκε στο Nanjing της επαρχίας Jiangsu της Κίνας το 2012 και παρουσίασε για πρώτη φορά την εφαρμογή αγορών της στο κατάστημα της Apple το 2014. Το 2015 άλλαξε το όνομά της από SheInside στο συντομότερο Shein. Ο ιστότοπος αγορών είναι συνώνυμος κυρίως με fast fashion προϊόντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Πέρυσι, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περίπου 100 άτομα. Το 2021, η Shein ξεπέρασε το Amazon όσον αφορά τα downloads εφαρμογών αγορών στις ΗΠΑ.

Τώρα η Shein εργάζεται ενεργά για την εδραίωση της θέσης της ως σημαντικού παίκτη στον κλάδο του e-commerce. Η επόμενη φάση εξέλιξης της Shein είναι η επέκταση σε μια επιχείρηση marketplace. Μετά την επιτυχή εισαγωγή της στη Βραζιλία, η παγκόσμια ολοκληρωμένη αγορά της Shein, πρόκειται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως, με την ονομασία Shein Marketplace. Η πλατφόρμα, που θα είναι διαθέσιμη πρώτα στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες αγορές, θα διαθέτει πλέον τόσο τρίτους πωλητές όσο και δικά της επώνυμα προϊόντα ένδυσης, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ποικιλία προϊόντων.

Με μια τόσο μεγάλη πελατειακή βάση, η Shein έχει τη δυνατότητα να διαταράξει το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου αν μεταβεί επιτυχώς σε ένα marketplace μοντέλο. Προσφέροντας προϊόντα από τρίτες μάρκες παράλληλα με τις δικές της προσφορές, η Shein μπορεί να διαφοροποιήσει τη γκάμα των προϊόντων της και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα προτιμήσεων των καταναλωτών. Αυτή η κίνηση θα τοποθετήσει τη Shein ως έναν ολοκληρωμένο προορισμό αγορών, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των καθιερωμένων e-retailers, όπως το Amazon, η Alibaba η Macy’s, η Target και η Walmart.
Η Temu

Η Temu είναι μια διαδικτυακή αγορά με έδρα την Αμερική, που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Pinduoduo – έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στις online αγορές της Κίνας. Στα social media η Temu παρομοιάζεται με κινεζικούς και αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Amazon και το Alibaba.

Η Temu παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια εκτεταμένη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Τα στοιχεία του Sensor Tower αποκαλύπτουν ότι κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση μεταξύ των εφαρμογών με τις περισσότερες λήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μόνο το ChatGPT της OpenAI να την ξεπερνά. Η Shein, αν και δημοφιλής, κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση όσον αφορά τις λήψεις εφαρμογών.

Το eBay

Το eBay δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά καταστήματα λιανικής πώλησης στον κόσμο. Όταν ιδρύθηκε, το 1995, ξεκίνησε ως μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να μεταπωλούν οι άνθρωποι μεταχειρισμένα αντικείμενα. Στην πορεία όμως εξελίχθηκε και σήμερα η πλειονότητα των πωλήσεών του αφορά σε καινούργια προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Shein απειλεί το Amazon

Οι καταναλωτές αποφασίζουν να αγοράσουν ένα προϊόν second hand για δύο λόγους: βιωσιμότητα και καλύτερη τιμή. Το eBay φαίνεται πως συνδυάζει και τα δύο σε μια ανερχόμενη ανταγωνιστική αγορά. Ένας ακόμη λόγος που το eBay σημειώνει μεγάλη επιτυχία είναι ότι συνδυάζει χαμηλές τιμές με πολλές επιλογές και εγγυήσεις γνησιότητας. Διαθέτει, δηλαδή, πολιτικές για την γνησιότητα των προϊόντων του, προκειμένου να θεωρείται αξιόπιστο.

Η εξελισσόμενη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αναδεικνύει την εμφάνιση νέων παικτών που στοχεύουν να κυριαρχήσουν στον κλάδο. Οι εταιρείες αυτές ασχολούνται ενεργά με τους καταναλωτές, εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές για να αυξήσουν την προβολή και το μερίδιο αγοράς τους. Ενώ οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να αποδίδουν μέχρι στιγμής, καθιερωμένες πλατφόρμες, όπως το eBay, επιδεικνύουν ανθεκτικότητα απέναντι στον ανταγωνισμό, διατηρώντας την πιστή πελατειακή τους βάση.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.