25 Απρ 2024
READING

Προτεραιότητα για τον ΟΤΕ η συνδεσιμότητα των τουριστικών περιοχών

4 MIN READ

Προτεραιότητα για τον ΟΤΕ η συνδεσιμότητα των τουριστικών περιοχών

Προτεραιότητα για τον ΟΤΕ η συνδεσιμότητα των τουριστικών περιοχών

Το 60% των αναβαθμίσεων δικτύου αφορά ήδη περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος

Στη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου εστιάζει ο ΟΤΕ προτεραιοποιώντας την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και την ενίσχυση των δικτύων 5G αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον καταναλωτή. Στόχος του να αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και να την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit, ικανοποιώντας την ανάγκη των καταναλωτών για ολοένα και περισσότερα δεδομένα.

Ένας στόχος, που δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τις περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον οι οποίες ενέχουν εξέχουσα θέση στο σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου του ΟΤΕ. Χαρακτηριστικό της σημασίας της τεχνολογίας που προσφέρει αδιάλειπτη συνδεσιμότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας επαγγελματιών της τουριστικής βιομηχανίας και των επισκεπτών, είναι η αύξηση στη χρήση data κατά 100% μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022.

Γιατί προτεραιοποιεί τον τουρισμό

Πιστός στο ανταγωνιστικό του προφίλ, ο όμιλος επενδύει στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προς τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ώστε η εμπειρία στη χώρα τους να μην διαφέρει από αυτήν που θα αποκομίσουν κατά τις διακοπές του στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό στον σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου, τόσο σε επίπεδο κάλυψης όσο και σε επίπεδο χωρητικότητας, θέτει σε προτεραιότητα περιοχές που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας σε στρατηγική επιλογή την άριστη κάλυψη σε σημαντικές χειμερινές και καλοκαιρινές ξενοδοχειακές μονάδες, σε παραλίες που κατακλύζονται από κόσμο και σε τουριστικούς οικισμούς με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι διαδικασίες σχεδιασμού του δικτύου του ΟΤΕ και η παρακολούθηση των επιδόσεών του εξάλλου κινούνται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία φροντίζει ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς αμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης τουριστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αναδυόμενες ανάγκες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Σχεδιασμός για την αυξανόμενη ζήτηση για δεδομένα

Την ίδια στιγμή η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας για το 2023. Με δεδομένη τη στρατηγική της εταιρείας για διαρκή αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, η εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων και τα οφέλη από τις επενδύσεις στο δίκτυό της για να ενισχύσει περαιτέρω τη βάση εσόδων της, με σκοπό τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Η εταιρεία θα συνεχίσει την επέκταση του 5G δικτύου σε όλη την επικράτεια, ενώ ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps. Στο τέλος του 2022, εξάλλου, παρείχε κάλυψη δικτύου 5G σε ποσοστό πάνω από 80% του πληθυσμού και έχει θέσει ως στόχο το καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας μέχρι τα τέλη του 2023. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

Το 60% των αναβαθμίσεων αφορά περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Το 40% σταθμών βάσεων είναι σε τουριστικές περιοχές παρόλο που εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Από τις περιοχές αυτές, οι Κυκλάδες ήταν οι πρώτες που αναπτύχθηκε το 5G δίκτυο αμέσως μόλις δόθηκε η άδεια, ενώ όλοι οι σταθμοί που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές έχουν αναβαθμιστεί, χωρίς να εξαιρούνται ούτε μικρά ακριτικά νησιά όπως το Καστελόριζο, η Κάσος, η Σύμη και η Γαύδος.

Η έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους

Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος των επισκεπτών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εν λόγω σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό ο ΟΤΕ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει επενδύσει σε υποδομές σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για εγκατάσταση δικτύου wi-fi και πολύ καλή κάλυψη.

Μάλιστα, εκτός από τις ίδιες επενδύσεις, οι οποίες δεν αρκούν για να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες τουριστικές ροές, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει και σε συμφωνίες διασύνδεσης με 140 δίκτυα σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Προϊόν εξάλλου της συνεργασίας της εταιρείας με το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί και η εφαρμογή AR Cosmote Chronos που φέρει την στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της σύμβασης πολιτιστικής χορηγίας. Με τις τεχνολογίες αιχμής, AR, VR και AI σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του δικτύου 5G, οι χρήστες της εφαρμογής που μπορούν να την κατεβάσουν από το Play Store και το Apple Store, έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να περιηγηθούν τη μοναδική ιστορία του Παρθενώνα και άλλων σπουδαίων μνημείων, είτε βρίσκονται στο Βράχο της Ακρόπολης είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.