25 Δεκ 2024
READING

Στα 8,6 τρισ. ευρώ ο οικονομικός αντίκτυπος της ΑΙ στο retail

4 MIN READ

Στα 8,6 τρισ. ευρώ ο οικονομικός αντίκτυπος της ΑΙ στο retail

Στα 8,6 τρισ. ευρώ ο οικονομικός αντίκτυπος της ΑΙ στο retail
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Στα 8,6 τρισ. ευρώ μέχρι το 2029 υπολογίζεται ο οικονομικός αντίκτυπος της ΑΙ στο retail

Η εμφάνιση του ChatGPT, τον περασμένο Νοέμβριο, σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) διατέθηκε στο κοινό, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το ChatGPT προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων -ακόμη και των λιγότερο μυημένων στην τεχνολογία- και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις δυνητικές του επιπτώσεις στην καθημερινότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, τα LLM και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ειδικού τομέα (DSLLM) χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι δυνατότητες και οι εφαρμογές της δεν περνούν απαρατήρητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και φυσικά, ούτε από τον κόσμο του retail.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα chatbots που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη;

Μια πρωτοποριακή πρόβλεψη από την καταξιωμένη εταιρεία ερευνητικών αναλυτών, IHL Group, αποκάλυψε τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η έρευνα προβλέπει έναν συγκλονιστικό οικονομικό αντίκτυπο ύψους 8,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2029, αναδεικνύοντας τη μετασχηματιστική δύναμη και τις πρωτοφανείς ευκαιρίες που έρχονται για τους retailers παγκοσμίως.

H Generative AI θα φέρει την επανάσταση στο retail

Με τη τεχνητή νοημοσύνη να είναι έτοιμη να γίνει η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του κλάδου, αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνολικού οικονομικού αντίκτυπου, οι retailers βρίσκονται στο κατώφλι μιας αξιοσημείωτης επανάστασης που υπόσχεται να αυξήσει τις πωλήσεις, να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων και να εξαλείψει τις αναποτελεσματικότητες.

Η Generative AI, που επί του παρόντος αντιστοιχεί μόνο στο 9% του συνολικού οικονομικού αντίκτυπου το 2023, πρόκειται να επαναπροσδιορίσει το τοπίο του retail, καθώς ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στις λειτουργίες του. Η πρόβλεψη αναδεικνύει τρεις πρωταρχικούς τομείς στους οποίους θα αποφέρει σημαντικά οφέλη: αύξηση των πωλήσεων (51%), βελτίωση των μικτών περιθωρίων κέρδους (20%) και μείωση του κόστους πώλησης και διοίκησης (S&A) (29%).

Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν αξιοσημείωτη αύξηση της αποδοτικότητας κατά 5-100 φορές, ιδιαίτερα στις εργασίες πωλήσεων και γενικής διοίκησης. Αυτό που παλαιότερα χρειαζόταν ώρες ή ημέρες για να ολοκληρωθεί, μπορεί τώρα να επιτευχθεί μέσα σε λίγα λεπτά, δίνοντας τη δυνατότητα στους retailers να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να εξασφαλίσουν κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών.

Οι προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρόβλεψη της IHL προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το μελλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Μέχρι το 2029, τα συνολικά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να προέλθουν από τις παραδοσιακές τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης/ML σε κλειστά συστήματα (47%), τις γενεσιουργούς λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης (48%) και τα εργαλεία Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (5%) που εκτιμάται ότι θα γίνουν διαθέσιμα αργότερα μέσα στη δεκαετία. Αυτή η κατανομή των επιπτώσεων σηματοδοτεί τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη στη διαμόρφωση της πορείας του κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εξηγήσει το νόημα της ζωής;

Το καταναλωτικό αίσθημα

Ενώ η πρόβλεψη υπογραμμίζει τις επαναστατικές δυνατότητες της Generative AI, οι καταναλωτές είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Μια έρευνα που διεξήχθη από την πλατφόρμα, AI InRule, αποκάλυψε ότι το 59% των καταναλωτών δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία των chatbots. Και, παρά τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, το 70% των καταναλωτών επιθυμούν οι αγοραστικές εμπειρίες τους να περιλαμβάνουν ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ανάμεικτο συναίσθημα απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, με μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (50%) να εκφράζει σκεπτικισμό ή αμφιβολίες σε σύγκριση με εκείνους που έχουν θετικά συναισθήματα (33%). Επιπλέον, το 20% των Ελλήνων έχει αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη μέσω του διαδικτυακού πάνελ της YouGov, το οποίο αποτελείται από περίπου 10 εκατομμύρια μέλη σε 57 χώρες. Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε 19.000 ενήλικες.

Ο κλάδος του retail βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εξαιρετικού μετασχηματισμού, και η γενεσιουργός AI θα ηγηθεί αναμφίβολα της πορείας. Με την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας αιχμής, οι λιανοπωλητές μπορούν να ξεκλειδώσουν πρωτοφανή επίπεδα αποδοτικότητας, κερδοφορίας και ικανοποίησης των πελατών. Η πρόβλεψη για οικονομικό αντίκτυπο 8,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2029 αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους προνοητικούς retailers να καθιερωθούν ως ηγέτες σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.