19 Απρ 2024
READING

Οι προκλήσεις για την Intersport και ο δυνατός ανταγωνισμός

4 MIN READ

Οι προκλήσεις για την Intersport και ο δυνατός ανταγωνισμός

Οι προκλήσεις για την Intersport και ο δυνατός ανταγωνισμός

Εξυπηρετώντας ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό που αναζητά προϊόντα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, η Intersport καταφέρνει να αποσπά ικανό μερίδιο αγοράς, αποτελώντας τον κυρίαρχο παίκτη έως και αυτή τη στιγμή βάση του τζίρου του στην Ελλάδα. Ο κλάδος αθλητικών του ομίλου Φουρλή, συμπεριλαμβανομένης εκτός από την Intersport και της The Athlete’s Foot, την οποία πούλησε στο τέλος του 2022, έκανε τζίρο την προηγούμενη χρονιά 184,3 εκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο ο όμιλος φαίνεται ότι με την Intersport και με τις επιδόσεις που ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα επιδιώξει σύντομα να καλύψει το κενό από την απώλεια της The Athlete’s Foot. Να αναφέρουμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Intersport αύξησε το τζίρο της κατά 13,6% καθώς έφτασε στα 39,3 εκατομμύρια ευρώ από 34,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο όμιλος Φουρλή αριθμεί σήμερα 106 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 58 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 10 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. 

Διείσδυση σε ευρύ φάσμα πελατών στην Ελλάδα

Εκτός από την επικέντρωση στα αμιγώς αθλητικά είδη και όχι στα είδη αθλητικής μόδας όπως άλλες αλυσίδες του ανταγωνισμού π.χ. Cosmos Sport και Zakcret η Intersport καταφέρνει να έχει σημαντική διείσδυση στην ελληνική οικογένεια, εξυπηρετώντας για παράδειγμα τους πελάτες εκείνους που αναζητούν αθλητικά προϊόντα για τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες ή στο σχολείο. 

Η στρατηγική του ομίλου το τελευταίο διάστημα απέδειξε ότι εστιάζει πλέον το ενδιαφέρον του σε αποδοτικές δραστηριότητες, έχοντας πουλήσει την ζημιογόνο δραστηριότητα της Intersport Τουρκίας με τίμημα που ανήλθε περίπου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ προς τον όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. Στο ζενίθ της δραστηριοποίησης της τουρκικής Intersport ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Στις συρρικνούμενες επιδόσεις της Intersport στην Τουρκία συνέτειναν και οι εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα εκεί το τελευταίο διάστημα, με τον πληθωρισμό να έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία, φτάνοντας το 36,1% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ελληνική αγορά το 2023

Να αναφερθεί ότι η συνολική αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα στο πρώτο τετράμηνο του 2023, ενώ κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς σε σύγκριση με την περσινή που ειδικά στο πρώτο τρίμηνο ταλανίστηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τον χιονιά που εκδηλώθηκε, από την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού στα καταστήματα λιανικής καθώς και από τη μετάλλαξη «Όμικρον», τον Μάιο τα δεδομένα ήταν αρκετά διαφορετικά. Οι εκλογές σε συνδυασμό με τον ασταθή καιρό που επηρεάζει παραδοσιακά τις αγορές των καταναλωτών στη διάρκεια του Μαΐου, ήρθαν να καθηλώσουν σε χαμηλές πτήσεις την αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. 

Οι ανταγωνιστές

Αυτό που λείπει ομολογουμένως από την Intersport είναι τα προϊόντα μόδας. Κάτι που οι δύο ανταγωνιστές της, δηλαδή η Cosmos Group αλλά και η Sport Vision καταφέρνουν να περιχαρακώσουν αποτελεσματικά. Αφενός η Cosmos Group με τα καταστήματα Cosmos Sports, JD Sports αλλά και με το concept store, Slam Dunk, αφετέρου η Sport Vision που εκτός από τα καταστήματα πώλησης αμιγώς αθλητικών ειδών, με την ταμπέλα Sport Vision, διατηρεί και τα καταστήματα ειδών αθλητικής μόδας Buzz, ενώ σύντομα θα φέρει και το ειδικό concept “tike!” με ένα κατάστημα στην Ελλάδα. 

Η πρόκληση για την Intersport εκτός από τον δυνατό και διαρκώς αναπτυσσόμενο ανταγωνισμό της, είναι να καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις της, όντας μία εδραιωμένη αλυσίδα στην ελληνική αγορά, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά σημάδια διαφοροποίησης ως προς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, αρκούμενη σε δοκιμασμένες μέχρι στιγμής λύσεις.

Κατάφερε όμως να απευθύνεται σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό, το οποίο αναζητά συμφέρουσες τιμές και ικανοποιητική ποιότητα, με τον όρο του value for money, στην περίπτωση της Intersport να εκπληρώνεται θα έλεγε κανείς κατά τον πιο ιδανικό τρόπο. Εκτός των άλλων όμως έχει καταφέρει να προσαρμοστεί και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Έλληνα καταναλωτή, εναρμονιζόμενη με την κουλτούρα της εγχώριας αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.