25 Απρ 2024
READING

Mercedes Benz Hellas: Τα νέα δεδομένα και η κυριαρχία του αστεριού στην Ελλάδα

3 MIN READ

Mercedes Benz Hellas: Τα νέα δεδομένα και η κυριαρχία του αστεριού στην Ελλάδα

Mercedes Benz Hellas: Τα νέα δεδομένα και η κυριαρχία του αστεριού στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα έφερε στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου το τελευταίο διάστημα η εξαγορά της Mercedes Benz Hellas με την πλειοψηφία των μετοχών να περιέρχεται στον ελβετικό όμιλο Frey. Πρόκειται για έναν όμιλο ο οποίος πουλάει περισσότερα από 500.000 οχήματα ετησίως, ενώ διατηρεί περισσότερα των 700 σημείων πώλησης, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του 44 μάρκες αυτοκινήτων, ενώ απασχολεί τουλάχιστον 20.000 άτομα προσωπικό.

Ο όμιλος Frey ήρθε ουσιαστικά να δώσει μία νέα πνοή, ανατρέποντας τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη μάρκα για την ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα όμως εκτός από το 75% των Ελβετών, το 25% ανήκει σήμερα στην οικογένεια Δαμάσκου-Τοπούζογλου, γνωστή από τον όμιλο Lamda που εμπορεύεται τις μάρκες Toyota, Mercedes και Hyundai. 

Από την πλευρά του ο 80χρονος επιχειρηματίας και τραπεζίτης Walter Frey έχει περιουσία που ξεπερνά τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αρχή έγινε το 1924, όταν ο πατέρας του Emil Frey, αποφάσισε να ανοίξει ένα συνεργείο ποδηλάτων και μοτοσυκλετών στη Ζυρίχη. Η είσοδος στα αυτοκίνητα έγινε το 1931, ενώ μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, το 1945, ίδρυσε δική του εισαγωγική εταιρεία με την ονομασία Emil Frey. To 1967 έγινε ο πρώτος εισαγωγέας της Toyota στην Ελβετία, ενώ πουλούσε ταυτόχρονα μοτοσυκλέτες, κινητήρες σκαφών θαλάσσης και επαγγελματικά αυτοκίνητα. Σταδιακά ο όμιλος αναπτύχθηκε πανευρωπαϊκά. 

Η μάρκα με το εμβληματικό «αστέρι» στην Ελλάδα και τα μοντέλα που κυριαρχούν

Στη χώρα μας η μάρκα με το εμβληματικό «αστέρι» στη μάσκα των αυτοκινήτων της, παραμένει πρώτη δύναμη μεταξύ των premium μαρκών. Στη διάρκεια του 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.791 πωλήσεις επιβατικών μοντέλων και μερίδιο αγοράς 4,6%. Ταυτόχρονα η Mercedes κατέλαβε την έβδομη θέση στην δεκάδα του συνόλου της ελληνικής αγοράς. 

H πορεία των ηλεκτρικών και plug-in hybrid (xEV) μοντέλων Mercedes-Benz, αντικατοπτρίζεται στην 1η θέση που επιτυγχάνει η μάρκα στις συνολικές πωλήσεις, τόσο των xEV γενικότερα, όσο και ειδικότερα των PHEV στη χώρα μας: από τα 8.320 οχήματα αυτής της κατηγορίας, τα 1.456 είναι της μάρκας μας (μερίδιο 17,5%). Μαζί με τα smart-EQ, o αριθμός ανεβαίνει στα 1.526 μονάδες (μερίδιο 18,3%). Τα ηλεκτρικά και plug-in hybrid (xEV) μοντέλα της μάρκας που πωλήθηκαν στην Ελληνική αγορά σημείωσαν σημαντική αύξηση ύψους 38% σε σχέση με το 2021  Η Α-Class είναι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις (1.459 hatchback & 243 Sedan) σε ολόκληρη την premium αγορά. Στο σύνολο της αγοράς η Mercedes-Benz ηγείται στην κατηγορία D-SUV (μερίδιο 37%) με τη GLC να είναι πρώτη σε πωλήσεις ανάμεσα στα premium μοντέλα της κατηγορίας (448 μονάδες). Η smart παρέδωσε στην ελληνική αγορά 70 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα fortwo & forfour.

Ταξινομήθηκαν 419 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz και FUSO Canter (κάτω των 3,5 τόνων), 249 επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz και FUSO Canter (άνω των 3,5 τόνων) και 177 λεωφορεία συμπεριλαμβανομένων των mini buses Mercedes-Benz & Setra. Στα επαγγελματικά οχήματα άνω των 3,5 τόνων η Mercedes-Benz Ελλάς κατετάγη επίσης 1η στις πωλήσεις στη χώρα μας. Την πρώτη θέση κατέκτησε και στα λεωφορεία συμπεριλαμβανομένων των mini buses, με τις μάρκες Mercedes-Benz και Setra.

Η πορεία της μάρκας το 2023 

Εξετάζοντας όμως και το 2023 και την πορεία της μάρκας στη χώρα μας, το μερίδιο της μάρκας στο σύνολο της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου εμφανίζει κάμψη.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, φέρνουν τη Mercedes στην 14η θέση της αγοράς με 1.172 αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί στους τέσσερις πρώτους μήνες (Ιανουάριο-Απρίλιο) της φετινής χρονιάς με το μερίδιό της να είναι 2,7%. Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, η BMW και η Audi την έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις στο διάστημα αναφοράς. Η BMW πούλησε 1.876 αυτοκίνητα στο τετράμηνο με μερίδιο 4,3% και η Audi πούλησε 1.382 αυτοκίνητα με το μερίδιό της να είναι 3,1%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.