25 Απρ 2024
READING

Με το νέο κέντρο διανομής “βάζει πόδι” στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος Metro

4 MIN READ

Με το νέο κέντρο διανομής “βάζει πόδι” στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος Metro

Με το νέο κέντρο διανομής “βάζει πόδι” στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος Metro

Επενδύσεις σε κέντρα διανομής, convenience stores, χονδρική, ΑΠΕ και ψηφιακό μετασχηματισμό

Υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Metro εγκαινίασε το νέο σύγχρονο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην ζήτηση των καταστημάτων του σε Κεντρική Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Metro προχώρησε στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του κέντρου διανομής Βορείου Ελλάδος, διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση συνολικά 45.000 m2.

Τα οφέλη από το νέο κέντρο διανομής

Το κέντρο διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και Metro Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, ενώ μετά την επέκτασή του αύξησε τη δυναμική του στα 120 καταστήματα. Η εγκατάσταση μπορεί να τα προμηθεύει πλέον κεντρικά με 18.500 κωδικούς από όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι), σε μια κίνηση που εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Στο κέντρο διανομής απασχολούνται 180 εργαζόμενοι. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα θα πραγματοποιούνται 860 δρομολόγια φορτηγών, μεταφέροντας 1,5 εκατ. κιβώτια με όλες τις κατηγορίες των προϊόντων. Μάλιστα το 95,5% των προμηθειών προέρχεται από την Ελλάδα, από τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην τοπική οικονομία.

Θα διαθέτει και φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, η οποία θα έχει ισχύ 2,47 MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3 GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

Ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Με την ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος η εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύθηκε σημαντικά. Πλέον η εταιρεία διαθέτει τέσσερα κέντρα διανομής και συγκεκριμένα στα Οινόφυτα (40.000 τ.μ.), στη Μάνδρα (21.000 τ.μ.), στη Θεσσαλονίκη (45.000 τ.μ.) και στον Ασπρόπυργο (4.000 τ.μ.) για κατεψυγμένα προϊόντα. Σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης, οι μικρότερες αποθήκες σε Μάνδρα και Οινόφυτα θα αντικατασταθούν από μία μεγαλύτερη στο Ασπρόπυργο που θα αγγίξει τα 45.000 τ.μ., ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα των εγκαταστάσεων της Βόρειας Ελλάδας, αφού έχει ενταχθεί στο μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων των 280 εκατ. ευρώ για τετραετία 2023-2026. Ήδη εξάλλου με τις επενδύσεις που έχει ολοκληρώσει ο όμιλος σε αποθηκευτικούς χώρους και logistics έχει κεντρικοποιημένο το 87% των προμηθευτών σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

Ανάπτυξη των μικρών My Market και της χονδρικής

Η αλυσίδα My market μετρά ήδη 233 καταστήματα, αριθμός που πρόκειται να ανέβει μετά και την επέκταση του concept των μικρών καταστημάτων My Market Local μέσω fracnshising. Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να προστεθούν περίπου 90 νέα convenience stores, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα της αλυσίδας στην ελληνική αγορά, αρχής γενομένης από την Βόρεια Ελλάδα.

Δίπλα στην ανάπτυξη των My Market Local, ο όμιλος Metro προγραμματίζει τη δημιουργία ενός καταστήματος Metro Cash & Carry στην περιοχή της Δράμας όπου δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί ένα dark store και τρία hubs, ενώ αναζητούνται χώροι για να ανοίξουν καταστήματα χονδρικής στη νησιωτική Ελλάδα (Χίο, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά κ.λπ.).

Το επενδυτικό πλάνο

Με τις επενδύσεις την τετραετία 2019-2023 να έχουν κινηθεί στα 187 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Metro έχει δρομολογήσει ένα νέο πλάνο ύψους 280 εκατ. ευρώ μέχρι και τα τέλη του 2026, που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του δικτύου με νέα καταστήματα, σε ΑΠΕ, ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αγορά του ακινήτου στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο logistics.

Εξάλλου με στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ύψους 18 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έως το τέλος θα έχει εγκαταστήσει 97 σταθμούς 25 MW που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων.

Σε επίπεδο μεγεθών, το 2022 η Metro κατάφερε να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών, όσο και την κερδοφορία της, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 1,501 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,5%, και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ, έναντι 22,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (αύξηση 26,8%). Για το 2023 ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 1,58 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους της, δίνοντας αυξήσεις και πρόσθετες παροχές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.