20 Απρ 2024
READING

Με το dark store στην Αθήνα θέλει να αλλάξει το “παιχνίδι” ο Μασούτης

5 MIN READ

Με το dark store στην Αθήνα θέλει να αλλάξει το “παιχνίδι” ο Μασούτης

Με το dark store στην Αθήνα θέλει να αλλάξει το “παιχνίδι” ο Μασούτης

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξυπηρετεί μέσα απ’ αυτό την Κεντρική και Βόρεια Αττική.

Στην ανάπτυξη που σχεδίαζε εδώ και χρόνια ο Γιάννης Μασούτης για την παρουσία της αλυσίδας στην αγορά της Αττικής, βασικό ρόλο έπαιζε η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής της παρουσίας. Και πράγματι τα κατάφερε, αφού εγκαινίασε ένα eshop που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και εξελίσσεται σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο marketplace. Ενώ πηγαίνοντας την ανάπτυξη του εν λόγω concept ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία δεν δίστασε τον περασμένο Αύγουστο να επενδύσει στο πρώτο dark store. 

Ο διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος της αλυσίδας, Γιάννης Μασούτης, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του για επέκταση του φυσικού δικτύου Μασούτης στην Αττική υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτές βρέθηκαν στην αλυσίδα Προμηθευτική Τροφίμων, την οποία και εξαγόρασε στις 15 Μαΐου του 2018, οδηγώντας την εταιρεία να κάνει το μεγάλο βήμα στην αγορά της Αθήνας, του Πειραιά, των περιχώρων και των Κυκλάδων. Χάρη σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο σημείων, η αλυσίδα ολοκλήρωσε τη δύσκολη πανδημική χρονιά του 2020 με πωλήσεις άνω των 880 εκατ. ευρώ από περίπου 830 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά περίπου 6%.

Η περαιτέρω επέκταση δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό του. Σήμερα η Μασούτης έχει καταφέρει να αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο (πίσω από Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl), με τζίρο που ξεπερνάει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά την περσινή συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων. Πρόσφατα εξαγόρασε και την αλυσίδα Τερζής στην Πελοπόννησο, με 6 καταστήματα, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας και ουσιαστικά στη Νότια Ελλάδα.

Η δημιουργία του eshop

Η δεύτερη γενιά της εταιρείας, ο Γιάννης Μασούτης, οδηγεί την εταιρεία στην νέα εποχή με αλλαγές, νέα προσέγγιση και ανάπτυξη σε πολλαπλά επίπεδα. Έτσι παρά το γεγονός ότι ήταν από τις τελευταίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που απέκτησαν ηλεκτρονικό κατάστημα, η Μασούτης ακολούθησε αυτή τη φιλοσοφία, προσεγγίζοντάς το με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα λογική. Το eshop σήμερα προσφέρει άπειρα προϊόντα σε καταναλωτές που βρίσκονται πλέον σε 50 διαφορετικές πόλεις διανομής ανά την Ελλάδα. Βασικό του πλεονέκτημα είναι οι στρατηγικές συνεργασίες με επώνυμα brands, η αυθημερόν παράδοση και η πανεύκολη πλοήγηση. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο με το πρότυπο ISO 9001 για την εξασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και την άριστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών πελατών.

Για την Μασούτης, το e-commerce εμφανίζει τάσεις ανάπτυξης, με τις ηλεκτρονικές αγορές καταλαμβάνουν μερίδιο 3% – 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, με προοπτική αυτό το ποσοστό να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αυτή η τάση ενισχύεται από αγορές νέων σε ηλικία πελατών, καθώς οι πιο ηλικιωμένοι πραγματοποιούν πολλές επισκέψεις στο φυσικό κατάστημα, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί σταθερά μέρος της καθημερινότητάς τους.

Έμφαση στο marketplace

Η Μασούτης προέβη σε ένα τολμηρό βήμα: να ανοίξει το eshop της σε συνεργαζόμενα δίκτυα και από ένα ακόμη απλό ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ να δημιουργήσει το πρώτο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να μετατρέψει το eshop.masoutis.gr σε marketplace.

Ήδη διατηρεί συνεργασίες με το you.gr του ομίλου Quest και τη Βιοκαρπέτ. Το you.gr, ένα από τα μεγαλύτερα e-shops της χώρας, ήταν ο πρώτος συνεργάτης της Μασούτη που εντάχθηκε στη νέα ενότητα, διαθέτοντας στα ηλεκτρονικά του ράφια περισσότερα από 20.000 προϊόντα από 600 brands, σε περισσότερες από 500 κατηγορίες, προσφέροντας είδη τεχνολογίας, καταναλωτικά ηλεκτρονικά, μικρές και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι και είδη ψύξης θέρμανσης, μόδα, προϊόντα για τα χόμπι, τον αθλητισμό, το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα.

Ο δεύτερος συνεργάτης είναι η Βιοκαρπέτ, που αποτελεί εδώ και 70 χρόνια τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία χαλιών, χειροποίητων και μηχανής, μοκετών, φλοκάτης, λευκών ειδών και άλλων προϊόντων, που αφορούν το δάπεδο και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Εκτός από αυτές τις συνεργασίες, η αλυσίδα ενέταξε στο marketplace της και άλλα brands όπως η Cook Shop, η BAG Stories, η brands in a box, η vita4you, η petshop88.gr, η organic brands, η Morgan Collection, η Kiddo και τα έπιπλα Μαρμαρίδη. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, το eshop της Μασούτης φιλοξενεί 11 brands που συνθέτουν μια διευρυμένη γκάμα επιλογών για τους πελάτες του.

Η επένδυση στο dark store

Η επιτυχία του eshop δημιούργησε διευρυμένες ανάγκες, τις οποίες η Μασούτης αποφάσισε να ικανοποιήσει θέτοντας σε λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο το πρώτο της dark store, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Κεντρικής και Βόρειας Αττικής, διαθέτοντας περίπου 18.000 κωδικούς προϊόντων.

Με τη λειτουργία του καταστήματος στη Μεταμόρφωση Αττικής άλλαξε το μοντέλο διανομής των παραγγελιών στην Αθήνα, που μέχρι εκείνη την στιγμή γινόταν μέσα από τα φυσικά καταστήματα. Οι ανάγκες του e-shop για την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Αττικής εξυπηρετούνται πλέον κεντρικοποιημένα μέσω του 1.700 τ.μ. dark store στην οδό Σπάρτης 32 & Πάροδος Αττικής οδού, στη Μεταμόρφωση.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων, καθώς διαθέτει τμήμα μαναβικής, τμήμα αλλαντικών-τυροκομικών κοπής και κρεοπωλείου. Για τη βέλτιστη δυνατή απόδοση και αύξηση της παραγωγικότητας και εφαρμόζοντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες το νέο dark store διαθέτει νέες λειτουργικότητες όπως συγκεκριμένη και εξειδικευμένη ροή στην περισυλλογή της παραγγελίας (picking), αυτόματη δρομολόγηση των παραγγελιών και αυτοματοποιημένη ενημέρωση με ηλεκτρονικό τρόπο του πελάτη για όλα τα στάδια εκτέλεσης της παραγγελίας του.

Η επένδυση της Μασούτης με το πρώτο αυτό dark store στη Μεταμόρφωση σήμανε το πέρασμα της αλυσίδας σε μια νέα εποχή. Οι κινήσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα, όπως εξάλλου έχει προαγγείλει και ο Θοδωρής Γεροστεργιούδης, γενικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, δεν θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν όταν -πάλι- προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Η Μασούτης έχει εξάλλου τη βαθύτερη ανάγκη να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ηλεκτρονικό της μερίδιο στην αγορά, να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του eshop.masoutis.gr, εστιάζοντας στον κυρίως στόχο του έργου που δεν είναι άλλη από τη διεύρυνση του πελατολογίου, τη βέλτιστη εξυπηρέτηση, τις καλύτερες υπηρεσίες, τους ταχύτερους χρόνους διαλογής και παράδοσης, την εξάλειψη τυχόν ελλείψεων λόγω δυνατότητας προβολής του αποθέματος και, φυσικά, την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.