22 Ιαν 2025
READING

Πώς η Viva Wallet διατηρεί αμείωτη την αναπτυξιακή της πορεία

5 MIN READ

Πώς η Viva Wallet διατηρεί αμείωτη την αναπτυξιακή της πορεία

Πώς η Viva Wallet διατηρεί αμείωτη την αναπτυξιακή της πορεία

Επί 23 χρόνια, η εταιρεία επενδύει στην τεχνολογική καινοτομία

Αφήνοντας πίσω του ένα εγχείρημα για εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων και ένα πτυχίο ηλεκτρολόγου που θα του εξασφάλιζε την επαγγελματική αποκατάσταση στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Χάρης Καρώνης ξεκίνησε στην αυγή του Millenium μια εταιρεία πλαστικού χρήματος που κατάφερε μέσα σε 23 χρόνια να εξελιχθεί σε Unicorn με αποτίμηση περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και να εξαγοραστεί κατά 47% από την αμερικανική τράπεζα, JP Morgan.

Ο προσανατολισμός του στον τομέα της τεχνολογίας τον οδήγησε να δημιουργήσει μία από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα, τη Groovynet και στη συνέχεια το 2000 τη Realize η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε ως εταιρεία λογισμικού, παροχής διαδικτυακών λύσεων και συστημάτων με βάση τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και συναλλαγές αεροπορικών εταιρειών και παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια

Το 2006 δημιουργήθηκε η Viva Electronic Services (Viva.gr) με φόντο τον κλάδο του VOIP (Voice Over IP) και αργότερα τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ το 2010 ακολούθησε η επέκταση στην αγορά των ηλεκτρονικών εισιτηρίων για διασκέδαση, αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ. Το Viva.gr σύντομα γίνεται ένας από τους ηγέτες στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Διαβλέποντας την αναδυόμενη ανάγκη για ηλεκτρονικές πληρωμές, ένα χρόνο αργότερα, ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας ίδρυσαν τη Viva Payments, η οποία είχε άδεια χρήσης ως ίδρυμα πληρωμών για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ενώ το 2014 απέκτησε Άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος.

Το 2015, η Realize μετονομάστηκε σε Viva Wallet και εξελίχθηκε στη μητρική για όλες τις εταιρείες της Viva. Η Viva Wallet δημιούργησε το δικό της οικοσύστημα και άρχισε να συνεργάζεται με τη Microsoft για να γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός πάροχος πληρωμών που βασίζεται αποκλειστικά στο cloud, και συγκεκριμένα στο Microsoft Azure.

Η ψηφιακή κουλτούρα συναλλαγών

Έχοντας θέσει ως στόχο να χτίσει ψηφιακή κουλτούρα συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη, η Viva Wallet προσπάθησε με κάθε τρόπο διαμορφώσει η ίδια τις εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, το 2018, η Viva Υπηρεσίες Πληρωμών μετατράπηκε από μεταπωλητής υπηρεσιών εκκαθάρισης καρτών τρίτων, σε επισήμως αδειοδοτημένη επιχείρηση για αποδοχή και εκκαθάριση καρτών από σχήματα καρτών των Mastercard και Visa, ευρισκόμενη σε απευθείας σύνδεση μαζί τους, γεγονός που έφερε έναν σημαντικό αριθμό εμπόρων στο χαρτοφυλάκιό της.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Σταδιακά και με το πέρασμα των ετών, η Viva εκτός από αναγνώριση κατάφερνε να αποσπά και το ένθερμο ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων. Διέβλεπαν ότι με την απόκτηση μετοχών στη Viva Wallet θα είχαν στα χέρια τους ένα ισχυρό χαρτί και ταυτόχρονα την προοπτική μίας εταιρείας με ευρύ πεδίο δόξης εις το διηνεκές. Το 2014 η οικογένεια Λάτση διείδε αυτές τις προοπτικές και απέκτησε το 20% της εταιρείας. Τον Απρίλιο του 2018 ακολούθησε η Deca Investments, υπό τη συμμετοχή του fund Diorama και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η οποία επένδυσε με τη σειρά της 15 εκατ. ευρώ, εισερχόμενη στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet. Τον Ιανουάριο του 2020 θα ερχόταν το venture capital και private equity fund, Hedosophia, να καλύψει εξ ολοκλήρου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, στη Viva Wallet, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Η εξαγορά της Praxia Bank και η απόκτηση τραπεζικής άδειας

Τον Αύγουστο του 2020, απέκτησε την τραπεζική άδεια της Praxia Bank, μετά την ολοκλήρωση αγοράς μετοχών μεταξύ της AMC Oak και της Viva Wallet Holdings. Mε αυτόν τον τρόπο η Viva Wallet μετεξελίχθηκε από ένα ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος με δραστηριότητα σε 23 χώρες του κόσμου, σε μία από τις ελάχιστες neobanks παγκοσμίως που θα είχε στην κατοχή της και τραπεζική άδεια.

Η JP Morgan και τα μεγέθη του 2022

Τον περασμένο Δεκέμβριο η JP Morgan ολοκλήρωσε την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet, σε μια κίνηση που έδειχνε την εμπιστοσύνη της αμερικανικής τράπεζας στο ακμάζον οικοσύστημα τεχνολογίας και πληρωμών στη χώρα. Μόλις ένα μήνα πριν, η JP Morgan είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα νέο εργαστήριο καινοτομίας πληρωμών στην Αθήνα, ως έδρα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα πληρωμών της. Η χρονιά αυτή έκλεισε για την ελληνική neobank με έσοδα ύψους 121,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,7% σε ετήσια βάση.

Το μικτό κέρδος για την εταιρεία με την ενεργή παρουσία σε 24 χώρες, διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46,8% σε σχέση με το 2021. Η Viva Bank έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημίες προ προβλέψεων και απομειώσεων 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. το 2021, ενώ οι ζημιές προ φόρων σημείωσαν μείωση έναντι αυτών του 2021 κατά 43% – στα 2,4 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Ενώ διεκπεραίωσε συνολικές συναλλαγές, ύψους 17,48 δισ. ευρώ, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 292,46 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 53,9% του όγκου πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος.

Τεχνολογική πρωτοπορία

Η τεχνολογική της πρωτοπορία αποτέλεσε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της καθόλη τη διάρκεια των 23 χρόνων της. Το πιο πρόσφατο δείγμα αποτελεί και το λανσάρισμα της εφαρμογής, Viva Wallet POS, με τη χρήση τεχνολογίας tap-on-phone, η οποία μετέτρεπε εύκολα οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε τερματικό καρτών. Ειδικότερα, η εφαρμογή έδινε την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή tablet ως τερματικό αποδοχής καρτών, μέσω της τεχνολογίας NFC, παραμερίζοντας τα συμβατικά POS που όλοι γνωρίζουμε.

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Για το 2023, η εταιρεία στοχεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών, ενοποιώντας το κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών. Αξιοποιώντας τη δύναμη των επαναστατικών τεχνολογιών, όπως η εφαρμογή Viva Wallet POS με tap-on-phone και η πύλη πληρωμής Smart Checkout της Viva, η Viva Wallet προσφέρει μια συνεκτική λύση, η οποία παρέχει απρόσκοπτους και ασφαλείς τρόπους αποδοχής και επεξεργασίας συναλλαγών πληρωμής στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο, εξορθολογίζοντας τις επιχειρηματικές λειτουργίες και βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη.

Με τοπικά υποκαταστήματα σε 24 πλέον ευρωπαϊκές χώρες, η Viva Wallet είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και των ψηφιακών marketplaces, σε όλη την Ευρώπη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.