24 Απρ 2024
READING

Πώς η Mytilineos περνά στην ενέργεια της νέας εποχής

4 MIN READ

Πώς η Mytilineos περνά στην ενέργεια της νέας εποχής

Πώς η Mytilineos περνά στην ενέργεια της νέας εποχής

Ενισχύεται ο ενιαίος κλάδος ενέργειας με την εξαγορά της Unison

Λίγες μόλις ημέρες πριν το τέλος του 2022, ο όμιλος Mytilineos είχε ανακοινώσει το μετασχηματισμό του με τη δημιουργία δύο εταιρειών, Μεταλλουργίας και Ενέργειας, εγκαινιάζοντας μια Νέα Εποχή για τις δραστηριότητές του.

Το όραμα για τη Νέα Εποχή της Mytilineos είναι να αποκτήσει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση.

Η δημιουργία του κλάδου Ενέργειας

Όλες οι δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της ενέργειας ενοποιήθηκαν με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαφατά, CFO του ομίλου μέχρι σήμερα, ο οποίος θα κληθεί στη νέα του θέση να αξιοποιήσει την παρουσία του ομίλου στους διαφορετικούς τομείς ενέργειας, για να δημιουργήσει νέες συνέργειες και νέες αποδόσεις.

Το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού του ομίλου είναι ο Κλάδος της Ενέργειας στον οποίο ενοποιεί τα πρώην 3 ξεχωριστά business units, P&G, RSD και SES και πλέον διαθέτει 5 τομείς, ΑΠΕ, Διαχείριση Ενέργειας, Λιανική, Φυσικό Αέριο και Παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για τομείς, κάθε ένας εκ των οποίων έχει ένα τζίρο μίνιμουμ 1 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να αποτελεί μια εταιρεία από μόνη της, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Οι διευθύνσεις του ενιαίου κλάδου

  • Μ Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.

  • M Energy Generation & Management που αναλαμβάνει (A) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (B) το market bidding & non-physical power trading, (Γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (Δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (Ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων Όλα αυτά μαζί συναποτελούν αυτό που λέμε στη γλώσσα της ενέργειας, “Energy Management”.

  • M Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.ά.).

  • M Integrated Supply & Trading που αφορά (α) την προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  • M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.

Next Generation Energy Solutions Provider

Προχωρώντας μεθοδικά στην υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής της για τη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (Next Generation Energy Solutions Provider), ο όμιλος Mytilineos εξαγόραστε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Unison Facility Services S.A., η οποία θα αποτελεί πλέον θυγατρική, υπαγόμενη διοικητικά στον κλάδο Ενέργειας («M Energy») της εταιρείας, και ειδικότερα στον Τομέα M Energy Customer Solutions.

Η εξαγορά της Unison, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management), έρχεται να επιταχύνει τη δημιουργία μίας μοναδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η Mytilineos προσβλέπει να εξελιχθεί στον long-term energy energy solutions & services partner των πελατών της.

Τα οφέλη από την εξαγορά της Unison

Η εν λόγω πλατφόρμα θα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, που με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες πλησίον του ενεργειακού φάσματος, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων οι οποίες διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες μας και μεγιστοποιούν τα οφέλη. Στόχος είναι να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η μακροχρόνια συνεργασία με τους πελάτες, εστιασμένη στη διαρκή δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Σε αυτό πλαίσιο, και μέσω της Unison θα προσφέρονται υπηρεσίες και λύσεις, όπως το Facility Management, που αφορά πλέον στη συνολική διαχείριση εγκαταστάσεων. Το εύρος των εγκαταστάσεων / πελατών που εξυπηρετεί σήμερα η Unison δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για cross selling προϊόντων και υπηρεσιών της M Energy, αλλά και για συνέργειες με τις ευρύτερες δραστηριότητες της Mytilineos, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη λειτουργία και διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων (π.χ. κτιριακά ΣΔΙΤ), έργα οδοφωτισμού, συντήρηση εξοπλισμού (υπηρεσίες Ο&Μ).

Κοινοί άξονες σε ολόκληρο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών είναι η τεχνολογία και η κάλυψη του πλήρους φάσματος αναγκών και απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή στο σπίτι ή στην επιχείρηση.

Η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Unison -που κατέγραψε για το 2022 κύκλο εργασιών 76,8 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ- στη Mytilineos στον Τομέα M Energy Customer Solutions θα γίνει σταδιακά. Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετοχές της Mytilineos. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.