Βήμα αναδιάρθρωσης του HHG η μεταβίβαση του Μητέρα

Τα θεραπευτήρια του HHG περιθάλπουν περίπου 1.3 εκατ. ασθενείς ετησίως

Στη Hellenic Healthcare Συμμετοχών μεταβίβασε το Υγεία τον περασμένο Δεκέμβριο το 100% των μετοχών της εταιρείας Συμμετοχών Υπηρεσιών Υγείας και Επενδύσεων, η οποία κατέχει το 95,84% του μετοχικού κεφαλαίου του Μητέρα. Η μεταβίβαση διενεργήθηκε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δομής του ομίλου HHG. Μετά την πώληση, το Υγεία έχει απαιτήσεις 138,9 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Healthcare.

Από το 2018 όταν ιδρύθηκε, ο Hellenic Healthcare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, πρωταγωνιστώντας στη συνεχή ανάπτυξη της ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, μίας αγοράς που παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές στην Ελλάδα.

Με δέσμευση για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου οράματος για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και την ανάδειξη της Ελλάδας διεθνώς σε πρωτοπόρο στην ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, ενσωμάτωσε κάτω από την ομπρέλα του τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία που είναι διαχρονικά ταυτισμένα με το υψηλό επίπεδο παροχών υγείας.

Σήμερα διαθέτει 9 κορυφαία θεραπευτήρια, το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta InterClinic στην Κρήτη, το City Hospital στην Καλαμάτα, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και το Αρεταίειο στην Κύπρο.

Το Υγεία

Το Υγεία είναι το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτικό ιδρυμα που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1975. Ιδρύθηκε το 1970 από μια ομάδα Ελλήνων ιατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός προτύπου για τη χώρα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πράγματι, αποτέλεσε το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα AIDS, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων σε καρκίνο του προστάτη, όπως και ο επιτυχής διαχωρισμός Σιαμαίων το Μάιο του 1989 που χάρισε την αυτόνομη προσωπική ζωή σε δύο άτομα. Μέχρι το 2018 βασικός μέτοχος ήταν η MIG, οπότε και αποκτήθηκε από τον HHG. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General.

Ο κύκλος εργασιών του Υγεία κατά την περσινή χρονιά ανήλθε σε 160,6 εκατ. ευρώ (+6,42 %), τα μικτά Κέρδη σε 41,4 εκ. ευρώ (+5,88 %). Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 50,4 εκατ. ευρώ ( 46,5 εκατ. ευρώ το 2021). Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT), παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε κέρδη ύψους 36,5 εκ. ευρώ (+ 13,7 %).

H αξία συμμετοχών

Η εγγραφή κερδών 15,5 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχών και λοιπών χρηματοοικονομικών assets εκτίναξε τα προ φόρων κέρδη σε 50,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,8 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 23,3 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας αύξηση 139,4%.

Ως αποτέλεσμα της μεταβίβασης του Μητέρα, η αξία συμμετοχών του Υγεία έπεσε σε 1,7 εκατ. ευρώ (0,4% του συνολικού ενεργητικού) έναντι 123,9 εκατ. ευρώ (25,1% του συνολικού ενεργητικού) στις 31/12/2021.

Οι απαιτήσεις από πελάτες και οι λοιπές εμπορικές απαιτήσεις ανήλθαν σε 83,1 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 49,4 εκατ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια σε 176,7 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός σε 154,1 εκατ. ευρώ το 2022. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 146,6 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές επιδόσεις

Τα θεραπευτήρια του HHG περιθάλπουν περίπου 1.3 εκατ. ασθενείς ετησίως, συνεργάζονται με περισσότερους από 6.662 ιατρούς, απασχολούν περισσότερους από 5.359 εργαζόμενους, διαθέτουν 1.630 κλίνες νοσηλείας, 108 χειρουργικές αίθουσες και 34 αίθουσες τοκετού, πραγματοποιούν 101.418 χειρουργικές επεμβάσεις και 9.691 τοκετούς ετησίως. Η επένδυση στην ιατρική τεχνολογία αιχμής είναι συνεχής και αδιάλλειπτη. Τα νοσοκομεία αξιοποιούν 12 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα, λειτουργούν 10 μαγνητικούς τομογράφους τελευταίας γενιάς, ενώ διαθέτουν 27 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα.

Ο ρόλος του CVC Capital Partners

Ο HHG αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το επενδυτικό fund στοχεύει συστηματικά σε ολόκληρο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης. Ανάμεσα σε άλλα το 2016 επένδυσε στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό δίκτυο της Ινδονησίας Siloam Hospitals με 41 μονάδες. Το 2018 στράφηκε στον Mehiläinen τον φιλανδικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας με περισσότερες από 670 μονάδες. Ομοίως έπραξε και το 2020 με τη γαλλική Elsan, που διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο 135 νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και εξυπηρετεί 2 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως. Σημαντική ήταν η επένδυσή της στην ινδική HealthCare Global, που ειδικεύεται στη νοσηλεία καρκινοπαθών με 26 εξειδικευμένα κέντρα. Το 2022 επένδυσε στην τσεχική FutureLife που έχει επίσης παρουσία σε Μεγάλη βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία με 42 κλινικές και εργαστήρια. Όπως και στον βιετναμέζικο νοσοκομειακό όμιλο Phuong Chau.

Ο HHG αναπτύσσει διαρκώς πρότυπες νοσηλευτικές μονάδες και κέντρα που διαθέτουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες υγείας, επενδύουν στην ιατρική επιστημονική έρευνα και επιδιώκουν να αποτελούν πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντιστρέφοντας ταυτόχρονα το «brain drain» στο χώρο της υγείας.