26 Απρ 2024
READING

Γιατί το efood πάτησε γκάζι και το 2022

4 MIN READ

Γιατί το efood πάτησε γκάζι και το 2022

Γιατί το efood πάτησε γκάζι και το 2022

Ισχυρές επιδόσεις, αύξηση παραγγελιών και συνεργατών, είσοδος στο fintech

Με ισχυρές επιδόσεις ολοκλήρωσε το 2022 η υπηρεσία παραδόσεων παραγγελιών efood καθώς εμφανίζει αισθητές μεταβολές στα βασικά μεγέθη, που δίνουν ώθηση στα σχέδιά του για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των συνεργαζόμενων καταστημάτων, προσθήκη νέων κατηγοριών καταστημάτων, σημαντική αύξηση της δυναμικής του efood market, αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, επέκταση της υπηρεσίας delivered by efood και διείσδυση στο fintech.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Online Delivery, θυγατρικής της Delivery Hero στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών πέρυσι σημείωσε άνοδο της τάξεως του 20,2% διαμορφούμενος στα 135,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Ενισχυμένα κατά 27% στα 36,8 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα ΕΒΙΤDA, με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 42,6% στα 25,2 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της προήλθε από τις προμήθειες των συνεργαζόμενων καταστημάτων, καθώς έφθασαν στα 88,2 εκατ. ευρώ, από 77,15 εκατ. ευρώ το 2021. Αισθητά βελτιωμένα και τα έσοδα από τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της πλατφόρμας, τα οποία το 2022 διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ από 24,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Το efood έκλεισε το 2022 με κύκλο εργασιών 135,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,2%, ΕΒΙΤDA 36,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%, και καθαρά κέρδη 25,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42,6% σε σχέση με το 2021. Τα έσοδα από λοιπές υπηρεσίες ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 3,8 εκατ. ευρώ προήλθαν από προσφερόμενες υπηρεσίες σε συνδεδεμένες οντότητες.

Αύξηση συνεργατών

Κατά το τελευταίο έτος, το efood κατέγραψε εκθετική αύξηση των καταστημάτων στην ελληνική επικράτεια, που ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 21.000. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε διαμορφωθεί στα 19.000 από 13.000 το 2020. Την ίδια στιγμή κατέγραψε μια αύξηση κατά 62% των τοπικών καταστημάτων -όπως κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία-, καθώς και άνοδο κατά 18,5% όσων αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood, πιστοποιώντας τη δυναμική του own delivery που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ανάπτυξη και για το efood market

Στον τομέα των υπηρεσιών το efood market αποτέλεσε συνολικά για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, το 2022, με τριπλασιασμό των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος οφείλεται τόσο στη γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, όσο και στην ίδια την εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία ενσωμάτωσε 61,7% περισσότερα προϊόντα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι παραγγελίες

Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι η αύξηση των εσόδων βασίζεται στη συνολική αύξηση των παραγγελιών, στη μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας από τα καταστήματα (B2B), που αφορούν τις δυνατότητες προβολής των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στην πλατφόρμα, και στη συνολική αύξηση των online αγορών από τους καταναλωτές.

Είσοδος στο fintech

Το φθινόπωρο του 2022 η Delivery Hero λάνσαρε μία καινούργια υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών. για την αποδοχή, εκκαθάριση και εκτέλεση πράξεων πληρωμών που αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές για την εξόφληση παραγγελιών προϊόντων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος Delivery Hero υιοθέτησε πλήρως τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών και παράλληλα σχεδιάζει νέα εγχειρήματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) για το ίδρυμα πληρωμών του ομίλου.

Απορρόφηση του delivery.gr

Την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε και το deal εξαγοράς των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του oμίλου Μούχαλη από την Delivery Hero προς σε 39,4 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εξασφάλισε για το efood την επέκταση των δραστηριοιτήτων του στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρει στους πελάτες του, ώστε να γίνει το κορυφαίο brand για γρήγορες αγορές ειδών παντοπωλείου τόσο online όσο και offline.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, προβλέπεται η σταδιακή απορρόφηση των εταιρειών. Η πρώτη φάση προέβλεπε την απορρόφηση του delivery.gr, του οποίου οι χρήστες εξυπηρετούνται πλέον μέσα από την πλατφόρμα του efood, ενώ βάσει του σχετικού πλάνου προχωρά σταδιακά και στις υπόλοιπες εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων του efood, το μέρισμα που θα αποδοθεί στη γερμανική μητρική εταιρεία Delivery Hero, υπολογίζεται στα 22 εκατ. ευρώ, αυξημένο από το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης που κυμάνθηκε στα 20 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.