22 Δεκ 2024
READING

Vero: Το επαναστατικό come back του Νίκου Βερόπουλου σε Σερβία-Σκόπια

4 MIN READ

Vero: Το επαναστατικό come back του Νίκου Βερόπουλου σε Σερβία-Σκόπια

Vero: Το επαναστατικό come back του Νίκου Βερόπουλου σε Σερβία-Σκόπια

Εάν κανείς πριν από μερικά χρόνια σκεφτόταν ή εξέφραζε την άποψη ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Βερόπουλος όχι μόνο θα είχε συνέχεια στον χώρο των σούπερ μάρκετ αλλά θα κατάφερνε να αποτελέσει case study, ίσως πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα τον αμφισβητούσαν.

Γιατί προ επταετίας ο Ν. Βερόπουλος πουλούσε την φερώνυμη επιχείρηση στον Αριστοτέλη Παντελιάδη και στον όμιλο Metro, όντας αντιμέτωπος τότε με σειρά οικονομικών προβλημάτων. Η διαδρομή παρόλ’ αυτά φάνηκε ότι τον δικαίωσε. Γιατί η Vero που δημιούργησε σε Βόρεια Μακεδονία και Σερβία με καταστήματα σούπερ μάρκετ, συμπράτοντας κατά περιπτώσεις και με τη Jumbo με διπλά καταστήματα Vero-Jumbo, έχει καταφέρει όχι μόνο να είναι κερδοφόρα αλλά να αναπτύσσεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. 

Το νέο υπερσύγχρονο κατάστημα

Στις αρχές του 2023 συζητήθηκε αρκετά στην αγορά η ίδρυση ενός νέου υπερσύγχρονου καταστήματος με την ταμπέλα Vero στο Nodi Sad, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ και την επιφάνειά του να ανέρχεται στα 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την πρέσβη της Ελλάδας επί σερβικού εδάφους, Μαρία Λεβάντη, η οποία με αυτόν τον τρόπο ήρθε να επισφραγίσει τη σημασία που έχουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Νίκου Βερόπουλου στη Σερβία. 

Αναζητώντας πριν από μερικά χρόνια τη δεύτερη ευκαιρία που θεώρησε πως είχε δικαίωμα να έχει, ο Νίκος Βερόπουλος έφυγε από την Ελλάδα. Η ευκαιρία βρέθηκε τελικά στα Βαλκάνια, ενώ σε ορισμένες των περιπτώσεων συνεργάστηκε με τον Απόστολο Βακάκη της Jumbo, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς τόσο στη Σερβία όσο και στα Σκόπια. 

Στο μείγμα των 27 καταστημάτων που έχει δημιουργήσει, φιλοξενούνται ελληνικά προϊόντα αλλά και αρκετά τοπικά. Μάλιστα αυτό που έχει καταφέρει ο επιχειρηματίας είναι να διαθέτει στα ράφια του προϊόντα κατ’ αποκλειστικότητα, τα οποία δεν διατίθενται σε ανταγωνιστικές αλυσίδες. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τα Tyrrel Chips από τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και άλλα εισαγόμενα προϊόντα που έρχονται να διαφοροποιήσουν το διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο. Επίσης στο νέο κατάστημα δημιουργήθηκε και ιχθυοπωλείο με φρέσκα ψάρια αλλά και χώροι εστίασης όπως καφέ – μπιστρό και εστιατόριο. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά προϊόντα, προσφέρουν περίπου το 10% του τζίρου του ομίλου. 

Αύξηση μεγεθών το 2023

Η προσδοκία και η εκτίμηση του ομίλου Vero για το 2023 είναι ότι θα καταφέρει να αυξήσει ακόμα περισσότερο το τζίρο και τα κέρδη του σε σύγκριση με το 2022. Να σημειωθεί ότι ο τζίρος του το 2022 άγγιξε τα 135 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για αύξηση τζίρου αλλά και κερδοφορίας κατά 30%. Το 2021 οι πωλήσεις της επιχείρησης ήταν στα 121,89 εκατομμύρια ευρώ, με μεικτά κέρδη 27,35 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 14,75 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη μετά την εκκαθάριση του φόρου ήταν ύψους 11,51 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαδρομή

Ιστορικά η Βερόπουλος που ήδη διατηρούσε πολυετή παρουσία στο οργανωμένο λιανεμπόριο, γνωρίζοντας ήδη από τη δημιουργία καταστημάτων μικρού μεγέθους με το σύστημα SPAR το 1973, μπήκε με το πρώτο δικό της κατάστημα και την επωνυμία Bερόπουλος τη συγκεκριμένη χρονιά στην αγορά. Τον Ιούλιο της συγκεκριμένης χρονιά το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στο Περιστέρι, με την μετατροπή μίας παλιάς αίθουσας κινηματογράφου σε σούπερ μάρκετ.

H επιχείρηση είχε ήδη μεγαλώσει σημαντικά πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Metro της οικογένειας Παντελιάδη, ενώ την ίδια περίοδο είχε ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. Η πρώτη της εξαγορά ήταν αυτή των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) το 1993. Οχτώ χρόνια αργότερα εξαγόρασε την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες Τροφίνο και Αστέρας στην Αθήνα. Στις αρχές Μαΐου του 2015 υπήρξε ενδιαφέρον εξαγοράς των δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα από τον όμιλο Σκλαβενίτη, αλλά η συγκεκριμένη εξαγορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, το παράδειγμα Βερόπουλου δείχνει ότι μία αποτυχία ή μία πορεία που είναι εκτός πλάνου και σε κάθε περίπτωση ανεπιθύμητη, δεν μπορεί ή δεν πρέπει να κάμπτει το όραμα ενός επιχειρηματία. Και ο ίδιος το απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Συνεχίζοντας την πορεία του σε δύο χώρες που στην αρχή μπορεί να αποτέλεσαν αχαρτογράφητα νερά σε σχέση με την εμπειρία που ο ίδιος διέθετε από την Ελλάδα, ωστόσο συνολικά αποτέλεσαν την επιχειρηματική δικαίωση που ο ίδιος αποζητούσε. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.