22 Δεκ 2024
READING

Πώς οι μεγάλοι παίκτες σούπερ μάρκετ διατηρούν τη δυναμική τους και το 2023

5 MIN READ

Πώς οι μεγάλοι παίκτες σούπερ μάρκετ διατηρούν τη δυναμική τους και το 2023

Πώς οι μεγάλοι παίκτες σούπερ μάρκετ διατηρούν τη δυναμική τους και το 2023

Θετικά μηνύματα για τα σούπερ μάρκετ παρά την πτώση όγκου πωλήσεων

Με τον τζίρο του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς να εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,5% σε σύγκριση με πέρυσι και με επιπλέον έσοδα που αγγίζουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ κατά το 2022, τα μηνύματα για το πώς θα πορευθούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς σούπερ μάρκετ είναι αισιόδοξα.

Μπαίνοντας στην περσινή χρονιά με έναν αυξημένο δείκτη καθαρής κερδοφορίας, ο οποίος το 2021 διαμορφώθηκε στο 1,99% έναντι 1,75% το 2020 και 0,72% το 2019, οι πέντε κορυφαίες αλυσίδες που κατέχουν σχεδόν το 74% της αγοράς, συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων της οργανωμένης χονδρικής και των καταστημάτων οργανωμένης λιανικής σε όλη την επικράτεια- εμφάνισαν αθροιστικά έσοδα 11,05 δισ. ευρώ το 2022. Το 2021 οι συνολικές πωλήσεις των πέντε ανήλθαν σε 10,1 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι απώλειες σε όγκους πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται στις ανατιμήσεις, σύμφωνα και με στοιχεία της Circana (πρώην IRI).

Μεγάλη ανάπτυξη για τον Σκλαβενίτη

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε ο πρώτος παίκτης της αγοράς, η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, εμφανίζοντας, σε συγκρίσιμη βάση, διψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων που εκτιμάται ότι κινείται με ποσοστό μεγαλύτερο του 8,5% και μάλιστα υπερβαίνει το 10%.

Οι πωλήσεις για το 2022 άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2021. Tην ίδια στιγμή η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, γεγονός που φέρνει τον Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο της αγοράς. Αλλά και να κατέχει άνω του 1/3 του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της Nielsen το μερίδιο αγοράς της Σκλαβενίτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2022 στο 34,4%, αυξημένο κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με το 31,9% που εμφάνισε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η απόσταση μάλιστα που τον χωρίζει από τη δεύτερη αλυσίδα στη χώρα, ΑΒ Βασιλόπουλος, με κύκλο εργασιών στα 1,96 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις κινήθηκε χαμηλότερα κατά -2% το 2022 κατερχόμενος στα 1,92 δισ., ανέρχεται πλέον στα επίπεδα των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανάπτυξη της My market λόγω στρατηγικών επιλογών

Η My market από την άλλη πλευρά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, φτάνοντας το 2023 στα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση την πρόβλεψη που έχει κάνει ο όμιλος Metro, η οποία περιλαμβάνει και τα καταστήματα Metro Cash&Carry. Ο τζίρος της επιχείρησης το 2022 ήταν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιτεύχθηκε ενίσχυση της κερδοφορίας, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 5% και τα προ φόρων αποτελέσματα κατά 28%. Η διοίκηση, μάλιστα, απέδωσε τις θετικές επιδόσεις στις στρατηγικές επιλογές που υλοποιήθηκαν από το 2016, όταν πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Βερόπουλος, οι οποίες όπως υποστήριξε άρχισαν να αποδίδουν.

Ώθηση από τις εξαγορές για την Μασούτης

Τα μεγέθη της Μασούτης ενισχύθηκαν σημαντικά από τις εξαγορές που υλοποίησε πέρυσι, με την ανάπτυξη εσόδων σε συγκρίσιμη βάση να υπολογίζονται στο 5% στα 934 εκατ. ευρώ.

Το 2018 έκανε το αποφασιστικό βήμα που την έβγαλε εκτός βορειοελλαδίτικων ορίων, εξαγοράζοντας την αλυσίδα Προμηθευτική Τροφίμων. Το 2022 η Μασούτης δημιούργησε κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα. Τον Ιούνιο 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της στρατηγικής συμφωνίας με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα διατηρούν την υφιστάμενη ταυτότητά τους. Ενώ τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε 10 εκ των συνολικών 15 καταστημάτων της αλυσίδας Family Supermarket στη Βόρεια Ελλάδα.

Η περίπτωση της Κρητικός

Ο Κρητικός από την πλευρά του συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Tο 2022, δύο μόλις χρόνια μετά την αποχώρηση από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, η ΑΝΕΔΗΚ έφτασε σε ενοποιημένες πωλήσεις 497,6 εκατομμυρίων ευρώ με ανάπτυξη 18,53% σε σύγκριση με το 2021 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν 419,8 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2023 με την ενσωμάτωση των καταστημάτων που προέρχονται από τις εξαγορές ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 620 εκατομμύρια ευρώ. Στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των διοικούντων της ΑΝΕΔΗΚ είναι η ενσωμάτωση των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, τους οποίους εξαγόρασε το 2022 αλλά και των 12 καταστημάτων της κρητικής αλυσίδας Μαθιουδάκης, την οποία επίσης απέκτησε την περασμένη χρονιά. Για το τρέχον έτος είναι προγραμματισμένη η προσθήκη επιπλέον 10 σούπερ μάρκετ στο δίκτυο της Κρητικός καθώς και 10 μικρότερων καταστημάτων γειτονιάς (convenience stores).

Στη περίπτωση τόσο της ΑΒ Βασιλόπουλος όσο και της Lidl, που δεν δημοσιεύει στοιχεία ισολογισμού, οι υπολογισμοί της αγοράς βασίζονται σε μια συντηρητική εκτίμηση επίτευξης αύξησης εσόδων της τάξεως του 2- 2,5% αντίστοιχα. Ανάλογη φαίνεται πως είναι και η πορεία για τον Γαλαξία, ο οποίος επίσης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της συνολικής αγοράς, με αποτέλεσμα να χάνει και αυτός με τη σειρά του μερίδια αγοράς.

Το κοντινό μέλλον μοιάζει να περνά από την στρατηγική αξιοποίηση των PL, οι πωλήσεις των οποίων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων έχουν ένα αξιόλογο μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το μερίδιό τους, εξαιρουμένων των πωλήσεων της Lidl, έφτασε όντως στο 17,7%, τρέχοντας με ρυθμό 19%, προσεγγίζοντας πράγματι τα επίπεδα που γνώρισε στα μέσα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας 2014-2015 (19%-18%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.