26 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό των σούπερ μάρκετ με τις προσφορές και τα PL

4 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό των σούπερ μάρκετ με τις προσφορές και τα PL

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό των σούπερ μάρκετ με τις προσφορές και τα PL

Η μείωση όγκου πωλήσεων οδηγεί σε ένταση προσφορών και στην ιδιωτική ετικέτα

Πιεσμένη συνεχίζει να εμφανίζεται η κατανάλωση λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων, γεγονός που οδηγεί τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και PL, προσφορές, εκπτώσεις αλλά κυρίως, να αγοράζουν λιγότερα. Την τάση που παρατηρήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ήρθε να πιστοποιήσουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI) o όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται στις ανατιμήσεις.

Οι αυξήσεις οδηγούν τους καταναλωτές να πράττουν ασυναίσθητα αυτό που τους επιβάλει η κατάσταση και ενστικτωδώς να προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες στο σπίτι τους. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκρατούν τις πωλήσεις και τους όγκους των εταιρειών και των σούπερ μάρκετ, σε μία περίοδο γενικότερης συρρίκνωσης της αγοράς. Το μερίδιό τους στα ελληνικά σούπερ μάρκετ βάσει των στοιχείων της -τότε- IRI για τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ευδιάκριτες οι διαρκώς ανοδικές τάσεις, υπερβαίνοντας το 17% και φτάνοντας τώρα πλέον το 17,7% με αύξηση κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιανουαρίου του 2022.

Ολική επαναφορά των PL το 2022

Το 2022 παρατηρήθηκε στα σούπερ μάρκετ το φαινόμενο η ιδιωτική ετικέτα να κερδίζει έδαφος καθότι οι καταναλωτές την προτίμησαν και πάλι για να καλύψουν τις βασικές καταναλωτικές τους ανάγκες σε ταχυκίνητα αγαθά.

Mε βάση προηγούμενα στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2010, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην χώρα. Οι καταναλωτές αναζητούν και πάλι φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI το μερίδιο των private label διαμορφώθηκε στο 16,3% το 2022 από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μετά το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.

Το μερίδιο των PL ανήλθε σε όγκους πωλήσεων στο 30,5% από 29,4% το 2021 και 30,1% το 2020 και σε αξία στο 22,8% από 21,4% το 2021 και 22,2% το 2020.

Τώρα η Circana έρχεται να επιβεβαιώσει πως συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Το α΄ τρίμηνο του 2023 το μερίδιό τους, εξαιρουμένων των πωλήσεων της Lidl, έφτασε όντως στο 17,7%, τρέχοντας με ρυθμό 19%, προσεγγίζοντας πράγματι τα επίπεδα που γνώρισε στα μέσα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας 2014-2015 (19%-18%). Εξέλιξη που καταδεικνύει πως η ιδιωτική ετικέτα έχει ξεφύγει από τα όρια των συγκυριακών πωλήσεων και επανήλθε για να μείνει.

Ο ρόλος των προσφορών

Η συνεχής μείωση του όγκου της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων PL οδηγεί την αγορά στην προώθηση περισσότερων προσφορών. Η συγκεκριμένη κίνηση οφείλεται στην αμφίβολη διατήρηση του status του μειωμένου κόστους παραγωγής, των τιμών πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους που έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, κάτι που δεν επιτρέπει τη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων, επώνυμων και μη.

H χρονιά εξάλλου μπορεί να ξεκίνησε με το κύμα ανατιμήσεων να βρίσκεται σε πτωτική πορεία καθώς άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες υποτιμήσεις σε προϊόντα, ωστόσο δύσκολα θα φτάσουν οι τιμές στα επίπεδα που ήταν προ των ανατιμήσεων.

Η ένταση των προσφορών θα συνεχίσει να υφίσταται – αρκεί κανείς να σκεφτεί πως περισσότεροι από 3.000 κωδικοί βρίσκονται σε προσφορά ή μείωση τιμής καθημερινά στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν αποτελεί καινοτομία για τον κλάδο, αφού έκανε την εμφάνισή της με εντατικούς και ενίοτε επιθετικούς ρυθμούς κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Μετά την πανδημική κρίση και την ενεργειακή και πληθωριστική που ξεκίνησε πέρυσι, η στρατηγική των προσφορών επανήλθε δριμύτερη, καθώς επικοινωνείται συστηματικά -συνήθως ανά εβδομάδα- μέσα από τα φυλλάδια προσφορών και τα apps μεγάλων αλυσίδων, όπως ο Μασούτης, τα My market, τον ΑΒ Βασιλόπουλο και τον Κρητικό, όπου τα προσοστά των προωθητικών ενεργειών κυμαίνονται στο 25%-50% σε επιλεγμένες κατηγορίες προϊόντων, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων, των διαφόρων τύπων αρτοσκευασμάτων και της μπισκοτοποιίας.

Αντίστοιχα, η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης συνεχίζει τις δικές της διευρυμένες προσφορές σε διάφορες προϊοντικές κατηγορίες. Την ίδια στιγμή ο κατεξοχήν discount παίκτης της αγοράς, τα Lidl, προέβησαν σε μείωση έως και 35% σε 160 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε μια πρωτοβουλία της ίδια της αλυσίδας να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της προκειμένου να προσελκύσει ακόμη περισσότερους καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.