23 Απρ 2024
READING

Πώς υλοποιούνται οι επενδύσεις της Leroy Merlin

6 MIN READ

Πώς υλοποιούνται οι επενδύσεις της Leroy Merlin

Πώς υλοποιούνται οι επενδύσεις της Leroy Merlin

Έρχονται ριζικές ανακαινίσεις και νέα concept καταστημάτων, marketplace, dark stores και logistic center

Το 1923, ο Adolphe Leroy και η Rose Merlin, ζευγάρι στη ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα με αμερικάνικα στοκ. Η επιτυχία που σημείωσε, τους οδήγησε να εντάξουν και προϊόντα κατασκευής και έπιπλα σε χαμηλές τιμές. Έτσι το 1966 άνοιξαν στη βόρεια Γαλλία το πρώτο κατάστημα ειδών μαστορέματος, όπου οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνταν, βάζοντας την τη θεμέλιο λίθο για μια αλυσίδα που διευρύνθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η διεθνοποίηση της αλυσίδας ήρθε το 1989 με το άνοιγμα του πρώτου της καταστήματος στην Ισπανία, στο Leganés, νότια της Μαδρίτης. Σιγά-σιγά, τα καταστήματα εξαπλώθηκαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, και στην Κίνα. Η είσοδός της στην ελληνική αγορά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 και μετά από μια μελέτη σε βάθος της κατοικίας και των συνηθειών των κατοίκων, η Leroy Merlin Ελλάδας άνοιξε το πρώτο της κατάστημα τον Μάρτιο του 2007 στο εμπορικό πάρκο του Δ.Α.Α. της Αθήνας. Η εταιρεία αποτελεί σύμπταξη του γαλλικού ομίλου Adeo, ο οποίος διατηρεί παρουσία σε 20 χώρες του κόσμου -τζίρος 32 δισεκατομμύρια ευρώ- αποτελώντας τον πρώτο παίκτη στην αγορά του DIY στην Ευρώπη και τον τρίτο παγκοσμίως, και του Έλληνα επιχειρηματία Παύλου Φουρλή.

Η ανάπτυξη του δικτύου

Η στρατηγική ανάπτυξης στην Ελλάδα βασίστηκε στη γνώση των συνηθειών των πελατών καθώς και στην προσαρμογή της γκάμας και της οργάνωσης των καταστημάτων στις ανάγκες τους. Μάλιστα πριν το άνοιγμα κάθε καταστήματος πραγματοποιούνταν επισκέψεις σε κατοικίες πελατών, ώστε να αναγνωριστούν οι καθημερινές συνήθειες των κατοίκων και να προσαρμοστούν οι γκάμες στις τοπικές ανάγκες. Με αυτή τη λογική ακολούθησαν σημεία της αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη στο εμπορικό πάρκο του Florida Park (2008), στην οδό Πειραιώς με διώροφο κατάστημα (Μάρτιος 2009), στη Λάρισα (Νοέμβριος 2009), στο “δαχτυλίδι” στην Κηφισίας (2016) και στο κέντρο της Αθήνας επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας (2018). Ενώ το 2011 άνοιξε και το πρώτο κατάστημα στην Κύπρο, στην περιοχή της Λευκωσίας, με πάνω από 40.000 προϊόντα στη διάθεση των πελατών.

Το επενδυτικό πλάνο

Πέρυσι, η Leroy Merlin συμπλήρωσε 15 χρόνια στην εγχώρια αγορά, διαγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία με τα επτά φυσικά καταστήματά της, το e-shop, τους 1.300 εργαζομένους της και επενδύσεις που άγγιξαν τα 115 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Παρότι θα μπορούσε επέλεξε να μην εφησυχάσει και να ακολουθήσει τις “εφηβικές” ανησυχίες της, καταρτίζοντας ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που ανέλαβε να “τρέξει” η Agathe Monpays, η 28χρονη νέα Γενική Διευθύντρια Leory Merlin Ελλάδας και Κύπρου, Πολωνίας και Ουκρανίας που διαδέχτηκε τον επί δέκα χρόνια CEO για Ελλάδα και Κύπρο, Olivier Arduin.

Το πλάνο περιλαμβάνει δύο άμεσες επενδύσεις ύψους 700.000 ευρώ, με αντίστοιχα dark stores, ένα στην Αθήνα, στην περιοχή του Ρέντη, επιφάνειας 7.600 τμ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα του Νοεμβρίου, και ένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ανοίξει μέσα στο 2023. Επίσης, για το τέλος του 2023, έχει προγραμματιστεί ένα σύγχρονο κέντρο logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, επιφάνειας 37.000 τ.μ., σε μια επενδυτική κίνηση που θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Leroy Merlin για τα επόμενα 10 χρόνια. Ανάλογα, μέχρι τα τέλη του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έτερη επένδυση στην κυπριακή αγορά με την υλοποίηση ενός κέντρου διανομής, κοντά στο φυσικό κατάστημα της Λευκωσίας.

Κινήσεις που εστιάζουν στο last mile όπου εκτός από τις παραδόσεις εντός 24ώρου προς τους ιδιώτες πελάτες της, η Leroy Merlin στοχεύει στη μείωση του χρόνου παραδόσεων προς τους επαγγελματίες πελάτες της σε διάστημα τεσσάρων ωρών από την ώρα καταχώρισης της παραγγελίας.

Νέα concept και ανακαινίσεις καταστημάτων

Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την ηγετική ομάδα και τις προγραμματισμένες επενδύσεις, αλλά και τα ίδια τα καταστήματα. Ήδη ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση του εμβληματικού καταστήματος της Θεσσαλονίκης, όπου εφαρμόστηκε η νέα φιλοσοφία της αλυσίδας που θέλει να προσφέρει στους πελάτες της ολοένα και πιο αναβαθμισμένη πολυκαναλική εμπειρία, αποτελώντας “One Stop” προορισμό για την ανακαίνιση του σπιτιού και του κήπου. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ξεχωριστών και προσωποποιημένων λύσεων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε πελάτη, αλλά και νέα τμήματα, όπως η εξειδικευμένη υπηρεσία “Ανακαινίζω”.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερες κι εναρμονισμένες με τα πιο σύγχρονα στυλ, εκθέσεις στα τμήματα κουζίνας, μπάνιου, ξυλείας και τακτοποίησης, ενώ η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο των #HOMISTAS Lab με ένα νέο εξειδικευμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ιδιοκατασκευές στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το τέταρτο στην Ελλάδα #HOMISTAS Lab, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους λάτρεις του DIY και στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρει έμπνευση, να παρουσιάσει βέλτιστες πρακτικές, παραδείγματα και καινοτόμες ιδέες σε όσους λατρεύουν τα μαστορέματα στο σπίτι αλλά και όσους θέλουν να συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση του zero waste κινήματος.

Παράλληλα με το ανακαινισμένο κατάστημα της Θεσσαλονίκης, η αλυσίδα εγκαινιάζει και μία νέα εποχή στη σχέση της με τον Επαγγελματία/Τεχνίτη δημιουργώντας μια σειρά από αποκλειστικές και εξειδικευμένες εμπειρίες και υπηρεσίες, δίνοντας προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερη διευκόλυνση στην εξυπηρέτησή τους.

Εξάλλου μέσα στη χρονιά, αναμένεται και ένα νέο για την ελληνική αγορά αλλά γνωστό στη διεθνή της δραστηριοποίηση concept καταστήματος, που θα διαθέτει αποκλειστικά έπιπλα κήπου. Το Naterial θα ανοίξει σε κατάστημα έκτασης 1.500 τ.μ. στα νότια προάστια, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή που εγκαινιάστηκε το 2013, λειτουργώντας αρχικά ως αυτόνομο τμήμα στα καταστήματα της αλυσίδας στο εξωτερικό. Η δυναμική που ανέπτυξε, οδήγηση στην ανάπτυξη ανεξάρτητων καταστημάτων με το πρώτο να ανοίγει τις πόρτες του το 2021 στη Μαγιόρκα και αργότερα στη Βαρκελώνη και στη Σίντρα της Πορτογαλίας (2022).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Αποσκοπώντας να αναδειχθεί σε ηγέτη της Physical και Digital πλατφόρμας του Home Improvement, η Leroy Merlin Ελλάδος επενδύει και στην ανάπτυξη του ψηφιακού της καναλιού, δημιουργώντας ένα marketplace προϊόντων για επαγγελματίες και ιδιώτες. Ήδη το συγκεκριμένο project, απ’ όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει εκτός από δικά της προϊόντα και κωδικούς τρίτων εταιρειών αλλά και υπηρεσίες συνεργατών που έχουν να κάνουν με το σπίτι, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Φιλοδοξία του ελληνικού branch είναι να ξεκινήσει στα τέλη 2023 με αρχές 2024.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία που κατέχει στην Ελλάδα το 8%-9% της αγοράς DIY (Do It Yourself), με βασικό ανταγωνιστή την Praktiker και σε ένα ποσοστό την ΙΚΕΑ, έχει δρομολογήσει τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων κλασικού τύπου (έως 10.000 τ.μ.). Το ένα θα είναι στο retail park του Ελληνικού, ενώ ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί η απόφαση και το δεύτερο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.