20 Απρ 2024
READING

Τι οδήγησε στην ενίσχυση μεγεθών της Κρι Κρι

5 MIN READ

Τι οδήγησε στην ενίσχυση μεγεθών της Κρι Κρι

Τι οδήγησε στην ενίσχυση μεγεθών της Κρι Κρι

Αύξηση περιθωρίων κέρδους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Με όχημα την ποιοτική σταθερότητα και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, την κυριαρχία στο κομμάτι της ιδιωτικής ετικέτας και τις νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, η σερραϊκή Κρι Κρι στόχευσε στην ενίσχυση των οικονομικών δεικτών της. Και τα κατάφερε, καθώς το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έκλεισε εντυπωσιακά, ενισχύοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της.

Από το 1954 όταν ξεκίνησε η εταιρεία στις Σέρρες μέχρι σήμερα, το παγωτό, το γιαούρτι, τα λειτουργικά τρόφιμα και το γάλα της Κρι Κρι αναπτύσσονται με σταθερά βήματα εντός και εκτός Ελλάδας. Ήταν τη δεκαετία του 2000 όταν η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά κατακόρυφη ανάπτυξη και αύξηση μεγεθών και τώρα, 23 χρόνια μετά, εμφανίζει μεγέθη-ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών της από τα επίπεδα των 9,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000, το 2021 έφθασαν σε 134,6 εκατ. ευρώ, με επιδόσεις της το 2022 να αγγίζουν τα 165 εκατ. ευρώ.

Κλιμάκωση μεγεθών

Στα 45,90 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Κρι Κρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 30,73 εκ. ευρώ το 2022 (αυξημένος κατά 49,3%). Τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας αφορούν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) που ανήλθαν σε 9,71 εκ. ευρώ έναντι 1,75 εκ. ευρώ πέρυσι, τα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα 8,46 εκ. ευρώ, έναντι 0,55 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και τα καθαρά κέρδη που μετά από φόρους ανήλθαν σε 6,68 εκ. ευρώ σε σχέση με το 0,45 εκ. ευρώ το 2022.

Ο κλάδος του γιαουρτιού

Η εταιρεία πέτυχε μέσα σε δύο δεκαετίες να δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας με εξαγωγές σε 42 χώρες και να ενισχύσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά αφού κατέχει την 1η θέση σε όγκο παραγωγής γιαουρτιού και στα επώνυμα προϊόντα.

Σε μια περίοδο όπου η κατανάλωση προϊόντων γιαούρτης βαίνει μειούμενη κατά 2,7% σε όγκο, σύμφωνα με στοιχεία της Circana για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, λόγω των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά, η εταιρεία πέτυχε να ενισχύσει τους οικονομικούς της δείκτες και να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της στον τομέα του γιαουρτιού.

Συνολικά οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 48,6% σε αξία και 18,5% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη 52,9%, αγγίζοντας τα 23 εκ. ευρώ με ιδιαίτερα σημαντική να είναι η δραστηριότητα από τις βασικές αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Πολύ ισχυρή ανάπτυξη εμφανίζουν οι πωλήσεις γιαουρτιού και στην εγχώρια αγορά, εμφανίζοντας αύξηση 43,3%, ξεπερνώντας τα 17,5 εκ. ευρώ.

Ο ρόλος της ιδιωτικής ετικέτας

Την ίδια στιγμή παρατηρείται έντονη στροφή των καταναλωτών στα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα των επιλογών τους για οικονομικότερα προϊόντα. Οι ανακατατάξεις που συμβαίνουν δείχνουν το μερίδιο αγοράς σε όγκο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας ενισχυμένο κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες, ασκώντας έντονη πίεση στα branded γιαούρτια. Η πίεση αυτή έχει οδηγήσει τα επώνυμα γιαούρτια της Κρι Κρι σε μικρή μεριδιακή απώλεια, ύψους 0,3 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία ωστόσο είναι η μικρότερη σε σύγκριση με τους βασικούς της ανταγωνιστές.

Γενικότερα, από τις εξελίξεις στην αγορά φαίνεται να προκύπτει όφελος για την σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, μιας και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, αφού παράγει πάνω από το 75% των συγκεκριμένω προϊόντων. Αναφορικά με την κερδοφορία, το μικτό περιθώριο διαμορφώνεται σε 29,9%, χαμηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο του 2021. Αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλογών της εταιρείας για απορρόφηση μέρους του επιπλέον κόστους που προέκυψε από την εκτίναξη στις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας. Βέβαια, οι οικονομίες κλίμακας που προέκυψαν στον κλάδο του γιαουρτιού οδήγησαν το περιθώριο EBIT σε υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Αύξηση και στο παγωτό παρά την εποχικότητα

Στον κλάδο του παγωτού, όπου το πρώτο τρίμηνο δεν είναι αντιπροσωπευτικό των ετήσιων αποτελεσμάτων λόγω της μεγάλης εποχικότητας, οι πωλήσεις εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 3,49 εκ. ευρώ έναντι 1,93 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Ο επενδυτικός προσανατολισμός

Την ίδια στιγμή οι νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, στοχεύοντας σε τζίρο 200 εκατ.ευρώ και νέα άνοδο των εξαγωγών πάνω από 100 εκατ.ευρώ, θεωρούνται πλέον αναγκαίες προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η εταιρεία διερύνει περαιτέρω τη διείσδυσή της στην αγορά της Νότιας Κορέας με Greek Frozen Yogurt και μελλοντικά και με στραγγιστό γιαούρτι και επιχειρεί σχετικό άνοιγμα και στην αγορά της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή στρέφεται γενικότερα στις αγορές της Ασίας και επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της σε αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Όχημά της για περαιτέρω ανάπτυξη ο εμπλουτισμός του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου στα βρεφικά και στα λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού. Η επέκταση της σειράς “Κρι Κρι Grow” αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη σημαντική θέση της εταιρείας στην κατηγορία των βρεφικών επιδορπίων γιαουρτιού, στα οποία κατέχει μερίδιο σε όγκο άνω του 21% , σύμφωνα με στοιχεία της IRI για το 2022. Αντίστοιχα, φέτος η εταιρεία προσβλέπει ότι θα εδραιωθεί και επεκταθεί περαιτέρω στην κατηγορία των λειτουργικών γιαουρτιών, στην οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της κατέχει ήδη τη 2η θέση σε όγκο και σε αξία με μερίδιο σε όγκο πάνω από 26%.

Η μεγάλη ανάπτυξη που εμφανίζουν τα μεγέθη της επιχείρησης δημιουργεί την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής της δυναμικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2023, προγραμματίζει επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό ύψους 20 εκ. ευρώ, ενώ έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 100 επιπλέον εργαζομένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.