26 Απρ 2024
READING

Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

3 MIN READ

Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Γιατί η εμπιστοσύνη της Gen Z είναι δύσκολο να κερδηθεί;

Στο σημερινό ραγδαία εξελισσόμενο τοπίο του retail, μια ομάδα καταναλωτών ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη – και δεν είναι άλλη από την Gen Z. Με την αυξανόμενη αγοραστική της δύναμη και την επιδραστική της παρουσία, δεν είναι περίεργο που οι μάρκες επιθυμούν διακαώς να κατακτήσουν την αφοσίωσή της.

Ωστόσο, η προσέλκυση των Gen Ζ-ers μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς τα παραδοσιακά προγράμματα πιστότητας συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Οι καταναλωτές αυτοί περιμένουν από τις μάρκες να παρέχουν ψηφιακές λύσεις στα προβλήματά τους, προσφέροντάς τους παράλληλα “χειροπιαστές” ανταμοιβές.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z εγκαταλείπει τη βιομηχανία μόδας και αγοράζει καλλυντικά και τα παιχνίδια

Σε αυτό συμφωνεί και η έκθεση της Morning Consult, “Most Trusted Brands 2023”, που αποκαλύπτει ότι η Gen Z είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτεί μάρκες, ιδρύματα και εταιρείες σε σύγκριση με άλλες δημογραφικές ομάδες. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης πηγάζει από τον σκεπτικισμό τους απέναντι στο marketing, αλλά και την επιθυμία τους να επιδεικνύουν οι μάρκες ισχυρές πολιτικές και ηθικές αξίες, όπως η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων.

Τι θέλουν οι Gen Z-ers

Για να προσελκύσουν με επιτυχία την Gen Z, τα brands καλούνται να αναπτύξουν multi-channel προγράμματα επιβράβευσης που να ανταποκρίνονται στις μοναδικές προτιμήσεις τους και να τους εκπλήσσουν με εξατομικευμένες ανταμοιβές. Η Vans, για παράδειγμα, έχει διαπρέψει από αυτή την άποψη με το πρόγραμμα επιβράβευσης Vans Family. Προσφέροντας αποκλειστική πρόσβαση σε προϊόντα και πακέτα-έκπληξη, η Vans προσέλκυσε 12 εκατομμύρια μέλη σε μόλις δύο χρόνια, με το πρόγραμμα πιστότητας να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των εσόδων της. Η εφαρμογή του προγράμματος για κινητά επιτρέπει στα μέλη να παρακολουθούν τους πόντους τους, να εξαργυρώνουν τις ανταμοιβές τους και να διατηρούν τον έλεγχο της συμμετοχής τους.

Ωστόσο, η αφοσίωση της Gen Z δεν κερδίζεται μόνο με την ψηφιακή ευκολία. Αυτή η γενιά, που ορίζεται από τις αξίες της, περιμένει από τα brands να συμβάλλουν ενεργά στην αλλαγή που επιθυμούν να δουν στον κόσμο. Με άλλα λόγια, η αυθεντικότητα και ο σκοπός παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής μάρκας της Gen Z. Οι εταιρείες που επιδεικνύουν γνήσια δέσμευση σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς κερδίζουν την προσοχή και την αφοσίωσή της.

Ποιες μάρκες τα έχουν καταφέρει;

H έκθεση της Morning Consult επισημαίνει αρκετές μάρκες που έχουν κερδίσει με επιτυχία την εμπιστοσύνη της Gen Z στις Η.Π.Α. H αλυσίδα εστιατορίων, Chipotle, κέρδισε τους νεότερους καταναλωτές αγκαλιάζοντας ένα viral TikTok hack και μετατρέποντάς το σε στοιχείο του μενού της. Η αλυσίδα πίτσας, Little Caesars Pizza, συνεργάστηκε με τη μάρκα ανθρακούχων αναψυκτικών της PepsiCo, Mtn Dew, και το Call of Duty, προσφέροντας μοναδικές ενισχύσεις στο παιχνίδι μέσω αποκλειστικών κωδικών, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των gamers της Gen Z. Και η Fenty Beauty εκμεταλλεύτηκε την εμφάνιση της Rihanna στο Super Bowl για να υπενθυμίσει στους οπαδούς της τη γκάμα των προϊόντων της.

Διαβάστε ακόμα: Η αντιφατική συμπεριφορά της Gen Z

Μεταξύ των δέκα πιο αξιόπιστων brands για όλες τις γενιές στις Η.Π.Α. είναι τα Band-Aid, UPS, Amazon, Lysol, Kleenex, Cheerios, Visa, Dove, The Weather Channel και FedEx. Αυτές οι μάρκες έχουν αποδείξει σταθερά την αξιοπιστία τους και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Για να κατακτήσουν αποτελεσματικά την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη της Gen Z, οι μάρκες δίνουν προτεραιότητα στην αυθεντικότητα και στις πρωτοβουλίες με γνώμονα τον σκοπό και στην ατομικότητα. Μόνο προσφέροντας πολυκαναλικά προγράμματα πιστότητας, ευθυγραμμιζόμενες με τις κοινωνικές αξίες και καλλιεργώντας γνήσιες σχέσεις, οι μάρκες παίρνουν την “έγκριση” των καταναλωτών της Gen Z, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία τους στην εξελισσόμενη αγορά.

Με πληροφορίες από AdAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.