20 Απρ 2024
READING

Γιατί το Amazon επενδύει εκ νέου στο gamification;

5 MIN READ

Γιατί το Amazon επενδύει εκ νέου στο gamification;

Γιατί το Amazon επενδύει εκ νέου στο gamification;

Μπορούν τα brands να επωφεληθούν από το Amazon Anywhere;

Το Amazon παρουσίασε την τελευταία του υπηρεσία με την ονομασία “Amazon Anywhere”, μια πρωτοποριακή παροχή που μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες πραγματοποιούν αγορές μέσα από βιντεοπαιχνίδια, εικονικούς κόσμους και εφαρμογές για κινητά.

Με έμφαση στις καθηλωτικές εμπειρίες, το Amazon Anywhere επιτρέπει στους παίκτες να αγοράζουν φυσικά προϊόντα από το πλούσιο απόθεμα που διαθέτει το Amazon χωρίς να εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή εφαρμογές. Η υπηρεσία κάνει το ντεμπούτο της σε συνδυασμό με το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας της Niantic, Peridot, προσφέροντας στους παίκτες μια απρόσκοπτη ενσωμάτωση των αγορών του πραγματικού κόσμου μέσα στην εικονική σφαίρα.

Πώς λειτουργεί;

Συνδέοντας τους λογαριασμούς τους στο Amazon, οι παίκτες μπορούν να περιηγηθούν και να αγοράσουν προϊόντα με το σήμα Peridot, όπως μπλουζάκια, φούτερ και αξεσουάρ τηλεφώνου που απεικονίζουν μαγευτικά πλάσματα του παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμα: Τι προσελκύει την Gen Alpha;

Το οικείο περιβάλλον του Amazon παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας, της τιμολόγησης και της επιλεξιμότητας Prime, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και βολική διαδικασία πληρωμής. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους συνδεδεμένους λογαριασμούς τους στο Amazon για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους χωρίς να εγκαταλείψουν το παιχνίδι και οι παραγγελίες αποστέλλονται όπως κάθε άλλη αγορά στο Amazon.

Παρόλο που το Amazon δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την επέκταση του Anywhere σε άλλα παιχνίδια, φαίνεται να είναι μια φυσική εξέλιξη. Το ταυτόχρονο λανσάρισμα του Peridot και του Amazon Anywhere στις 9 Μαΐου πιθανότατα προκάλεσε αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον. Εάν το Anywhere επεκταθεί και σε άλλα παιχνίδια, ανοίγονται πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες για τους retailers και τις μάρκες να αξιοποιήσουν αυτό το concept.

Πρόσβαση σε νέες βάσεις πελατών

Με την ενσωμάτωση του Anywhere σε διαφορετικά παιχνίδια, οι retailers και τα εμπορικά σήματα μπορούν να αξιοποιήσουν διαφορετικές κοινότητες παικτών και να προσεγγίσουν νέα κοινά. Αυτή η επέκταση τους επιτρέπει να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύτερο φάσμα δυνητικών πελατών. Απώτερος στόχος είναι να γίνει η διαδικασία αγοράς γρήγορη και βολική, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρόνο.

Καθιερώνοντας τους “δημιουργούς” ως πηγή εσόδων

Εκτός από την πώληση προϊόντων με την επωνυμία Peridot μέσω του Amazon Anywhere, το Amazon εισάγει επίσης τους “δημιουργούς” ως νέα πηγή εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί άλλων βιντεοπαιχνιδιών, εικονικών κόσμων και εφαρμογών για κινητά καλούνται να επιμεληθούν τα δικά τους branded εμπορεύματα από την εκτεταμένη επιλογή του Amazon και να τα πουλήσουν στο κοινό τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δημιουργοί παιχνιδιών μπορούν να επεκτείνουν απρόσκοπτα τις ψηφιακές τους εμπειρίες στο φυσικό κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κοινά εμπόδια όπως η επιλογή προϊόντων, η αποστολή και η εκπλήρωση. Στόχος του Amazon είναι να δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους δημιουργούς να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα -να δημιουργούν απίστευτες εμπειρίες- αξιοποιώντας παράλληλα τους πόρους και την ευκολία που προσφέρει το Amazon Anywhere.

Γκρεμίζοντας το εικονικό φράγμα

Το Amazon Anywhere παρέχει μια λιγότερο “εικονική” διαδρομή προς την αγορά σε σύγκριση με άλλες ευκαιρίες λιανικής πώλησης στο metaverse. Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες του retail στο metaverse, η νέα υπηρεσία του Amazon ακολουθεί μια ξεχωριστή προσέγγιση.

Στους περισσότερους επαυξημένους κόσμους, οι αγορές περιορίζονται κυρίως σε εικονικό νόμισμα και ψηφιακά αντικείμενα εντός του παιχνιδιού, χωρίς να υπάρχει μια απλή μέθοδος για την αγορά φυσικών προϊόντων. Το Amazon Anywhere στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το κενό παρέχοντας στους παίκτες μια προσβάσιμη και απρόσκοπτη οδό για την απόκτηση φυσικών εμπορευμάτων ενώ απολαμβάνουν τις εμπειρίες τους στο παιχνίδι.

Ενίσχυση της πιστότητας των πελατών μέσω του gamification 

Ως γνωστόν, το Amazon παρακολουθεί επιμελώς τις δραστηριότητες περιήγησης και αγορών σε όλη την πλατφόρμα του. Οι γνωστές προτάσεις “Μπορεί επίσης να σας αρέσει” ή “Συνεχίστε από εκεί που σταματήσατε” το αποδεικνύουν αυτό. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, η εταιρεία μπορεί να προσαρμόσει τις προτάσεις προϊόντων της όχι μόνο για μελλοντικά αντικείμενα που σχετίζονται με το Peridot αλλά και για άλλα παιχνίδια.

Επιπλέον, σε ορισμένες εμπειρίες παιχνιδιών, αυτά τα προϊόντα του πραγματικού κόσμου μπορούν να χρησιμεύσουν ως δελεαστικές εναλλακτικές λύσεις για αγορές εντός εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν φυσικά αγαθά σε αντάλλαγμα για πολύτιμα στοιχεία ή πόντους VIP, γεγονός που τους καθηλώνει ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι και ενισχύει την αίσθηση της επιτυχίας.

Αξιοποίηση της εμπειρίας του Amazon στο gaming

Καθώς το Amazon εμπλέκεται ήδη στον κλάδο των παιχνιδιών μέσω του Prime Gaming και υπηρεσιών όπως το Luna, η ενσωμάτωση του Anywhere στο Prime Gaming θα μπορούσε να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών για τα μέλη του Prime. Αυτή η ενοποίηση θα ενίσχυε περαιτέρω τη θέση του e-retailer ως δημιουργού παιχνιδιών και θα επέτρεπε στους retailers και τις μάρκες να αξιοποιήσουν την εμπειρία του στα παιχνίδια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon πληρώνει τα μέλη του Prime για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους

Με το Amazon Anywhere, οι δυνατότητες είναι τόσο εκτεταμένες όσο και ο κόσμος της επαυξημένης πραγματικότητας του Peridot. Και ενώ η μελλοντική επέκταση του Anywhere σε άλλα παιχνίδια παραμένει αβέβαιη, τα πιθανά οφέλη για τους retailers και τα brands είναι σαφή. Με την υιοθέτηση αυτής της έννοιας, μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες πηγές εσόδων, να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να δημιουργήσουν καινοτόμες και καθηλωτικές εμπειρίες αγορών για τους παίκτες στον κόσμο των παιχνιδιών.

Ακριβώς όπως τα εικονικά Peridots στο παιχνίδι τρώνε, κοιμούνται και παίζουν με παιχνίδια, οι μάρκες -συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ετικετών του Amazon- θα μπορούσαν να συνάψουν συνεργασίες με τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Κάτι σαν τις συνεργασίες των εταιρειών δημητριακών με αγαπημένους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Peridot | Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.