27 Απρ 2024
READING

Το νέο fashion trend ακούει στο όνομα “Mini Me”

4 MIN READ

Το νέο fashion trend ακούει στο όνομα “Mini Me”

Το νέο fashion trend ακούει στο όνομα “Mini Me”

Γιατί το “Mini Me” trend έγινε τόσο δημοφιλές

Η τάση mini me είναι ένα δημοφιλές φαινόμενο της μόδας, όπου γονείς και παιδιά συνδυάζουν τα ρούχα που φορούν, δημιουργώντας μια ταριαστή εμφάνιση. Ενώ πολυτελείς μάρκες μόδας όπως οι Dolce & Gabbana παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό εμφανίσεις μητέρας-κόρης, η τάση “συρρίκνωσης” των έτοιμων κομματιών για να συμπερηληφθούν παιδικά μεγέθη έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Οι ρίζες της τάσης Mini Me εντοπίζονται πίσω στο 2017, με την Κίνα να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Επηρεασμένοι από celebrities που λειτουργούν ως σημαντικά πρότυπα, οι Κινέζοι γονείς άρχισαν να αναζητούν μίνι εκδοχές ρούχων σχεδιαστών για τα παιδιά τους. Η τάση απέκτησε σημαντική απήχηση όταν η ηθοποιός Huo Siyan μοιράστηκε μια φωτογραφία του γιου της, Du Yuqi, που φορούσε μια mini me εκδοχή του σμόκιν του συζύγου της.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα αγαπημένα fashion brands της Κίνας;

Αυτό προκάλεσε μια αύξηση της ζήτησης για κομψά παιδικά ρούχα, ιδίως από εταιρείες όπως η Baby Dior. Ακολούθησαν και άλλες μάρκες, όπως η Burberry και η Ralph Lauren, που ντύνουν στρατηγικά τους Κινέζους kidfluencers – τα παιδιά των influencers – για να επωφεληθούν από την τάση. Την ίδια χρονιά, η Beyoncé και η κόρη της Blue Ivy εμφανίστηκαν σε εκδηλώσεις με πανομοιότυπα φορέματα Gucci, κάνοντας ακόμη πιο δημοφιλή την τάση mini me.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα luxury brands. Μάρκες όπως η Mango, η Superga, η Very, η Cath Kidston και η Matalan προσφέρουν ταιριαστές σειρές προϊόντων σε διάφορα μεγέθη. Πολλές μάρκες προσφέρουν πολύ ξεχωριστά προϊόντα, εστιασμένα στο φύλο, είτε για να ταιριάζουν η κόρη με τη μαμά είτε ο γιος με τον μπαμπά.

Η επιρροή των διασημοτήτων στις τάσεις της μόδας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Προσωπικότητες υψηλού προφίλ, όπως η Kim Kardashian, η Victoria Beckham και η Chrissy Teigen, έχουν αγκαλιάσει την τάση Mini Me και συχνά τις βλέπουμε να συντονίζουν τα ρούχα τους με τα παιδιά τους. Είτε περπατώντας στο κόκκινο χαλί είτε δημοσιεύοντας οικογενειακές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι διασημότητες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της τάσης. Οι fashion επιλογές τους γίνονται άμεση έμπνευση για τους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο.

Γιατί η τάση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής;

Η Gen Alpha και οι Millennial γονείς τους, ως επί το πλείστον, γίνονται κλώνοι ο ένας του άλλου. Η Gen A έχει ήδη χαρακτηριστεί ως “Mini-Millennials” λόγω του ότι μοιράζονται τις ίδιες συμπεριφορές με τους γονείς τους. Τώρα μπορούν να μοιράζονται και το στυλ.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της τάσης mini me μπορεί να αποδοθεί στη σημερινή γενιά γονέων, οι οποίοι είναι κυρίως ψηφιακά εγγενείς και μοιράζονται άνετα φωτογραφίες των παιδιών τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως “sharenting”, έχει κάνει πιο συχνή την προβολή των επιλογών μόδας των γονέων και των mini fashionistas τους.

Επιπλέον, οι σημερινοί γονείς επιλέγουν συχνά να εκφράσουν την αγάπη τους για τα παιδιά τους μέσω της μόδας, δημιουργώντας την αίσθηση του ανήκειν και της ενότητας. Τα συνδυασμένα ρούχα μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα συντροφικότητας και δύναμης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ατομικότητα γιορτάζεται.

Τα ρούχα δεν είναι απαραίτητα πανομοιότυπα, καθώς είναι προσαρμοσμένα ώστε να ταιριάζουν άνετα στα παιδιά, ενώ αντικατοπτρίζουν το στυλ των γονιών τους. Τα παιδικά ρούχα σχεδιάζονται με τα ίδια υλικά υψηλής ποιότητας όπως και οι συλλογές για ενήλικες, εξασφαλίζοντας τόσο άνεση όσο και στυλ. Η τάση αυτή ευθυγραμμίζεται επίσης με την αυξανόμενη συνείδηση των Millennials προς τη βιωσιμότητα, ενθαρρύνοντας τους γονείς να επιλέγουν ποιοτικά ρούχα αντί για εναλλακτικές fast fashion λύσεις.

Τι σημαίνει αυτό για τα brands;

Όσο η τάση Mini Me συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, τα fashion brands αναγνωρίζουν τη ζήτηση για συντονισμένα στυλ που απευθύνονται τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Με το κίνημα Mini Me να γίνεται όλο και πιο mainstream, δεν είναι τραβηγμένο να φανταστεί κανείς ότι οι μάρκες θα επεκτείνουν τις προσφορές τους για να συμπεριλάβουν εκδόσεις ενηλίκων δημοφιλών παιδικών ρούχων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα χαριτωμένα και κομψά ρούχα που κάποτε ήταν αποκλειστικά για τα παιδιά θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαθέσιμα και σε μεγέθη ενηλίκων.

Διαβάστε ακόμα: 3 fashion trends που επηρεάζονται άμεσα από την εξέλιξη του κόσμου

Επιπλέον, καθώς οι μάρκες προσαρμόζονται σε αυτή την τάση, μπορεί να βρουν οφέλη εξοικονόμησης κόστους χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα σχέδια και τις διαδικασίες παραγωγής τόσο για τα παιδικά όσο και για τα ενδύματα ενηλίκων.

Το σίγουρο είναι πως όλο και περισσότερα brands θα αγκαλιάσουν την ιδέα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της παιδικής ένδυσης και της μόδας ενηλίκων. Έτσι, αν κάποιος είχε ευχηθεί ποτέ για εκείνο το χαριτωμένο παιδικό ρούχο στο μέγεθός του, η ευχή του μπορεί τελικά να γίνει πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από The Industry.Fashion

Photo: Dolce & Gabbana

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.