24 Απρ 2024
READING

To επενδυτικό κρεσέντο των μεγάλων σούπερ μάρκετ στα ελληνικά νησιά

3 MIN READ

To επενδυτικό κρεσέντο των μεγάλων σούπερ μάρκετ στα ελληνικά νησιά

To επενδυτικό κρεσέντο των μεγάλων σούπερ μάρκετ στα ελληνικά νησιά

Η άνοδος του τουρισμού τόσο σε επίπεδο αύξησης της μέσης τουριστικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, έχει ωθήσει πολλές αλυσίδες να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στη νησιωτική χώρα.

Τη μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον τομέα καταλαμβάνει όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος η Μασούτης, η οποία τόσο με την συμφωνία που πέτυχε το 2022 με τον ΣΥΝΚΑ απέκτησε μία σειρά καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Τήνος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Κάλυμνος, όσο και μέσα από τη συμφωνία με τον Δεναξά όπου απέκτησε καταστήματα τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Μύκονο. 

Ο Σκλαβενίτης

Επενδύσεις στη νησιωτική Ελλάδα υλοποιεί αυτή την περίοδο και ο Σκλαβενίτης. Η μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας ετοιμάζει νέο κατάστημα στη Μυτιλήνη, το οποίο θα είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός του φετινού καλοκαιριού. Ταυτόχρονα όμως στη διάρκεια του έτους θα είναι έτοιμο και το κατάστημα που ήδη κατασκευάζεται στη Γλυφάδα για λογαριασμό των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη. Η εταιρεία έχει παρουσία στα νησιά, έχοντας αποκτήσει έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων από τον Μαρινόπουλο ενώ στην Κρήτη, εκτός από τα καταστήματα με το σήμα «Σκλαβενίτης» δραστηριοποιείται και μέσω των καταστημάτων της «Χαλκιαδάκης», εταιρεία κατά 60% θυγατρική της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

Η ΑΒ στην Ιεράπετρα

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε πρόσφατα ένα ακόμα βήμα στην Κρήτη, εγκαθιστώντας το νέο της κατάστημα στο νησί και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα. To νέο super market, που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Παχιάς Άμμου και πρόκειται για το δωδέκατο σημείο που διατηρεί η θυγατρική της Ahold Delhaize στην Κρήτη. Αναπτύσσεται σε οικόπεδο 2.200 τ.μ., διαθέτοντας σχεδόν 1.300τ.μ. χώρο πώλησης. 

Η επέκταση του Κρητικού

Ο Κρητικός από την άλλη έχει καταφέρει επίσης να διευρύνει την παρουσία του στα νησιά. Μέσα από την εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών, απέκτησε καταστήματα στη Χαλκιδική με την ταμπέλα «Ελληνικά Μάρκετ», τα οποία ενέταξε στο δίκτυό του. Είναι καταστήματα που άλλοτε ανήκαν στο δίκτυο της Μαρινόπουλος, στη συνέχεια αποκτήθηκαν από τον επιχειρηματία και πρώην επικεφαλής των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών και κατ’ επέκταση περιήλθαν στην κατοχή του Κρητικού μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Επίσης η Κρητικός εγκαινίασε φέτος κατάστημα στον Καβρό Αποκορώνου στα Χανιά, ενώ είχαν προηγηθεί καταστήματα στον Ωροπό το 2022 καθώς και η εξαγορά της τοπικής αλυσίδας Μαθιουδάκης, γεγονός που προσέθεσε στο δίκτυό του 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. 

Aπό το χορό των επενδύσεων με τουριστικό υπόβαθρο δεν λείπει η Market In. Η επιχείρηση εκτός του ότι το 2022 εξαγόρασε την αλυσίδα Χαρά στη Χίο, εντός του 2023 και μάλιστα προ μερικών ημερών εγκαινίασε σημείο πώλησης στην Άνδρο, το οποίο ήταν το τρίτο που άνοιξε η αλυσίδα στο συγκεκριμένο νησί. Αντίστοιχου χαρακτήρα επένδυση είναι και η έναρξη λειτουργίας καταστήματος στο Βραχάτι Κορινθίας. Στην Άνδρο μάλιστα είχε συνέστησε και ένα ακόμη κατάστημα, το οποίο άνοιξε λίγο πριν το Πάσχα στην περιοχή Πελεκάνια του νησιού των Κυκλάδων. 

Στις επιχειρήσεις που δεν κινούνται στο πεδίο των καταστημάτων γειτονιάς, η OK! Anytime Markets, κάνει διαρκώς κινήσεις επέκτασης στη νησιωτική Ελλάδα, επεκτεινόμενη με το μοντέλο του franchise. Τα νέα καταστήματα. Βρίσκονται σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα. Το σύνολο των καταστημάτων με την ταμπέλα “ΟΚ Αnytime Markets” υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 150, ενώ στο δίκτυό της υφίστανται και 215 συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία δεν φέρουν τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας και στο πλάνο είναι αρκετά από αυτά να μετατραπούν σε “ΟΚ!” κατά το προσεχές μέλλον.

Με τη σειρά της η Carrefour μέσω της εταιρείας Retail & More, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη, ξεκίνησε την επαναδραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, με αφετηρία τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο και εκτός από την Αττική και τον Πειραιά όπου επίσης έχει παρουσία, συνεχίζει να επεκτείνεται στη νησιωτική Ελλάδα με νέα σημεία πώλησης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.