Απόστολος Βακάκης: Ο sui generis επιχειρηματίας με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που «έχτισε» τη Jumbo

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Απόστολο Βακάκη είναι η αξιοπρόσεκτη και ισχυρή του προσωπικότητα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Και εάν η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα αποτελεί μία υποκειμενική κρίση εκείνων που το υποστηρίζουν, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική του δεινότητα, ελάχιστοι μπορούν να την αμφισβητήσουν.

Αυτό που μπορεί από την άλλη να του προσάψει κάποιος είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Jumbo «ίπταται» από πλευράς οικονομικών επιδόσεων από έτος σε έτος, εκείνος όχι απλά παραμένει προσγειωμένος στις προβλέψεις και τις προσδοκίες του, αντιθέτως θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει και ως απαισιόδοξο σε αρκετές των περιπτώσεων. 

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954, ο Απόστολος Βακάκης μετανάστευσε το 1962 στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του, ενώ για ένα χρονικό διάστημα διέμεινε και στην Ιταλία όπου ο πατέρας του εργάστηκε σε εταιρεία παραγωγής λούτρινων παιχνιδιών. Η παραμονή στην Ιταλία ήταν καθοριστική για τη συνέχεια, καθώς αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική επαφή της οικογένειας Βακάκη με τον κόσμο των παιχνιδιών. Η οικογένεια επέστρεψε κάποια στιγμή και πάλι στην Ελλάδα και με κεφάλαιο που του παραχώρησε ο Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης, τότε ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, ο πατέρας του Γιώργος, ίδρυσε την εταιρεία παιχνιδιών El Greco. Ωστόσο μία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατέστρεψε το ένα από τα δύο εργοστάσια της El Greco που βρισκόταν στην Άνω Γλυφάδα. Ο Απόστολος Βακάκης έσπευσε να γυρίσει από τις σπουδές του στο Λονδίνο και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας. Προσπάθησε να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία, συνεχίζοντας την παραγωγή των προϊόντων της, με τη βοήθεια της δεύτερης παραγωγικής μονάδας της El Greco, η οποία βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Στο νησί έμεινε για περίπου τρία χρόνια.

Εν τέλει, τα ηνία της El Greco ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Απόστολος Βακάκης το 1985, ο οποίος στη συνέχεια την πούλησε στην πολυεθνική εταιρεία παιχνιδιών, Hasbro. To 1986 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα παιχνιδιών με την ονομασία «Jumbo», το οποίο βρισκόταν στην Ελλάδα. Το 1997 η εταιρεία πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών ,αντλώντας κεφάλαια συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου, το 1999, όταν όλη η Ελλάδα αγόραζε μετοχές, ο ίδιος επένδυσε στη γη. Ωστόσο καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε τις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης το 2000. Μετά από αυτό το γεγονός η εταιρεία μεταφέρθηκε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο. 

Καθοριστική για τον επιχειρηματία ήταν η στιγμή κατά την οποία ανέλαβε την παραγωγή και εμπορία της επίσημης μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Τότε ήταν που ο τζίρος της Jumbo άγγιξε τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο «απαισιόδοξος» Βακάκης

Για να αντιληφθεί κανείς την ιδιαιτερότητα της προσέγγισης των πραγμάτων που ο ίδιος ακολουθεί, πρόσφατα και μέσα από επανειλημμένες αναφορές στο ρευστό περιβάλλον της περιόδου που διανύουμε, ο Απόστολος Βακάκης, προσπάθησε κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, να αιτιολογήσει τη συγκρατημένη του αισιοδοξία ή και «απαισιοδοξία» για την πρόβλεψη του ομίλου σε ό,τι αφορά την πορεία του το 2023. Ήταν μία πρόβλεψη οποία εμφανίζεται για μία ακόμα φορά χαμηλότερη των πραγματικών δυνατοτήτων της επιχείρησης και των επιδόσεων που εν τέλει έρχονται στο τέλος της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της Jumbo το 2023 κατ’ εκτίμηση της διοίκησής της θα αυξηθούν κατά 15% από τα 949,38 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, γεγονός που θα φέρει την αλυσίδα για πρώτη φορά πάνω από το κατώφλι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κατά το σύνηθες όμως η ανάπτυξη που εν τέλει παρουσιάζει είναι πολύ μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων του Βακάκη.

Το πρόσωπο πίσω από τις διαφημίσεις

Ο ίδιος είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις διαφημίσεις που κατά καιρούς προβάλλονται στην τηλεόραση ή αναπαράγονται στο ραδιόφωνο. «Χτύπα, χτύπα σαν άνδρας» «Κράζεις; Θαυμάζεις!», «Ε! ρε Jumbo που σας χρειάζεται», «Ρουφάμε και τα λέμε, λέμε» είναι μόνο μερικές από τις προκλητικές φράσεις που ακούστηκαν στον αέρα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Κατά καιρούς μάλιστα έχει αναδείξει ως πρωταγωνιστές των διαφημίσεών του πρόσωπα με λαϊκό έρεισμα ή και συχνά cult χαρακτήρα, όπως η Κατερίνα Στανίση, ο Τάσος Μπουγάς ή και ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποδυόμενος τον Ζορό.

«Πολλοί θα ήθελαν να με αποσύρουν»

Συχνά τον ρωτούν εάν σκοπεύει κάποια στιγμή να αποσυρθεί απ’ την εταιρεία. Η πιο συνηθισμένη απάντηση που ο ίδιος δίνει είναι λίγο – πολύ η ίδια: «Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ. Πολλοί θα ήθελαν να με αποσύρουν αλλά δεν ξέρω τι να κάνω αν αποχωρήσω», κάτι που ανέφερε και πρόσφατα, χαριτολογώντας ταυτόχρονα και λέγοντας ότι μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση να ανοίξει σουβλατζίδικο.