Η αποτυχία της μόδας να εκπροσωπήσει τους εύσωμους άνδρες και τα μη δυαδικά άτομα
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί retailers και πολλά brands υποστηρίζουν ότι αγκαλιάζουν τη μόδα χωρίς αποκλεισμούς. Στην πραγματικότητα όμως η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να υπολείπεται στην ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών ενός σημαντικού καταναλωτικού κοινού, ιδιαίτερα των plus size ανδρών και των μη δυαδικών ατόμων.
Παρά τα λίγα βήματα προς τα εμπρός, εξακολουθούν να γίνονται σημαντικά βήματα προς τα πίσω, καταδεικνύοντας έναν συνεχή αγώνα της βιομηχανίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των καταναλωτών. Ανεξάρτητα από το πού ανήκουν στο φάσμα του φύλου, η διαθεσιμότητα επιλογών plus-size παραμένει σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με τις επιλογές straight-size, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κενό στη συμμετοχικότητα στον τομέα του retail.
Διαβάστε ακόμα: Η H&M ενισχύει τη συμπερίληψη μεγεθών
Οι τάσεις της μόδας συχνά αναδύονται στις πασαρέλες, αλλά μία πρόσφατη έρευνα της Vogue Business παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα. Μετά από μικρή αύξηση των ανδρικών μοντέλων plus-size κατά τη διάρκεια των επιδείξεων από το 2019 έως το 2021, οι αριθμοί έπεσαν κατακόρυφα το 2022 και το 2023. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της σεζόν AW/23, κανένα από τα 60 ντεφιλέ επώνυμων σχεδιαστών δεν παρουσίασε στην πασαρέλα ανδρικά μοντέλα plus-size.
Η χαμένη ευκαιρία
Η αγορά των ανδρικών plus-size, που συχνά αναφέρεται ως Big and Tall, έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με την αντίστοιχη γυναικεία αγορά. Ενώ υπήρξαν εξελίξεις σε μεγάλα μεγέθη για βασικά ανδρικά ρούχα σε καταστήματα λιανικής μαζικής πώλησης, όπως τα H&M, J.C. Penney, Walmart και Target, οι επιλογές για τους άνδρες που προωθούν την plus size μόδα με συν-μεγέθη και τα μη δυαδικά άτομα, παραμένουν απογοητευτικές.
Αποκλείοντας τα μεγάλα μεγέθη από τις συλλογές της, η βιομηχανία ανδρικής μόδας σπαταλά μια σημαντική ευκαιρία. Πολλά fashion brands έχουν τα μέσα να συμπεριλάβουν μεγάλα μεγέθη, αλλά επιλέγουν συνειδητά να μην το κάνουν. Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας και αντιπροσώπευσης στη βιομηχανία εμποδίζει την κατανόησή τους και τους εμποδίζει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της συμπερίληψης επιλογών με plus size. Δεν πρόκειται απλώς για ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά μάλλον για μια αντανάκλαση της έλλειψης ποικιλομορφίας σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.
Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, επίσης, δεν επενδύουν στην επαρκή εξυπηρέτηση των plus-size καταναλωτών, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι παραγνωρίζονται και δεν εισακούγονται. Κατά συνέπεια, είναι απρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτά τα καταστήματα, αφήνοντάς τους να μην έχουν άλλη επιλογή από το να συμβιβαστούν με υποδεέστερες επιλογές.
Φύλο και μέγεθος πέρα από τις βασικές προσφορές
Ακόμα και όταν οι μάρκες προσπαθούν να καλύψουν το μέγεθος και την ενσωμάτωση του φύλου, συχνά περιορίζουν τα προϊόντα τους σε βασικά, άμορφα και υπερμεγέθη είδη, όπως μπλουζάκια ή φούτερ με κουκούλα. Αυτή η προσέγγιση αποκλείει τα plus-size μέλη των τρανς και των μη συμμορφούμενων με το φύλο κοινοτήτων που μπορεί να προτιμούν φορέματα, φούστες ή προσαρμοσμένα κοστούμια για να εκφράσουν την ταυτότητά τους.
Ωστόσο, η έκφραση του φύλου είναι πολύπλοκη και η μόδα θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και προσωπική, εξυπηρετώντας διαφορετικές ταυτότητες. Και η βιομηχανία μόδας καλείται να αναγνωρίσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό αυτών των καταναλωτών και την επιθυμία τους να επενδύσουν σε μόδα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Αγκαλιάζοντας την ενσωμάτωση των μεγεθών και προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία, οι μάρκες μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες και να καλλιεργήσουν μια ισχυρότερη σύνδεση με την πελατειακή τους βάση.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το gender-neutral κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία υποδημάτων
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες χρειάζεται να συμπεριληφθούν σε κάθε επίπεδο δημιουργίας των προϊόντων και της αγοραστικής εμπειρίας. Η άρση των εμποδίων και η υιοθέτηση της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ανάπτυξη του κλάδου.
Η έλλειψη εκπροσώπησης στις πασαρέλες, στις καμπάνιες και στις συλλογές είναι ενδεικτική του συνεχιζόμενου αγώνα της βιομηχανίας να θέσει ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση κάθε μεγέθους. Με την ενεργή αντιμετώπιση αυτών των κενών και την ενίσχυση των διαφορετικών φωνών, η βιομηχανία της μόδας μπορεί να πλησιάσει σε ένα πραγματικά περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό μέλλον.
Με πληροφορίες από Fashion Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.