Μας τρολάρει ο Musk;
Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα. Το σίγουρο είναι πως ο Elon Musk έχει καταφέρει να είναι νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας των σπασμωδικών και χαοτικών κινήσεων του στο Τwitter.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Musk εργάστηκε σκληρά για να καταστρέψει την εικόνα του Twitter, μετατρέποντάς το από μια λειτουργική -αν και ελαττωματική- πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προβληματική τεχνολογική εταιρεία που φέρεται να έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της από την εξαγορά του έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε ακόμα: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι πια ο Elon Musk
“Έδιωξε” τους διαφημιστές, άλλαξε το λογότυπο του Twitter με το Shiba Inu του dogecoin, μετονόμασε την έδρα της εταιρείας σε Titter -διώχνοντας το “w”-, μετέτρεψε την επαλήθευση στοιχείων σε μια – πιθανώς παράνομη – καταστροφή. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Γιατί, όμως ο Musk να εμπλακεί στη διάλυση ενός τόσο ισχυρού brand;
Σενάριο Νο1: Ο Musk επιδιώκει ένα μεγάλο rebranding
Οι ενέργειες του Musk μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μετατροπή του Twitter σε μια “εφαρμογή για τα πάντα” φτιαγμένη κατ’ εικόνα της κινεζικής εφαρμογής, WeChat, με 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Οι αλλαγές και οι διαταραχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βήματα προς αυτό το rebranding. Ωστόσο, μια τέτοια στρατηγική μπορεί να είναι περισσότερο εφαρμόσιμη σε νέες εταιρείες παρά σε ένα καθιερωμένο brand όπως το Twitter.
Ακόμα και αν ο Musk έχει κάποιο συγκεκριμένο όραμα για την εταιρεία, θα πρέπει να διατυπώσει και να μοιραστεί ένα σαφές σχέδιο για την υλοποίησή του, αντί να εμπλέκεται σε θόρυβο και συγκρούσεις που δεν προσθέτουν καμία αξία. Πάντως, διόρισε νέο CEO για να καθοδηγήσει την εταιρεία, ενώ ο ίδιος επικεντρώνεται στις τεχνικές πτυχές.
Σενάριο Νο2: Όλα είναι ένα μεγάλο (και ακριβό) τρολάρισμα
Υπάρχει και η εκδοχή ο Musk να προκαλεί σκόπιμα διαταραχές και να προβαίνει σε αμφιλεγόμενες αλλαγές για διασκέδαση ή πρόκληση. Ως ιδιοκτήτης του Twitter και χωρίς να λογοδοτεί σε διοικητικό συμβούλιο, θα είχε την ελευθερία να ενεργεί όπως θέλει. Αυτή η θεωρία υπονοεί ότι οι ενέργειες του Musk δεν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, αλλά μάλλον καθοδηγούνται από τις προσωπικές του προτιμήσεις και τάσεις.
Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει το Twitter αλλάζοντας CEO;
Σενάριο Νο3: Το εμπορικό σήμα του Twitter είναι πλέον το εμπορικό σήμα του Musk
Υπάρχει και μια τρίτη θεωρία για να εξηγηθεί όλο αυτό το χάος. Ίσως ο ίδιος ο Musk έχει γίνει το καθοριστικό brand του Twitter. Οι ενέργειές του ευθυγραμμίζονται με το προσωπικό του brand και βρίσκουν απήχηση στο κοινό του, αλλά μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις της ευρύτερης βάσης χρηστών του Twitter. Αυτή η θεωρία υπονοεί ότι οι ενέργειες του Musk θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη φήμη του Twitter και να οδηγήσουν σε – ακόμα μεγαλύτερη – αποχώρηση χρηστών και διαφημιστών.
Θα μπορούσε, άραγε, ο Musk να αλλάξει την πορεία του Τιτανικού με ένα rebrand; Με άλλα λόγια, μπορεί μια στρατηγική rebranding να αλλάξει την πορεία του Twitter, αποτρέποντας το από το να συναντήσει μια επικείμενη καταστροφή που θα μπορούσε ενδεχομένως να το βυθίσει οριστικά; Ή μήπως το Twitter έχει ήδη χτυπήσει το παγόβουνο, το οποίο είναι ο ίδιος ο Musk;
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.