25 Απρ 2024
READING

Με το βλέμμα στο μέλλον η AUSTRIACARD

5 MIN READ

Με το βλέμμα στο μέλλον η AUSTRIACARD

Με το βλέμμα στο μέλλον η AUSTRIACARD

Προτεραιοποιεί τα προϊόντα ψηφιακού μετασχηματισμού

Προχωρώντας σε μια κομβική κίνηση για την ιστορία του ομίλου, τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της AUSTRIACARD με την INFORM LYKOS, πραγματοποιώντας το πέρασμα από έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν και σκέφτονταν μέσω μελανιού και χαρτιού, σε έναν κόσμο όπου η επικοινωνία είναι μια σειρά από δυαδικά ψηφία, στιγμιαία, παγκόσμια και χωρίς όρια.

H INFORM αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, με το τυπογραφείο της οικογένειας Λύκου να ιδρύεται 1897 στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο Νικόλαος Λύκος, ο οποίος λειτούργησε με διορατικότητα και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει στην εταιρεία τις εξελίξεις στις γραφικές τέχνες και την αναδυόμενη τότε πληροφορική. Πράγματι το 1982 υλοποιήθηκε η στρατηγική επανατοποθέτηση των εκτυπωτικών εργασιών προς την πληροφορική, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της INFORM LYKOS.

Διεθνοποίηση και επέκταση

Δώδεκα χρόνια μετά η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εστίασε το ενδιαφέρον της σε νέες λύσεις και πρωτοποριακές εφαρμογές. Στο πλαίσιο της συνεχούς της ανάπτυξης, η εταιρεία πραγματοποίησε το πρώτο βήμα διεθνοποίησής της το 2000, με την επέκτασή της στην αγορά της Ρουμανίας. Το 2007 αποτέλεσε ένα έτος σταθμό στην εξελικτική της ιστορία με την απόκτηση της AUSTRIACARD, της θυγατρικής της φερώνυμης αυστριακής κεντρικής τράπεζας που παρείχε λύσεις καρτών στις αυστριακές τράπεζες, που οδήγησε στη δημιουργία του ομίλου της AUSTRIACARD HOLDINGS.

Η επέκταση στα Βαλκάνια συνεχίστηκε στις αρχές του 2010. Τo 2012 δημιουργηθηκε νέο κέντρο προσωποίησης έξπνων καρτών στην AUSTRIACARD POLAND, ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησε η AUSTRIACARD Τουρκίας μετά την εξαγορά του μεγαλύτερου κέντρου προσωποποίησης στην Τουρκία και τη συνεργασία στον τομέα Έρευνας & Αναπτυξης με μεγάλες εταιρείες ημιαγωγών. και AUSTRIACARD Ρουμανίας. Το 2014 δημιουργήθηκε η AUSTRIACARD Ρουμανίας, ενώ το 2015 ξεκίνησε η εμπορική διάθεση της αυστριακής λύσης ψηφιακού πορτοφολιού.

Συνεργασίες και εξαγορές

Το 2018 εγκαινιάστηκε ο Nautilus, ένας νέος τομέας στον κλάδο του Internet of Things και ένα χρόνο μετά η εταιρεία προχώρησε στη σύμπραξη με την TAG Systems παρέχοντας στον όμιλο τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στη Λατινική Αμερική. To 2020 προχώρησε και στη δημιουργία ενός νέου κέντρου προσωποποίησης καρτών στις Η.Π.Α.

Το 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε την αύξηση του πλειοψηφικού ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L., που είναι ήδη μέλη του ομίλου.

Λίγο αργότερα η INFORM επέκτεινε το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει μέσω της επένδυσης που πραγματοποίησε για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% της κυπριακής εταιρείας Cloudfin. Με αυτή την επένδυση η INFORM επεκτείνεται στις υπηρεσίες διαχείρισης, αυτόματης αναγνώρισης και καταχώρησης (Process Automation), όλων των τύπων παραστατικών και λοιπών εγγράφων (παραστατικά αγορών, εξόδων, συμβάσεις κλπ) με χρήση Machine Learning (ML) και διασύνδεση με ERP συστήματα.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της AUSTRIACARD και της NITECREST, της βρετανικής εταιρείας παραγωγής καρτών δώρων, πληρωμών, πιστότητας και τηλεφωνικών καρτών.

Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ήδη από το 2015 η INFORM ξεκίνησε οργανωμένα να παρέχει λύσεις που βοηθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών της, με αποτέλεσμα μέσα σε μια εξαετία να μετρά περισσότερους από 520 εργαζόμενους, 2.000 πελάτες σε 12 χώρες και να φέρει πιστοποιήσεις από φορείς παγκόσμιας εμβέλειας (Visa, MasterCard, FSC, Veritas).

Σε επίπεδο ομίλου, η AUSTRIACARD HOLDINGS εξειδικεύεται σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής κυρίως σε θέματα Hardware Embedded Security, και απασχολεί 1.300 άτομα διεθνώς στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT αντιστοίχως. O όμιλος AUSTRIACARD HOLDINGS έχει ένα πολύ ισχυρό πανευρωπαϊκό επιχειρησιακό αποτύπωμα, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Τουρκία, με έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις και οκτώ κέντρα προσωποποίησης στην Ευρώπη, καθώς και δύο επιπλέον κέντρα προσωποποίησης στην Νότια Αμερική και στις Η.Π.Α.

Ο όμιλος σήμερα

Σημερα ο όμιλος διατηρεί παρουσία παρουσία σε 150 χώρες, με το 90% των εσόδων του να προέρχεται από το εξωτερικό. Διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο των λύσεων πληρωμών στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, όπως και ισχυρή παρουσία στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από δύο χρόνια δραστηριοποίησης στην αμερικανική αγορά κατόρθωσε να αυξήσει τον αριθμό των καρτών που εξέδωσε από 5 εκατ. το 2021 σε 20 εκατ. το 2022, ενώ ο στόχος της διοίκηση για το 2025 είναι να αγγίξει τα 100 εκατ. κάρτες ετησίως.

Στις ψηφιακές τεχνολογίες, τη νέα κατεύθυνση όπου εστιάζει τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει ηγετική θέση στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, ενώ κατέχει ισχυρά μερίδια αγοράς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνίες και εταιρείες κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών 314,7 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBIDTA 39,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, καταγράφοντας άλμα 77% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ενώ η κερδοφορία της το ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκε (+250%) στα 17,1 εκατ, ευρώ.

Σε ισχυρή τροχιά παραμένει και το τρέχον έτος με αύξηση εσόδων κατά 48,7% και EBITDA κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους η διοίκηση δίνει συντηρητική εκτίμηση για αύξηση κύκλου εργασιών κατά 12-15% και προσαρμοσμένου EBITDA 25-30%, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους αναμένεται να ενισχυθεί κατά 4-5% σε ετήσια βάση.

Ο μελλοντικός σχεδιασμός

Στο πλαίσιο της εστίασής του σε ψηφιακά προϊόντα, ο όμιλος επενδύει σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, λύσεις πληρωμών για Fintech & Challenger Banks, έξυπνες κάρτες με βιομετρικά στοιχεία, wearables και νέες τεχνολογίες ΑΙ, μεταξύ άλλων. Εξάλλου, η εταιρεία στην Ελλάδα εξετάζει 450 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν το διάστημα 2020-2025 με την υποστήριξη κονδυλίων 6,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξ αυτών, τα 513 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε έργα ψηφιοποίησης υπηρεσιών του Δημοσίου.

Επιπλέον στόχος είναι η επέκταση σε έργα ψηφιακής διασυνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων τα οποία θα προσελκύσουν κοινοτικούς πόρους 303 εκατ. ευρώ, καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω έργων που θα χρηματοδοτηθούν με 113 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.