Πού οφείλεται η αύξηση μεγεθών της SKY Express

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 50%

Η απόλυτη επιχειρησιακή συνέπεια που επέδειξε η SKY Express κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού και η διαρκής δέσμευσή της να συνεχίσει να ενώνει κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα δίκτυο σημαντικών ευρωπαϊκών πόλεων, αποτιμήθηκε θετικά από το επιβατικό κοινό. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που κατέγραψαν αύξηση πτήσεων κατά 11% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022 ξεπερνώντας τις 10.000.

Η SKY express, με μια δυναμική ιστορία 18 ετών, πέτυχε την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού δημιουργώντας μία ταξιδιωτική εμπειρία που αφουγκράζεται το μέλλον του ταξιδιού κι ανταποκρίνεται με τρόπο σύγχρονο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

Από την πρώτη της πτήση τον Ιούλιο του 2005 από το Ηράκλειο προς τη Ρόδο, μέχρι σήμερα, εμφανίζει μια ισχυρή λειτουργική ανάπτυξη που την έχει οδηγήσει να καθιερωθεί στη συνείδηση του επιβατικού κοινού ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ευρώπη, αλλά και ως επιλογή -ως μία μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρεία- για σημαντικά μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών.

Αύξηση εσόδων και πτήσεων

Ακόμα και μέσα στην πανδημία, η εταιρεία πήρε μια τολμηρή στρατηγική απόφαση να ξεκινήσει το διεθνές της δίκτυο με πέντε δρομολόγια το 2021 κι επιπλέον τρία το 2022. Ενδεικτικό της ανοδικής της πορείας και μέσα στη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία τα αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο έμειναν καθηλωμένα, είναι ότι από το 2019 ως και το 2022, ο αερομεταφορέας έχει διακινήσει στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” πάνω από 5,69 εκατ. επιβάτες κι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 110.000 πτήσεις. Όπως και ότι το μερίδιο της SKY express στο αεροδρόμιο της Αθήνας πλησιάζει το 13% όταν το 2019 ήταν μόλις 2,5%, παρουσιάζοντας τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Έως το τέλος του Μαΐου του 2022 η αεροπορική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την κίνηση στα αεροπλάνα της κατά 200%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, φτάνοντας στο πεντάμηνο του 2022 σε 600 χιλιάδες περισσότερους επιβάτες στην κίνησή της σε σχέση με το 2019, έχοντας ταυτόχρονα προσθέσει και νέα αεροπλάνα στον στόλο της.

Τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου με τα συνολικά έσοδα της εταιρείας να καταγράφουν αύξηση 73% (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022) φτάνοντας τα 48 εκ. ευρώ και τις συνολικές πτήσεις να αυξάνονται κατά 11% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022 ξεπερνώντας τις 10.000.

Οι συνολικές πτήσεις αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022 ξεπερνώντας τις 10.000. Συγκρίνοντας με το πρώτο τρίμηνο του προπανδημικού 2019, η αύξηση των πτήσεων αγγίζει το 69%.

Οι επιβάτες της εταιρείας αυξήθηκαν 50%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας τους 730.000. Σε σχέση με την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο, η αύξηση αγγίζει το 390%.

Tα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 73% (σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022) φτάνοντας τα 48 εκ. ευρώ, οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού. Σε σχέση με την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο η αύξηση φτάνει το 489%.

Ευέλικτη εμπορική πρόταση

Παράλληλα, η ευέλικτη εμπορική πρόταση της εταιρείας δημιούργησε με πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές, ποιοτικές υπηρεσίες που διαρκώς ανανεώνονται και θωρακίζονται με νέες προτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συνεχής διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πτήσης τυγχάνει της ολοένα αυξανόμενης αποδοχής του επιβατικού κοινού.

Τα πολύ σημαντικά μεγέθη που κατέγραψε η εταιρεία εξάλλου οδηγούνται από την ωρίμανση των πτήσεων εξωτερικού, όπου πλέον έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της εταιρείας στο διεθνές κοινό. Για το 2023 ο νεότερος και πιο “πράσινος” στόλος της χώρας και ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον στην Ευρώπη, θα συνεχίσει να ενώνει κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα εκτεταμένο δίκτυο σημαντικών ευρωπαϊκών πόλεων. Έτσι η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για το μεγαλύτερο δίκτυο 34 προορισμών εσωτερικού και αύξηση των διαθέσιμων θέσεων.

Η ελληνική αεροπορική εταιρεία συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της χώρας και αυτό το καλοκαίρι με περισσότερες από 3.800.000 προσφερόμενες θέσεις, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι κι επιχειρώντας από και προς 64 αεροδρόμια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής προσέγγισης, η SKY express ενισχύει ακόμα περισσότερο τις απευθείας πτήσεις της προς τα αεροδρόμια της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Επτανήσων, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύνδεση της Αθήνας με το μεγαλύτερο δίκτυο εσωτερικού που αδιάλειπτα εξυπηρετεί η εταιρεία όλο τον χρόνο.

Εξάλλου, με σκοπό την έλευση επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, η SKY express διατηρεί στρατηγικές συμφωνίες διασύνδεσης με παγκόσμιους αερομεταφορείς όπως Air France, KLM, Qatar Airways, Emirates, Delta, American Airlines, Cyprus Airways, Condor, El Al, Turkish Airlines, Middle East Airlines, Royal Jordanian, Transavia, Air Transat και easyJet. Ενώ πρόσφατα επέκτεινε τη στρατηγική της συνεργασία με τον όμιλο Sunweb, διασυνδέοντας απευθείας την Ευρώπη με τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο και Χανιά.

Έχοντας σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ, μάλιστα, η εταιρεία έχει παραλάβει το πρώτο εκ των δύο Airbus A321neo και μέχρι τα τέλη του Μαΐου θα έχει παραληφθεί και το δεύτερο, προκειμένου να ενισχυθούν τα δρομολόγια προς Παρίσι και Λονδίνο, συμπληρώνοντας την εντεκάδα των ολοκαίνουργιων Airbus. Με τις δύο αυτές προσθήκες, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας βελτιώνεται περεταίρω, καθώς κάθε αεροσκάφος θα εκπέμπει 5.000 τόνους CO2 λιγότερους ετησίως. Επίσης, θα καταγράφει περίπου 50% χαμηλότερο αποτύπωμα θορύβου συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου ανά θέση, με μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης κατά 500 nm / 926 km.