26 Απρ 2024
READING

Το The Mall αλλάζει

3 MIN READ

Το The Mall αλλάζει

Το The Mall αλλάζει

Λιγότεροι επισκέπτες αλλά περισσότερες αγορές

To The Mall Athens είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2005, ως μια πολύ μεγάλη επένδυση λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 από την Lamda Development. Στεγάζει 200 καταστήματα σε περίπου 60.000 τ.μ., ενώ είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο Μαρούσι με εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές οδικές αρτηρίες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η τοποθέτησή του στο καίριο αυτό σημείο, με εξυπηρέτηση από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, τού προσέφερε για 18 χρόνια τη δυνατότητα να είναι προσβάσιμο από όλες τις γενιές. Ως σημείο συνάντησης, βόλτας και κοινωνικοποίησης, αναψυχής και ψυχαγωγίας -λόγω και της παρουσίας των Village Cinemas και των σημείων εστίασης στον τελευταίο όροφο-, εμφάνιζε διαχρονικά υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας.

Τι άλλαξε μετά την πανδημία

Αυτό όμως φαίνεται πως αλλάζει. Τα στοιχεία του 2022 έδειξαν πως το εμπορικό κέντρο προσελκύει σημαντικά λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με το προπανδημικό και εξ ανάγκης σημείο αναφοράς 2019, την ίδια στιγμή που δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για τις αγορές τους. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται ως μια μεταστροφή των καταναλωτών από το επίπεδο της αναψυχής σε εκείνο των αγορών. Και ταυτόχρονα ως μια πλήρης διαφοροποίηση της βάσης των επισκεπτών.

Η Lamda Development αποκάλυψε πως το 2022 ο αριθμός των επισκεπτών του The Mall Athens μειώθηκε κατά 45,5% σε σχέση με το 2019, παραμένοντας την ίδια στιγμή το πλέον δημοφιλές εμπορικό κέντρο στη χώρα, καθώς η επισκεψιμότητά του ανήλθε σε 11,7 εκατομμύρια. Εξάλλου είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα και έχει ταυτιστεί πλέον στην συνείδηση-αντίληψη των αγοραστών με τον όρο “εμπορικό κέντρο”.

Την ίδια στιγμή η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη σημείωσε αύξηση της τάξεως του 61,5% σε σχέση με το 2019. Η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει την αύξηση της μέσης δαπάνης σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο βασικός λόγος επίσκεψης πλέον είναι οι αγορές αγαθών.

Τι συνέβη στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα

Η αντιστρόφως αυτή ανάλογη σχέση επισκεψιμότητας-ύψους αγορών δεν επιβεβαιώνεται και στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα της Lamda Malls, της διαχειρίστριας εταιρείας της Lamda Development. Η επισκεψιμότητα φαίνεται πως αυξήθηκε τόσο στο Golden Hall κατά 7% όσο και στο Designer Outlet Athens κατά 12%, ενώ όσον αφορά το Mediterranean Cosmos παρατηρήθηκε μικρή πτώση σε σχέση με το 2019 που δεν υπερβαίνει το 15,75% για το σύνολο του 2022, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν μόλις 7%.

Οι αλλαγές που έρχονται

Απέναντι στην αλλαγή του πελατειακού μείγματος, η Lamda Development αποφάσισε να ανασχεδιάσει και το μείγμα των καταστημάτων εντός του εμπορικού κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να ενισχύσει τις επιφάνειες των εμπορικών καταστημάτων και να περιορίσει εκείνες που φιλοξενούσαν χρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν μέρος του project ανακαίνισης που έχει ξεκινήσει η Lamda Development με στόχο να του προσδώσει έναν “πράσινο” χαρακτήρα. Με το budget να έχει αυξηθεί από 15 σε 25 εκατ. ευρώ, και την αρχιτεκτονική μελέτη να έχει εκπονήσει η Aspa Design του Σπύρου Τσαγκαράτου -συνεργάτης του ομίλου για Μαρίνα Φλοίσβου και τρία εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις Ελληνικού, Kaizen Campus της Dimand, εμπορικές χρήσεις του Πύργου Πειραιά, ΟΠΑΠ Αρένα- θα προχωρήσει η ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου. Ο εκσυγχρονισμός θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και στην προσπάθεια ενίσχυσης των πράσινων χώρων στο εσωτερικό του κτιρίου, στα δώματα και στον περιβάλλοντα χώρο που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 13 στρέμματα.

Σε αυτές τις αλλαγές, θα προστεθούν και οι εργασίες σαφώς προσανατολισμένες στο να προσαρμοστεί η φιλοσοφία του The Mall Athens στην ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερες αγορές μέσα στο οργανωμένο του περιβάλλον, αλλάζοντας μεν την ταυτότητα που το καθιέρωσε στην αγοραστική αντίληψη νέων και μεγαλύτερων, φιλοδοξώντας δε να ενισχύσει τις οικονομικές του επιδόσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.