26 Απρ 2024
READING

Αύξηση επισκεψιμότητας και τζίρου για το Smart Park

4 MIN READ

Αύξηση επισκεψιμότητας και τζίρου για το Smart Park

Αύξηση επισκεψιμότητας και τζίρου για το Smart Park

Το εμπορικό πάρκο συμπλήρωσε 12 χρόνια λειτουργίας με διψήφια ποσοστά αύξησης

Τον Οκτώβριο του 2011 η περιοχή Γυαλός του σήμου Σπάτων Αρτέμιδας υποδεχόταν το άνοιγμα του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, που αποτελούσε μια μεγάλη επένδυση της R.E.D.S., της εταιρείς διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ. Στα δώδεκα χρόνια που ακολούθησαν, αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και εκατοντάδες brands, που είδαν στα 53.000 τ.μ. της εμπορικής του επιφάνειας το δικό τους λαμπρό πεδίον δόξας.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της κρίσης και της υπάγωγής στο πρώτο μνημόνιο, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η επένδυση της R.E.D.S. Συντέλεσε στην αντιστροφή του αρνητικού επιχειρηματικού κλίματος της χώρας και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνία δημιουργώντας έως και 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ χάρη στην πρόσβαση σε αυτό μέσω Αττικής οδού, είχε όλα τα εχέγγυα να υποδέχεται επισκέπτες από κάθε σημείο της Αττικής. Και πράγματι τα κατάφερε, αφού αναδείχθηκε πολύ γρήγορα σε προορισμό για αγορές, αναψυχή και ψυχαγωγία.

Τα brands

Η πρώτη φάση της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 2011, αφορούσε σε συνολική επιφάνεια προς εκμίσθωση 36.500 τ.μ., ενώ με τη δεύτερη φάση της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 2019 το Smart Park διαθέτει πλέον 53.000 τ.μ. εμπορικής επιφάνειας, στα οποία φιλοξενούνται μερικά από τα ισχυρότερα εμπορικά ονόματα που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά λιανικής.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 η θυγατρική του Ελλάκτωρ είχε προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με διεθνή καταξιωμένα brands εστίασης, ένδυσης και τεχνολογίας για να αποκτήσουν παρουσία στο εμπορικό κέντρο. Αυτές οι συμφωνίες είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξουν τις πόρτες του καταστήματα KFC, Parfois, αλλά και το πρώτο σημείο της JD Sports στην εγχώρια αγορά. Λίγο αργότερα επεκτάθηκε το κατάστημα H&M ενώ άνοιξε και νέο κατάστημα Γερμανός.

Πρόσφατα στο κομμάτι της ένδυσης, η R.E.D.S. προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας της με τον όμιλο της Inditex για την ανάπτυξη του νέου καταστήματος Massimo Dutti σε χώρο συνολικής επιφάνειας 834 τετραγωνικών μέτρων. Ηδη, ο όμιλος Inditex με τα brands Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius και Oysho έχει την ισχυρότερη παρουσία όσον αφορά τον κλάδο της ένδυσης στο πάρκο των Σπάτων, ενώ το νέο κατάστημα Massimo Dutti υπολογίζεται ότι θα ανοίξει προς τον Αύγουστο στoυς χώρους του καταστήματος Smart Gallery.

Τα μεγέθη

Χρόνο με το χρόνο τα μεγέθη του Smart Park έβαιναν την ανιούσα. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το εννεάμηνο του 2018, παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις 27% και άνοδο επισκεψιμότητας σε ποσοστό της τάξης του 15%. Τα έσοδα µίσθωσης, που ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, ήταν επίσης αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μετά την αναγκαστική παύση λειτουργίας του που έφερε η πανδημία, το 2021 και το εννιάμηνο του 2022 έδειξαν ότι το Smart Park είχε επιστρέψει δυναμικά, με τους καταναλωτές να στρέφονται ξανά στις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα. Ισχυρά ήταν τα δείγματα της εξαιρετικής δυναμικής του, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε επισκεψιμότητα και τζίρο καταστημάτων, στα οποία φαίνεται πως συντέλεσαν και οι νέες συμφωνίες που είχε συνάψει με διεθνή brands. Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου έχει αυξηθεί κατά 11% έναντι του 2021, ενώ σε επίπεδο τζίρου καταστημάτων το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στο +8,5%. Σημειωτέον ότι ήδη το 2021 και με την προσθήκη νέων καταστημάτων οι πωλήσεις των καταστημάτων είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 22% έναντι του 2019. Η ολοκλήρωση μάλιστα της περσινής χρονιάς επιβεβαίωσε τη θετική πορεία, καταγράφοντας συνολική άνοδο επισκεψιμότητας του πάρκου κατά 13% για το 2022 έναντι του 2019.

Επενδύσεων συνέχεια

Στις αρχές της χρονιάς η εταιρεία Γυαλού Εμπορική Μ.Α.Ε., θυγατρική του ομίλου για το πάρκο των Σπάτων, προχώρησε στη σύναψη κοινού, εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου με την Εθνική Τράπεζα συνολικού ποσού 71,4 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους και την εκ νέου χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου.

Εξάλλου τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία προχώρησε στην αγορά οικοπέδων που βρίσκονται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου και σε συνδυασμό με τις λοιπές ιδιοκτησίες σχεδιάζει την ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου και της περιοχής, αποκαλύπτοντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον οποίο θα απαιτηθούν εγκρίσεις λόγω και των χρήσεων γης στην περιοχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.