26 Απρ 2024
READING

Ergon: Εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία και επέκταση στο εξωτερικό

4 MIN READ

Ergon: Εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία και επέκταση στο εξωτερικό

Ergon: Εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία και επέκταση στο εξωτερικό

Πολυδιάστατη είναι η επενδυτική δραστηριότητα που παρουσιάζει ο όμιλος Ergon. Τοποθετήσεις που αρχικά είχαν επίκεντρο την εστίαση με τα ομώνυμα καταστήματα, ακολούθησαν λίγο αργότερα κινήσεις στον τομέα της φιλοξενίας με τη δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών, μικρά καταστήματα με την ονομασία Ergon to Go, για να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο εγχείρημα των αδελφών Δούζη, Θωμά και Γιώργου, με προϊόντα αρτοποιίας και την εμπορική ονομασία «72Η».

Πού όμως θέλουν να φτάσουν τα δύο αδέλφια που ξεκίνησαν με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, αναπροσάρμοσαν ή μετέφεραν καταστήματα και ακολούθως βρέθηκαν και σε χώρες του εξωτερικού; Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που συνδυάζει στοιχεία ποιότητας και γαστρονομίας, σύγχρονου τρόπου παρουσίασης και περιβάλλοντος προς τους πελάτες, έχει φανεί για την ώρα να πετυχαίνει το σκοπό του. Το Ergon House της οδού Μητροπόλεως που ήρθε να αντικαταστήσει τον παλαιότερο ένοικο του κτιρίου, το Ινστιτούτο Θερβάντες, με μία φρέσκια πρόταση όπου στο ισόγειο συνδυάζει την εστίαση και στους υπόλοιπους ορόφους προσφέρει τη διαμονή, θα μπορούσε εκ του αποτελέσματος να χαρακτηριστεί επιτυχημένο. Οι δύο επιχειρηματίες, διορατικοί, πείσμωνες και ταλαντούχοι, διέβλεψαν ότι η κρίση που προηγήθηκε, θα ακολουθούνταν από μία περίοδο έντονης ανάπτυξης με κύριο όχημα τον τουρισμό. Και που εάν η πανδημία δεν ερχόταν προσωρινά να ανακόψει την ορμητικότητά τους, τα πράγματα θα είχαν γίνει πολύ πιο έντονα σε επίπεδο ανάπτυξης και νέων projects.

To πιο αξιοσημείωτο όμως στην περίπτωση του Ergon House, είναι ότι δημιουργήθηκε ένα foodie hotel, κάτι ίσως πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, καθότι εκτός από το εστιατόριο, υφίσταται και το παντοπωλείο που προσφέρει από προϊόντα κοπής, ψάρια, κρεατικά έως και προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς.

Όμως η Θεσσαλονίκη δεν έμεινε έξω από όλον αυτόν τον κύκλο πρωτοβουλιών από πλευράς του Θωμά και του Γιώργου Δούζη. Η αφετηρία τους, εκτός από το κατάστημα της οδού Παύλου Μελά που αποτελεί σημείο επιχειρηματικής αναφοράς για τους δυο τους, είχε συνέχεια. Στην πορεία ήρθε το κατάστημα στη Νικήτη Χαλκιδικής, αν και η λέξη «κατάστημα» μάλλον αδικεί το πολυσύνθετο εγχείρημα που περιλαμβάνει εστιατόριο, κινηματογράφο, παντοπωλείο και beach bar.

Οι νέες κινήσεις στα ξενοδοχεία

Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις όμως δεν φαίνεται να σταματούν στο Ergon House του Συντάγματος. Κι αυτό γιατί στο νησάκι του Διαπόρου, απέναντι από τον κόλπο Βουρβουρού στη Σιθωνία, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει ένα ακόμα ξενοδοχειακό κατάλυμα. Το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, με συνολικό επιλέξιμο κόστος 5,77 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση ύψους 3 εκατ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Συνολικά, στο πλάνο της επιχείρησης είναι να λειτουργήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα, Νικήτη και ενός ακόμη στο εξωτερικό, με πιθανότερο προορισμό το Λονδίνο.

Από το κάδρο όμως δεν λείπει και η επέκταση στο Εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2022 άνοιξε τις πόρτες του ένα ακόμα franchise κατάστημα της Ergon στην Κύπρο, καθώς και το πρώτο στη Ντόχα του Κατάρ. Για να δούμε όμως και τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόκειται για οικονομικές επιδόσεις που προέρχονται από ιδιόκτητα καταστήματα αλλά και από το δίκτυο καταστημάτων franchise που λειτουργούν μέσω συνεργατών.

Αλώβητη από την πανδημία συνεχίζοντας το πλάνο ανάπτυξης

Η Ergon κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη από την πανδημία, συνεχίζοντας τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Κι αυτό φάνηκε από το λανσάρισμα ενός νέου concept καταστημάτων με την ονομασία «72Η», το οποίο διαθέτει προϊόντα αρτοποιίας υπό το συγκεκριμένο brand. Πρόκειται για προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα και στα καταστήματα-παντοπωλεία της Ergon και που ήρθαν ουσιαστικά να προσθέσουν έναν ακόμη πυλώνα δραστηριότητας μαζί με τα μικρά καταστήματα Ergon to Go, τα οποία δοκιμάστηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη και επεκτάθηκαν λίγο μετά και στην Αθήνα, με ένα από αυτά να βρίσκεται στο Σύνταγμα, εξυπηρετώντας ανάγκες για take away καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.