Η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ βαδίζει με σταθερότητα, συνέπεια, σεμνότητα και σεβασμό
Δεν είναι τα υπερμάρκετ ή οι προσφορές που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών οδηγώντας τους να γεμίζουν τα καταστήματα του Σκλαβενίτη. Παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια έχει μια εκθετική ανάπτυξη με αποκορύφωμα την εξαγορά της Μαρινόπουλος, η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας εφαρμόζει μια στρατηγική σταθερότητας, συνέπειας, σεμνότητας και σεβασμού τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τους πελάτες της.
Η εσωστρεφής γενναιότητα
Εάν κάποιος παρατηρήσει κάτω από την επιφάνεια, θα διαπιστώσει ότι ενώ σε πρώτη ανάγνωση καταγράφεται ως μια “εσωστρεφής” και προσεκτική στα βήματα της εταιρεία, την ίδια στιγμή πήρε τα μεγαλύτερα ρίσκα και πολύ γενναίες αποφάσεις. Όχι τώρα μόνο. Ήδη από το 1967 όταν η οικογένεια Σκλαβενίτης δημιούργησε την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ, μέχρι και σήμερα, η καινοτομία και το ρίσκο ήταν στο dna της επιχειρηματικότητας του Σκλαβενίτη.
Τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, έκανε ακριβώς το ίδιο, εφαρμόζοντας μια τόσο απλή αλλά ουσιαστική στρατηγική. Η συνταγή ήταν και είναι απλή αλλά τόσο απαιτητική στην εκτέλεση της. Εστίαση στον πελάτη, προσοχή και λιτότητα στην επικοινωνία της, σεβασμός στους εργαζομένους της, μα και γενναιότητα στις αποφάσεις που έλαβε.
Δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί αλλιώς η στρατηγική της ανάπτυξης του δικτύου μέσω εξαγορών που αφορούσαν μεγάλες και μικρές αλυσίδες, με ή χωρίς προβλήματα επιβίωσης, με ή χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις, πάντα όμως διατηρώντας το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ενσωμάτωνε στην ομάδα του μέσα από εκπαιδεύσεις και πλήρη ενσωμάτωση στην κουλτούρα Σκλαβενίτη.
Η ελληνικότητα
Ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει με πρωτοφανή τρόπο να ταυτιστεί στην καταναλωτική συνείδηση ως η απόλυτη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές ζουν και δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον διεθνοποιημένο, είναι σαφής η προτίμησή τους σε μια αλυσίδα που είναι οικογενειακή και ξεκίνησε τις πρώτες επιχειρηματικές δραστηριότητές της το 1920 στη Λευκάδα.
Παρά τις “σειρήνες” των ξένων ομίλων και τις κοσμογονικές αλλαγές που γνώρισε η αγορά των σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία παρέμεινε πιστή στην ταυτότητα ελληνικότητας, την ίδια στιγμή που προχώρησε σε μια σειρά από εξαγορές -Παπαγεωργίου, Ατλάντικ, Δούκας, Extra-Πρώτα και Φθηνά, Μπαλάσκας, Βερόπουλος, 60% της Χαλκιαδάκης, Makro Cash & Carry- με αποκορύφωμα το 2017 την εξαγορά μαμούθ οπότε και ολοκληρώθηκε η απόκτηση της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Κινήσεις που την οδήγησαν σήμερα να έχει 498 καταστήματα, να απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζομένους και να εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 550.000 πελάτες την ημέρα.
Ταπεινότητα και χαμηλοί τόνοι
Είναι “παράδοξο” και δύσκολο να ερμηνευτεί πώς μια επιχείρηση που διατηρεί ένα τόσο μεγάλο δίκτυο, καταφέρνει να παραμείνει εστιασμένη στην στρατηγική της χωρίς διαφημίσεις, πομπώδεις ανακοινώσεις και εξαγγελίες επενδύσεων. Λειτουργεί συστηματικά και αθόρυβα.
Πράγματι ο Σκλαβενίτης δεν “παίζει” στην τηλεόραση, δεν έχει influencers, το site του ήταν υπό κατασκευή για πολλά χρόνια πριν κάνει την κίνηση-ματ να το ενεργοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην αρχή της πανδημίας, ενώ δεν εφαρμόζει υψηλού επιπέδου στρατηγική επικοινωνίας και marketing. Και ενώ δεν ακολουθεί την πεπατημένη στρατηγική της εξωστρέφειας, η αξία της μάρκας Σκλαβενίτης είναι υψηλή αφού εργαζόμενοι, πελάτες και ευρύτερα η κοινωνία την τοποθετούν σε μια πολύ ξεχωριστή θέση.
Σεβασμός και αναγνώριση προς και από τους πελάτες
Δεν είναι τυχαίο που ο Σκλαβενίτης έρχεται πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών όταν σκέφτονται super market. Η πρωτιά αυτή αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο και στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Βraincandy σχετικά με την συμπεριφορά των καταναλωτών που αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση της κατάταξης “top of mind” τον Σκλαβενίτη. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας 16-75 ετών ανά την επικράτεια, ο Σκλαβενίτης με ποσοστό 41,2% αναδείχθηκε η top of mind αλυσίδα στους εγχώριους καταναλωτές, καταδεικνύοντας το επίπεδο πιστότητας των καταναλωτών – και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποιο σχετικό πρόγραμμα πιστότητας σε ισχύ. Δεύτερη αλυσίδα στην κατάταξη πίσω από τον Σκλαβενίτη, είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, ακολουθεί ο Μασούτης, η Lidl, τα My market, ο Γαλαξίας, η Market In, ο Κρητικός και η Bazaar.
Η επιλογή του να μην ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές έχει λειτουργήσει εκτός προς όφελος των εργαζομένων, και ως το κορυφαίο ίσως σημείο ταύτισης με την καταναλωτική συνείδηση. Κι αυτό γιατί η σταθερότητα της συγκεκριμένης επιλογής δεν είναι μόνο πεποίθηση της ηγεσίας της αλυσίδας, αλλά έχει αναδειχθεί σε στοιχείο που μεταδίδεται και στους πελάτες-καταναλωτές που επισκέπτονται τα καταστήματα της αλυσίδας και μαζί με άλλα συστατικά αποτελεί φορέα της κουλτούρας της οικογένειας Σκλαβενίτη.
Χωρίς να έχει κανένα ελκυστικό πρόγραμμα πιστότητας πελατών, χωρίς να επενδύει σε κάρτες συλλογής πόντων, χωρίς να έχει application καταφέρνει να έχει μάλλον το πιο πιστό πελατολόγιο στην Ελλάδα.
Συμπεριφορά προς εργαζομένους
Η φήμη του Σκλαβενίτη ως εργοδότης είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες που η εταιρεία έχει διαχρονικά καλά αποτελέσματα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει διαφημίσει κάποιο πρόγραμμα, σύστημα ή πρακτική με την οποία προβάλει πόσο καλός εργοδότης έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως χτίζει αυτή την φήμη ημέρα με την ημέρα, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, βασίζοντας την εσωτερική του HR πολιτική σε τέσσρις πυλώνες, τον χρόνο, την αυθεντικότητα, το συναίσθημα και την σταθερότητα.
Ανάλογα με την ευλαβική εφαρμογή της απόφασης για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Σκλαβενίτης υποστηρίζει την προσέγγιση ότι ποτέ ή πολύ δύσκολα ένας εργαζόμενος φεύγει από την εταιρεία, παρέχοντας διαχρονικά μια απόλυτα στιβαρή εργασιακή ασφάλεια, βοηθώντας με διακριτικότητα όσους εργαζομένους έχουν ανάγκη αλλά και φροντίζοντάς τους σε περιόδους κρίσεων.
Και όλα αυτά τα αποδεικνύει εμπράκτως. Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο και εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, ο Σκλαβενίτης προέβη σε μια ακόμη στρατηγική κίνηση, προχώρησε σε αυξήσεις και παροχές ύψους 17 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το σύνολο των εργαζομένων του, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και επιβραβεύοντας το έργο τους.
Έμφαση στα φυσικά καταστήματα
Ο μεγάλος αριθμός καταστημάτων του Σκλαβενίτη, το μείγμα του δικτύου της με υπερμάρκετ και μικρότερα καταστήματα, οι καίριες θέσεις σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, η παρουσία σε αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα στην εταιρεία και περιορίζουν τις επιλογές του ανταγωνισμού. Με δεδομένο ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τζίρου της εταιρείας, η δύναμή του παραμένει στα φυσικά καταστήματα.
Δεν διστάζει να επενδύσει σε καίριες τοποθεσίες, αλλάζοντας τη γεωγραφία ολόκληρων περιοχών, όπως έπραξε πρόσφατα με την αξιοποίηση του ακινήτου της “παλιάς Renault”, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άλλαξε τις ισορροπίες στην κεντρική αρτηρία του Κηφισού, αναγκάζοντας τον ανταγωνισμό σε ανάλογες κινήσεις. Και όχι άδικα. Το 33ο hypermarket της αλυσίδας, συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ., με 27 ταμεία και εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ., και περισσότερους από 230 εργαζομένους, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, όπως η πρόσβαση από και προς τον Κηφισό με εύκολη είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων, η δυνατότητα της πιο γρήγορης εξυπηρέτησης και η υψηλή ενεργειακή απόδοση.
Καμία από όλες αυτές οι αποφάσεις που παίρνει η ηγεσία του Σκλαβενίτη, δεν είναι προσχηματική. Αντιθέτως, η επιλογή της να βαδίζει με τέτοιο τρόπο καταδεικνύει τη γνώση που έχει των αναγκών των καταναλωτών και των εργαζομένων. Και αυτό είναι τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο όταν πρέπει να το πιστέψεις και να το υλοποιήσεις για πολλά χρόνια.
Κάποτε ο Howard Schultz, CEO και ηγέτης των Starbucks είχε πει για την εταιρεία του “We are not in the coffee business serving people, we are in the people business serving coffee.” Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό επιτυχίας του Σκλαβενίτη για πάνω απο 50 χρόνια, ότι είναι εξαιρετικός στο “people business”.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.