20 Απρ 2024
READING

Θετικά τα μηνύματα από τον τουρισμό για τα Attica

5 MIN READ

Θετικά τα μηνύματα από τον τουρισμό για τα Attica

Θετικά τα μηνύματα από τον τουρισμό για τα Attica

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό επιτέλους επιστρέφουν και προβαίνουν σε αγορές

To πρώτο “πράσινο” φως στην αναπτυξιακή πορεία των πολυκαταστημάτων Attica έδωσαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 αλλά και του πρώτου μήνα του 2023. Ύστερα από μια δύσκολη διετία, οι συνολικές πωλήσεις της περασμένης χρονιάς ξεπέρασαν τα 190 εκατ. ευρώ και πανήλθαν στα επίπεδα του 2019, προσφέροντας ικανοποίηση για την απόδοση των επενδύσεων που έγιναν την προηγούμενη διετία κι εξακολουθούν να υλοποιούνται και μέσα στο 2023. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων είχαν διαμορφωθεί σε 183 εκατ ευρώ το 2019, για να υποχωρήσουν σε 98,8 το 2020 και να ανακάμψουν σε 144 εκατ ευρώ το 2021.

Τα πρώτα μηνύματα από την επάνοδο των επισκεπτών από χώρες που παραδοσιακά αποτελούσαν σημαντικό μέρος της πελατειακής του βάσης, θέτουν ισχυρές βάσεις και για το άμεσο μέλλον, οδηγώντας τον τζίρο να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις συνολικά στο πεντάμηνο, από την αρχή του έτους μέχρι 20/5, καταγράφουν αύξηση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ο ρόλος των ξένων επισκεπτών

Αντίστοιχα και οι πωλήσεις tax free στο ίδιο διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 52%, με τα ποσοστά του πρώτου τριμήνου να είναι εντυπωσιακά καταγράφοντας αύξηση στο tax free μέχρι και 70%. Η εξέλιξη αυτή είναι λογική εαν σκεφτεί κανείς ότι το Attica στο εμβληματικό City Link στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα.

Είναι ο μοναδικός οργανωμένος πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος. Εκεί οι καταναλωτές, Έλληνες ή ξένοι, μπορούν να βρουν luxury αλλά και πιο προσιτά προϊόντα, όλα συγκεντρωμένα σε έναν χώρο. Το γεγονός μάλιστα ότι περιβάλλεται από μία σειρά ξενοδοχείων με πλησιέστερο από αυτά το Athens Capitol του ομίλου Λάμψα, αλλά και τα ξενοδοχειακά τοπόσημα Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Plaza, το καθιστούν σε προνομιακή τοποθεσία για αγοραστικές εξορμήσεις, την στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας αναπτύσσονται διαρκώς και μικρότερου βεληνεκούς ξενοδοχειακές μονάδες.

Αυτό που κατάφεραν τα καταστήματα Attica είτε πρόκειται για το Golden Hall και το Σύνταγμα, είτε για τη Θεσσαλονίκη, ήταν να κερδίσουν ένα αφοσιωμένο κοινό στον τομέα των ειδών πολυτελούς ένδυσης αλλά και στα επώνυμα προϊόντα βασικής ένδυσης που είναι πιο οικονομικά ως προς την τιμή τους. Ταυτόχρονα όμως κέρδισαν και μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών που προέρχεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίοι επέστρεψαν ύστερα από την άρση των περιορισμών λόγω Covid οι πρώτοι και των άμεσων επιπτώσεων λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου οι δεύτεροι.

Ο τουρισμός δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα ακόμη από τα δυνατά χαρτιά της επιχείρησης, εκτός από την ήδη ισχυρή τάση που της προσφέρει η εγχώρια κατανάλωση, κάτι που αποτυπώνετα πλέον ξεκάθαρα και στην άνοδο των tax free πωλήσεων και στο μερίδιο που διατηρεί επί των συνολικών πωλήσεων.

Νέες συνεργασίες

Στο πλαίσιο αυτό, το Attica “μεγαλώνει” αυξάνοντας τις συνεργασίες με τα brands των οποίων τα προϊόντα βρίσκονται στα καταστήματά του. Συγκεκριμένα, στο Attica πλέον οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά brands ένδυσης και υπόδησης όπως τα Marni, JW Anderson, Ganni, AMI Paris, Alexandre Mattiussi, Anya Hindmarch, Ganni, Chiara Boni, Farm Rio, Fabiana Filippi, St. John, Self-Portrait και Acne Studios και γνωστά luxury brands, που χαίρουν υψηλής αναγνωρισιμότητας σε πιο απαιτητικά κοινά μεσο-υψηλής εισοδηματικής τάξης, όπως οι Hugo Boss, Polo, Gant, Lacoste, Burberry, Moncler, Max Mara, Zadig & Voltaire, MCM, Kalista, Michael Kors, Marc Jacobs.

Η είσοδος των νέων brands συνοδεύτηκε από την αγορά και την ανακαίνιση του 5ου ορόφου του κτιρίου, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που είχε προηγηθεί στον 3ο και στον 4ο. Εκεί μέχρι πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο μετά την αποχώρησή τους, η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. που διαχειρίζεται το γνωστό πολυκατάστημα, αποφάσισε να επεκταθεί και να δημιουργήσει νέο τμήμα πολλαπλών αγορών, click and collect station, ενώ σ’ένα τμήμα του ορόφου θα δημιουργηθεί τμήμα εποχιακών ειδών και θα αναπτυχθούν περαιτέρω υφιστάμενες μάρκες του γυναικείου τμήματος όπως Pinko, Sandro, Maje, Michael Kors κ.ά. Αντίστοιχα, οι περισσότερες από τις νέες μάρκες θα τοποθετηθούν στους premium χώρους που αναπτύσσονται στον 1ο και στον 4ο όροφο του Attica, ενώ άλλες θα ενσωματωθούν στο Golden Attica, όπου προωθούνται ανάλογες αναβαθμίσεις.

Η περίπτωση των attica selections

Η δημοφιλία των Attica στους καταναλωτές των ειδών πολυτελούς ένδυση των πολυκαταστημάτων, οδήγησε ήδη από το 2020 στη δημιουργία ενός νέου concept που αναπτύσσει η συνδεδεμένη εταιρεία RVU σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία. Τα attica selections σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τη ζήτηση τουριστών, κυρίως σε resort, κάτι που οδήγησε την τοποθέτησή τους στο Navarino Dunes στην Πύλο και στο Sani Resort στη Χαλκιδική. Το concept εξυπηρετεί κι άλλα τουριστικά σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως ο Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος», όπου άνοιξε το νέο κατάστημα.

Το επόμενο βήμα για τα Attica θα είναι εκτός κέντρου της Αθήνας. Ήδη η εταιρεία έχει «πιάσει» δύο θέσεις με την δημιουργία αντίστοιχων πολυκαταστημάτων στο Riviera Galleria το εμπορικό κέντρο ειδών πολυτελείας που θα δημιουργήσει η Lamda Development στο Ελληνικό αλλά και στο Vouliagmenis Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το οποίο θα βρίσκεται επίσης εντός της έκτασης του Ελληνικού προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.