20 Απρ 2024
READING

Πώς η LVMH έχτισε μια αυτοκρατορία ανθεκτική στην ύφεση;

4 MIN READ

Πώς η LVMH έχτισε μια αυτοκρατορία ανθεκτική στην ύφεση;

Πώς η LVMH έχτισε μια αυτοκρατορία ανθεκτική στην ύφεση;

Όχημά της, οι επενδύσεις και οι εξαγορές 

Ο γαλλικός κολοσσός ειδών πολυτελείας έχει αναδειχθεί σε έναν σημαίνοντα όμιλο με αξία αγοράς 465 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει 75 διακεκριμένα brands, ή “maisons”, που εκτείνονται σε έξι τομείς. Αποδεικνύοντας την αταλάντευτη δυναμική της, η εταιρεία πέτυχε εντυπωσιακά έσοδα ύψους 79,2 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, που αντανακλούν μια αξιοσημείωτη αύξηση 23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με την εκτεταμένη παγκόσμια παρουσία της, η LVMH έχει πενταπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δραστηριοποιείται σε 81 χώρες και απασχολεί πάνω από 196.000 άτομα παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η Cosmetopoeia και γιατί την υποστηρίζει η LVMH;

Η ανθεκτικότητα αυτού του εμπορικού σήματος έχει οδηγήσει τους ειδικούς να το θεωρούν ανθεκτικό στην ύφεση, χάρη στην ικανότητά του να αντέχει τις οικονομικές υφέσεις και να προσφέρει προϊόντα που διαθέτουν διαρκή αξία και ανατίμηση με την πάροδο του χρόνου.

Η ιστορία του ομίλου

Η LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την ίδρυσή της το 1987, όταν δύο εμβληματικές εταιρείες οινοποιείας, η Moët et Chandon και η Hennessy, συγχωνεύθηκαν με τον διάσημο οίκο μόδας Louis Vuitton. Η συγχώνευση δημιούργησε έναν όμιλο πολυτελών προϊόντων υπό την ηγεσία του Bernard Arnault, ο οποίος είχε το όραμα να δημιουργήσει μια υπερδύναμη πολυτελών εμπορικών σημάτων. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της πορείας της LVMH προς την ανάδειξη του πολυτιμότερου ομίλου ειδών πολυτελείας στον κόσμο.

Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση του Arnault -ο οποίος κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Forbes-, η LVMH ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία εξαγορών, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της πολυάριθμες επώνυμες μάρκες. Ορισμένες αξιοσημείωτες εξαγορές περιλαμβάνουν τις Givenchy, Berluti, Kenzo, Guerlain, Céline, Loewe και Thomas Pink.

Αυτές οι εξαγορές επέτρεψαν στον όμιλο να διαφοροποιήσει τη δραστηριοποίησή του σε διάφορους τομείς, όπως η μόδα, η ομορφιά, τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά, τα ρολόγια και τα κοσμήματα, καθώς και η επιλεκτική λιανική πώληση. Η ικανότητα του ομίλου να συγκεντρώνει ανταγωνιστικές μάρκες κάτω από την ίδια στέγη αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό, αλλά αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη και σημαντική στρατηγική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η LVMH έχει επιδείξει δέσμευση στη δεξιοτεχνία, την καινοτομία και την αριστεία στην πολυτέλεια. Ο όμιλος καλλιεργεί και υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργική αυτονομία κάθε οίκου, επιτρέποντάς τους να διατηρούν τη μοναδική τους ταυτότητα, επωφελούμενοι παράλληλα από τους πόρους και την τεχνογνωσία που παρέχει η LVMH. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στις μάρκες να ευδοκιμήσουν και να διατηρήσουν την ιδιότητά τους ως ηγέτες στην αγορά της πολυτέλειας.

Ένα παιχνίδι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Η εξειδίκευση του Arnault έγκειται στον εντοπισμό εταιρειών με μακροπρόθεσμες προοπτικές, όπως αποδεικνύεται από την πιο πρόσφατη εξαγορά της Tiffany, έναντι 14,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Αντί να κυνηγά βραχυπρόθεσμες τάσεις, ο Arnault εστιάζει σε μάρκες που πιστεύει ότι θα αντέξουν για τον επόμενο αιώνα. Αυτή η προσέγγιση, που συχνά αναφέρεται ως “το μακροπρόθεσμο παιχνίδι”, διασφαλίζει ότι τα εμπορικά σήματα της LVMH διατηρούν την ακεραιότητα, την αντίληψη και τη σημασία τους με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε “maison” υπό τη διοίκηση της LVMH διατηρεί τον δημιουργικό έλεγχο, με τη δική του ομάδα στελεχών C-suite και μια ξεχωριστή αποστολή. Αυτή η αποκεντρωμένη δομή προάγει την πραγματική υπευθυνότητα και επιτρέπει σε κάθε μάρκα να διατηρεί την κληρονομιά της, παρέχοντας παράλληλα προϊόντα που συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις και την πολιτιστική συνάφεια.

Διαβάστε ακόμα: Το δημιουργικό μέλλον της Louis Vuitton στα χέρια του Pharrell Williams

Φυσικά, ο όμιλος δεν επαναπαύεται και συνεργάζεται ενεργά με celebrities, fashion icons και influencers για να παραμείνει ελκυστικός στο νεανικό κοινό της πολυτέλειας. Την ίδια στιγμή και παρά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών καναλιών, η LVMH αναγνωρίζει τη σημασία των φυσικών καταστημάτων και σχεδιάζει να επεκτείνει τη φυσική της παρουσία της μετά την πανδημία του Covid.

Παραμένοντας επίκαιρη και ξεχωρίζοντας συνεχώς, η LVMH έχει καθιερωθεί ως μια μάρκα που όχι μόνο αντέχει αλλά και ευημερεί στη βιομηχανία της πολυτέλειας. Σήμερα, ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά του, να προωθεί την καινοτομία και να θέτει νέα πρότυπα για τον κλάδο της πολυτέλειας, εδραιώνοντας τη θέση του ως κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο των αγαθών πολυτελείας.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.