Τι σημαίνει η εξαγορά της LeasePlan από την ALD Automotive

Προέκυψε ο μεγαλύτερος πάροχος βιώσιμης κινητικότητας στον κόσμο

Σε ένα καθοριστικό βήμα εξέλιξης σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, προχώρησε ο όμιλος ALD Automotive ολοκληρώνοντας την εξαγορά του 100% της LeasePlan, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης στόλου και κινητικότητας στον κόσμο, προς 4,9 δισ. ευρώ από μία κοινοπραξία με επικεφαλής την TDR Capital.

Η εξαγορά τοποθετεί τον νέο όμιλο ως τον κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο βιώσιμης κινητικότητας με συνολικό στόλο 3,31 εκατομμυρίων οχημάτων, παγκοσμίως. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, η ALD Automotive και η LeasePlan θα ηγηθούν της μετάβασης στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και θα διαμορφώσουν περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Η νέα εταιρική οντότητα που θα δημιουργηθεί, θα αξιοποιήσει την κλίμακα και τις συμπληρωματικές ικανότητές της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Ποια είναι η ALD Automotive

Με στόλο που μετρά πάνω από 1,79 εκατομμύριο οχήματα, η ALD Automotive είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρηματοδότηση και διαχείριση στόλου αυτοκινήτων. Μέλος του ομίλου Société Générale, έχει περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας και ποιότητας υπηρεσιών, με περισσότερους από 6.500 υπαλλήλους σε 43 χώρες στον κόσμο.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται τον Ιούνιο του 2007, με την εξαγορά της Χροφίν Α.Ε. -του χρηματοδοτικού οργανισμού που από το 1995 προσέφερει στους πελάτες του το προϊόν της μακροχρόνιας μίσθωσης για αυτοκίνητα Renault, ΒΜW και Rover- από τον όμιλο της Société Générale και παρέχει υπηρεσίες λειτουργικής μίσθωσης αυτοκινήτων. Η ALD Automotive Greece έθεσε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας ευέλικτα και ανταγωνιστικά προγράμματα, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο ελληνικό και διεθνές πελατολόγιό της.

Η LeasePlan

Η LeasePlan είναι μια διεθνής εταιρεία ολλανδικής προέλευσης, η οποία ειδικεύεται στη χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων και στη διαχείριση στόλου οχημάτων. Ιδρύθηκε το 1963 στις Κάτω Χώρες, ειδικευόμενη αρχικά στο μοντέλο διαχείρισης επίπλων και εξοπλισμού γραφείου, ενώ το τμήμα leasing αυτοκινήτων δημιουργήθηκε το 1970. Η εταιρεία επεκτάθηκε διεθνώς από το 1972 με ανάλογες δραστηριότητες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες στην αγορά, όπως την Travel Card (1982), τις ασφαλιστικές υπηρεσίες Euro Insurances (1994, LeasePlan Insurance από το 2016), την πώληση ή ενοικίαση μεταχειρισμένων οχημάτων (2007), ενώ ήταν η πρώτη στον τομέα της που εισήγαγε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα στη διαχείριση του στόλου της.

Η LeasePlan εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης παγκοσμίως, με 1,9 εκατομμύρια οχήματα σε 29 χώρες, που διαχειρίζεται ολόκληρο τον κύκλο ζωής των οχημάτων της, από την αγορά και τη συντήρηση έως την πώληση των πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2003, ως 100% θυγατρική της LeasePlan Corporation N.V.

Πριν την εξαγορά της από τον όμιλο ALD Automotive, ανήκε στην LP Group B.V., μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Arbejdsmarkedets Tillægspension, GIC Private Limited, TDR Capital και Luxinva S.A. της Abu Dhabi Investment Authority.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η ALD Automotive και η LeasePlan θα ξεκινήσουν τη διαδικασία συνένωσης και την Ελλάδα, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

Για να ηγηθεί της στρατηγικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο Tim Albertsen, CEO της ALD Automotive | LeasePlan, επέλεξε τον Κώστα Πετρούτσο, μέχρι πρότινος Διευθύνοντα Σύμβουλο της LeasePlan Ελλάδας, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της νέας εταιρικής οντότητας, με άμεση ισχύ.

Η Gisèle Urquia, μέχρι πρότινος Γενική Διευθύντρια της ALD Automotive στην Ελλάδα, ορίστηκε ως μελλοντική Διευθύνουσα Σύμβουλος της FRAER Leasing και της SG Leasing στην Ιταλία, θυγατρικών της Societe Generale, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι διοικητικές και τοπικές απαιτήσεις.

Ο Κώστας Πετρούτσος είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που επιλέχθηκαν τόσο από την ALD Automotive όσο και από τη LeasePlan, ως ο κατάλληλος να εφαρμόσει το απαιτητικό σχέδιο συνένωσης των δύο εταιρικών οντοτήτων και να υλοποιήσει με επιτυχία το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Με περισσότερα από 25 χρόνια επαγγελματικής πορείας στον κλάδο του αυτοκινήτου, εντάχθηκε στη LeasePlan Ελλάδας το 2005 ως Οικονομικός Διευθυντής και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2018. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της LeasePlan ως ηγέτη της αγοράς, συνδυάζοντας το ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο με το πάθος του για τα αυτοκίνητα και τη βαθιά γνώση για τον κλάδο του leasing. Υπήρξε επικεφαλής πολλών παγκόσμιων projects που σχετίζονται με analytics, risk management και operational excellence. Είναι υποστηρικτής της βιωσιμότητας και της “πράσινης” κινητικότητας. Έχει, επίσης, αποκτήσει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στις εταιρείες Toyota, Robert Bosch και Sony Music.