Πώς οι διαφημίσεις του Netflix εκτόξευσαν τη μετοχή του

Η στρατηγική του Netflix για την φιλοξενία διαφημίσεων αποδίδει με άνοδο της μετοχής

Η πρόσφατη αποκάλυψη του Netflix για την υποστηριζόμενη από διαφημίσεις έκδοση του του και οι ενημερώσεις σχετικά με τη διαφημιστική στρατηγική του προκάλεσαν σημαντική άνοδο της μετοχής της εταιρείας, η οποία σημείωσε άνοδο άνω του 9% την περασμένη εβδομάδα. Ο κολοσσός του streaming αποκάλυψε ότι η φθηνότερη επιλογή του με φιλοξενία διαφημίσεων έχει συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, με το 25% των νέων συνδρομητών να επιλέγουν αυτή τη βαθμίδα στις περιοχές όπου είναι διαθέσιμη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Netflix ανέτρεψε τη 12ετή στάση του κατά των διαφημίσεων με μια συγκλονιστική κίνηση να δημιουργήσει το πρώτο πακέτο προβολής στην πλατφόρμα του. Έτσι, κυκλοφόρησε το πρόγραμμα Basic with Ads, που υποστηρίζεται από διαφημίσεις 5 ή 30 δευτερολέπτων πριν και κατά τη διάρκεια του περιεχομένου, προς 6,99 $ – ποσό λιγότερο από το ήμισυ της τιμής του τυπικού πακέτου του. Η κίνηση αυτή άλλαξε άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Netflix έχει ακόμα δρόμο για να κατακτήσει το live streaming

Δεν έγινε καλή αρχή

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο streamer έχασε περίπου 200.000 μέλη, ενώ στις προβλέψεις τις εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο είχε εκτιμηθεί ότι θα ακολουθούσαν περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ως επακόλουθο, οι μετοχές του έκαναν βουτιά 35%, εξαφανίζοντας περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές του συνέχισαν να πέφτουν, ανακάμπτοντας ελαφρώς αφού ο streamer ανακοίνωσε ότι τελικά έχασε μόνο 1 εκατομμύριο πελάτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, το Basic with Ads έχει συγκεντρώσει τελικά μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Η θετική ανταπόκριση ώθησε τον Ted Sarandos, συνδιευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, να δηλώσει ότι η εταιρεία ενδέχεται να εισαγάγει πολλαπλά συνδρομητικά προγράμματα με διαφημίσεις στο μέλλον, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης της συνδρομητικής της βάσης.

Το streaming εξαρτάται από τη διαφήμιση

Οι μεγάλοι παίκτες των μέσων ενημέρωσης, όπως η NBCUniversal και η Warner Bros. Discovery, έδωσαν επίσης έμφαση στις επιλογές streaming που υποστηρίζονται από διαφημίσεις κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών τους, αναδεικνύοντας μια αυξανόμενη τάση στον κλάδο. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την κερδοφορία, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους από την απόκτηση συνδρομητών στη διερεύνηση διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Διαβάστε ακόμα: Το διαφημιστικό δίλημμα του Netflix

Η μετατόπιση αυτή περιλαμβάνει μέτρα περικοπής του κόστους στις δαπάνες περιεχομένου και αυξημένη εξάρτηση από τα διαφημιστικά έσοδα. Ακόμα και η Disney, η οποία προηγουμένως έθετε ως προτεραιότητα την αύξηση των συνδρομητών, βλέπει τώρα την επιλογή της υπηρεσίας ροής Disney+ που υποστηρίζεται από διαφημίσεις ως μία διέξοδο προς την κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε απώλεια τεσσάρων εκατομμυρίων συνδρομητών το τελευταίο τρίμηνο.

Καθώς η υποστηριζόμενη από διαφημίσεις βαθμίδα του Netflix επιδεικνύει εντυπωσιακή ανάπτυξη και συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από τους διαφημιστές όσο και από τους συνδρομητές, η άνοδος της μετοχής του streamer σηματοδοτεί μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για την εταιρεία. Με τη διαφοροποίηση των ροών εσόδων του και την προσαρμογή του στις τάσεις του κλάδου, το Netflix στοχεύει να εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαίος παίκτης στο τοπίο του streaming.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash