19 Απρ 2024
READING

Απειλεί η Shein το Amazon και τις πλατφόρμες άλλων retailers;

4 MIN READ

Απειλεί η Shein το Amazon και τις πλατφόρμες άλλων retailers;

Απειλεί η Shein το Amazon και τις πλατφόρμες άλλων retailers;

Η Shein λανσάρει το διάσημό της Marketplace διεθνώς

Η ευρεία παρουσία της Shein την έχει μετατρέψει σε παγκόσμιο φαινόμενο για τις νεαρές γυναίκες, που μοιάζει με “λατρεία”. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Shein έχει ξεπεράσει τη Zara και άλλες fast fashion μάρκες και έχει γίνει η πιο δημοφιλής μάρκα μόδας σχεδόν σε κάθε χώρα. Τώρα, η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να κάνει μια τολμηρή κίνηση και να ανταγωνιστεί το Amazon και άλλους e-retailers.

Μετά την επιτυχή εισαγωγή της στη Βραζιλία, η παγκόσμια ολοκληρωμένη αγορά της Shein, γνωστή ως Shein Marketplace, πρόκειται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως. Η πλατφόρμα, που θα είναι διαθέσιμη πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες αγορές, θα διαθέτει πλέον τόσο τρίτους πωλητές όσο και δικά της επώνυμα προϊόντα ένδυσης, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ποικιλία προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: H&M και Zara βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Shein

Θα την προτιμήσουν οι πωλητές;

Με μια τόσο μεγάλη πελατειακή βάση, η Shein έχει τη δυνατότητα να διαταράξει το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου αν μεταβεί επιτυχώς σε ένα marketplace μοντέλο. Προσφέροντας προϊόντα από τρίτες μάρκες παράλληλα με τις δικές της προσφορές, η Shein μπορεί να διαφοροποιήσει τη γκάμα των προϊόντων της και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα προτιμήσεων των καταναλωτών. Αυτή η κίνηση θα τοποθετήσει τη Shein ως έναν ολοκληρωμένο προορισμό αγορών, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των καθιερωμένων e-retailers, όπως το Amazon, η Alibaba η Macy’s, η Target και η Walmart.

Παρότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων της Shein για την αγορά δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως, η πιθανή αναστάτωση που θα μπορούσε να επιφέρει στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι προφανής. Η αφοσίωση των πελατών του κινεζικού κολοσσού και η ισχυρή αναγνώριση της μάρκας της θα προσελκύσει με βεβαιότητα τρίτους πωλητές. Στην πραγματικότητα, η Shein έχει ήδη προσελκύσει πωλητές όπως η Anker, ένας aggregator του Amazon με σημαντικές ετήσιες πωλήσεις. Τα χαμηλότερα τέλη πώλησης και οι ευκαιρίες προώθησης μπορεί, επίσης, να δώσουν κίνητρο στους πωλητές να δοκιμάσουν την πλατφόρμα της Shein.

Το Shein Marketplace μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την ανταγωνιστική τιμολόγηση. Ορισμένα προϊόντα της Anker που πωλούνται στη Shein φέρονται να είναι φθηνότερα από εκείνα του Amazon. Επιπλέον, η Shein απάλλαξε αρχικά από τα τέλη πώλησης τους πωλητές για τους πρώτους τρεις μήνες και τα επόμενα τέλη της είναι κατά 10% χαμηλότερα από εκείνα του Amazon.

Την ίδια στιγμή, η τεχνογνωσία της εταιρείας στην αξιοποίηση των social media πλατφορμών για το marketing και τη δέσμευση πελατών θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα στην προώθηση της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων στη Shein Marketplace. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να κάνουν το Shein μια ελκυστική επιλογή για τους πωλητές που επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί Shein και Temu επιχειρούν να επεκταθούν πέρα από την Κίνα και την Αμερική

Αποτελεί, λοιπόν, απειλή;

Η αγορά της Shein βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός της στο Amazon και στις πλατφόρμες άλλων λιανοπωλητών μένει να φανεί. Ωστόσο, τόσο το Amazon όσο και οι υπόλοιποι καθιερωμένοι e-retailers έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, καθιερωμένες πελατειακές βάσεις και εκτεταμένα δίκτυα logistics, τα οποία θα τους καταστήσουν τρομερούς ανταγωνιστές. Το Amazon, μάλιστα, εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

Η επιτυχία του Shein Marketplace θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η εκτέλεση της πλατφόρμας της Shein, η ικανότητα προσέλκυσης ποιοτικών τρίτων πωλητών και η ικανότητά της να διατηρεί μια θετική εμπειρία πελατών καθώς επεκτείνει τις προσφορές της. Σίγουρα, η φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε επιχείρηση marketplace, αναδεικνύει τη διάθεση της Shein να αμφισβητήσει τους καθιερωμένους παίκτες του e-commerce. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχώς θα εκτελέσει τη στρατηγική της.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.