22 Ιαν 2025
READING

Το αισιόδοξο σενάριο για τα ελληνικά super market το 2023

4 MIN READ

Το αισιόδοξο σενάριο για τα ελληνικά super market το 2023

Το αισιόδοξο σενάριο για τα ελληνικά super market το 2023

Θετικότερη των αρχικών προβλέψεων είναι η μέχρι στιγμής πορεία της αγοράς στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Αυτό πληροφορείται το THETOTALBUSINESS, όπου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο τζίρος σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου του έτους είναι αυξημένος κατά 8,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο όγκος πωλήσεων κινείται πτωτικά με περίπου 2,5%. Η συνολική πάντως πρόβλεψη για το έτος που διανύουμε, αναφέρει ότι ο τζίρος των αλυσίδων θα αυξηθεί κατά έως και 5% σε σχέση με το 2022, ενώ ο όγκος δεν θα μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. 

Διψήφιο ποσοστό για Σκλαβενίτη

Πρόκειται για μία εικόνα που φαίνεται να βρίσκει περισσότερο ικανοποιημένους του αρχικά αναμενόμενου, τους επιτελείς των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να κυριαρχεί σε ποσοστό ανάπτυξης πωλήσεων, καθώς από την αγορά εκτιμάται ότι κινείται με ποσοστό μεγαλύτερο του 8,5% και μάλιστα υπερβαίνει το 10%. 

Ταυτόχρονα η ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως πληροφορούμαστε συνεχίζει να πλήττεται από απώλεια μεριδίου, κινούμενη σε χαμηλές πτήσεις και κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς, αναζητώντας έως και αυτή τη στιγμή την επανάκαμψη και τις οδούς εκείνες που θα της δώσουν την δυνατότητα να γυρίσει το νόμισμα. 

Η My market χάνει μερίδια – Κερδίζουν τα Metro Cash&Carry

Η My market από την άλλη πλευρά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, φτάνοντας το 2023 στα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση την πρόβλεψη που έχει κάνει ο όμιλος Metro, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Metro Cash&Carry. Ο τζίρος της επιχείρησης το 2022 ήταν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ ωστόσο υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή που φέρνει την λιανική του ομίλου Metro κάτω από τον μέσο όρο του 8,5% που είναι το σύνολο της αγοράς, με αποτέλεσμα τελικά τα My market που ανήκουν στον κλάδο λιανικής να χάνουν μερίδιο, ενώ η χονδρική του ομίλου να κρατά ισχυρές αντιστάσεις κινούμενη αναπτυξιακά. 

Ανοδικά ο Μασούτης – Ευνοείται από τα νέα καταστήματα που εξαγόρασε

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται και ο Μασούτης. Ωστόσο, εδώ συμβαίνει το εξής: η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης σε μη συγκρίσιμη βάση και εάν προστεθούν όλα τα καταστήματα που ενέταξε το 2022 μέσω εξαγορών στο δίκτυό της, ανάμεσά τους και αυτά του ΣΥΝΚΑ σε διάφορα νησιά όπως είναι η Nάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Τήνος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Κάλυμνος έχει τζίρο αυξημένο κοντά στο 15%. Εάν όμως αφαιρεθούν τα επιπλέον καταστήματα που εντάχθηκαν στο δίκτυό της το τελευταίο διάστημα, τότε το ποσοστό της είναι κοντά στο 5%-6%, γεγονός που σημαίνει ότι κινείται κάτω από τα επίπεδα της αγοράς και το 8,5% που προαναφέραμε. Ωστόσο, δεδομένης της προσθήκης των νέων καταστημάτων που δίνουν άλλη αέρα και φρεσκάδα στην αλυσίδα, αυτή τη στιγμή κερδίζει μερίδιο στην αγορά.

Ο Κρητικός

Ο Κρητικός από την πλευρά του συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Tο 2022, δύο μόλις χρόνια μετά την αποχώρηση από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, η ΑΝΕΔΗΚ έφτασε σε ενοποιημένες πωλήσεις 497,6 εκατομμυρίων ευρώ με ανάπτυξη 18,53% σε σύγκριση με το 2021 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν 419,8 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2023 με την ενσωμάτωση των καταστημάτων που προέρχονται από τις εξαγορές ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 620 εκατομμύρια ευρώ. Στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των διοικούντων της ΑΝΕΔΗΚ είναι η ενσωμάτωση των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, τους οποίους εξαγόρασε το 2022 αλλά και των 12 καταστημάτων της κρητικής αλυσίδας Μαθιουδάκης, την οποία επίσης απέκτησε την περασμένη χρονιά. Για το τρέχον έτος είναι προγραμματισμένη η προσθήκη επιπλέον 10 σούπερ μάρκετ στο δίκτυο της Κρητικός καθώς και 10 μικρότερων καταστημάτων γειτονιάς (convenience stores).

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Lidl

Σε ό,τι αφορά τη Lidl Ελλάς αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της μη δημοσίευσης ισολογισμών και στοιχείων που να σχετίζονται με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι και αυτή κερδίζει μερίδιο, αναπτυσσόμενη σε τζίρο. 

Στους «χαμένους» πληροφορούμαστε ότι ανήκει και ο Γαλαξίας, ο οποίος επίσης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της συνολικής αγοράς, με αποτέλεσμα να χάνει και αυτός με τη σειρά του μερίδια αγοράς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.