24 Απρ 2024
READING

Γιατί κάθε brand πρέπει να αντιγράψει τη στρατηγική της Lululemon κατά της αντιγραφής

4 MIN READ

Γιατί κάθε brand πρέπει να αντιγράψει τη στρατηγική της Lululemon κατά της αντιγραφής

Γιατί κάθε brand πρέπει να αντιγράψει τη στρατηγική της Lululemon κατά της αντιγραφής

Με ποιο τρόπο η Lululemon τρολάρει τα dupes;

Η γνωστή μάρκα αθλητικής ένδυσης κάνει ένα τολμηρό βήμα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τάση των αντιγράφων μόδας με την καινοτόμο εκδήλωση “Dupe Swap”. Με την άνοδο της κουλτούρας των dupes στα social media, όπου οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για δημοφιλή προϊόντα, η Lululemon στοχεύει να τονίσει την ανώτερη ποιότητα και την αξία των κολάν με την υπογραφή της Align.

Με την ενεργή συμμετοχή στο φαινόμενο των dupes και την πρόσκληση στους καταναλωτές να βιώσουν την εμπειρία του πρωτότυπου προϊόντος, η καναδική εταιρεία ελπίζει να προσελκύσει νέους πελάτες και να ενισχύσει την αφοσίωση στην μάρκα.

Διαβάστε ακόμα: Nike VS Lululemon: Πόλεμος για τα μάτια της Gen Z

Η άνοδος των dupes

Τα dupes -συντομογραφία για τα αντίγραφα, duplicates- , απέκτησαν αρχικά δημοτικότητα στη βιομηχανία ομορφιάς, όπου οι καταναλωτές μοιράζονταν πιο προσιτές εκδόσεις δημοφιλών προϊόντων. Ωστόσο, η τάση των αντιγράφων έχει πλέον επεκταθεί και στον χώρο της μόδας, με κινητήρια δύναμη τους καταναλωτές της Gen Z που έχουν εξοικονόμηση τιμών και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερο κόστος σε αντικείμενα της μόδας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξε σημαντική αύξηση του περιεχομένου που σχετίζεται με τα fashion dupes, με το hashtag #dupe να συγκεντρώνει 4 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Vogue Business, από 110 αναγνώστες της Gen Z που διαβάζουν δημοφιλή περιοδικά μόδας, όπως το Teen Vogue, το Glamour και το Allure, οι 72 ανέφεραν ότι αγόρασαν αυτό που θεωρούσαν ως fashion dupe μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η αναζήτηση για dupes έχει γίνει μια εντεινόμενη εμμονή, τόσο για εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν δημοτικότητα με το να μοιράζονται τις πιο εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις, όσο και για εκείνους που θέλουν να ψωνίζουν τα looks των σχεδιαστών με λιγότερα χρήματα.

Αυτή η εμμονή της Gen Z με τα μιμητικά προϊόντα αποκαλύπτει πόσο μεγάλο hype έχει γίνει στον χώρο της ομορφιάς και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι premium και πολυτελείς μάρκες κάνουν αρκετά για να προσεγγίσουν τους νέους καταναλωτές. Αλλά η Lululemon είναι σίγουρη ότι τα προϊόντα της θα ξεπεράσουν κάθε απομίμηση.

Η απάντηση της Lululemon στα dupes

Αντί να αγνοεί ή να απορρίπτει την κουλτούρα των dupe, η Lululemon επέλεξε να την αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Η εκδήλωση “Dupe Swap”, που πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο Westfield Century City του Λος Άντζελες, προσκαλεί τους πελάτες που έχουν αγοράσει αντιγραφές Align να τις ανταλλάξουν με ένα δωρεάν μαύρο κολάν Align 25″. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή από τις φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις πίσω στο αρχικό προϊόν, αναδεικνύοντας την απαράμιλλη ποιότητα και αίσθηση των προσφορών της Lululemon.

Την ίδια στιγμή, με αυτή την πρωτοβουλία η αθλητική εταιρεία επιδιώκει να προσελκύσει μια νέα ομάδα πελατών που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει τα προϊόντα της στο παρελθόν. Παρέχοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν τα κολάν Align, η Lululemon στοχεύει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία μάρκας. Φυσικά η εταιρεία ποντάρει στο ότι μόλις οι πελάτες βιώσουν την ποιότητα και την άνεση των προϊόντων της, θα αναγνωρίσουν τη διαφορά και θα γίνουν πιστοί πελάτες της.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα dupes που λατρεύει η Gen-Z;

Ένα στρατηγικό στοίχημα

Ενώ ορισμένες μάρκες επιλέγουν να αγνοήσουν την τάση των απομιμήσεων, η προληπτική προσέγγιση της Lululemon σηματοδοτεί μια έξυπνη στρατηγική κίνηση. Εμπλεκόμενη άμεσα με το dupe trend και προσφέροντας στους πελάτες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του πρωτότυπου προϊόντος, η Lululemon ενισχύει τη θέση της ως ηγέτης στον κλάδο των αθλητικών ενδυμάτων. Με μια και μόνο απλή εκδήλωση, στοχεύει στη μετατροπή των αγοραστών dupe σε πιστούς πελάτες, ενώ δημιουργεί και σημαντική κάλυψη από τα social media και δημοσιότητα, εδραιώνοντας περαιτέρω την εικόνα του brand.

Αυτή η στρατηγική κίνηση καταδεικνύει την κατανόηση του κοινού-στόχου της μάρκας, τη δέσμευσή της για ανώτερα προϊόντα και την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις αναδυόμενες πολιτιστικές τάσεις. Καθώς, λοιπόν, άλλα brands παρατηρούν την προσέγγιση της Lululemon, ενδέχεται να εξετάσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για να εμπλακούν με τους πελάτες τους και να αμφισβητήσουν την επιρροή των dupes στην αγορά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.