26 Απρ 2024
READING

Πού οφείλεται η επιτυχία της Guinness;

4 MIN READ

Πού οφείλεται η επιτυχία της Guinness;

Πού οφείλεται η επιτυχία της Guinness;

Το επιτυχημένο marketing της Guinness

Το DNA της ιρλανδικής μάρκας ζυθοποιίας είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία της και στο πνεύμα καινοτομίας και φιλανθρωπίας του ιδρυτή της Arthur Guinness. Οι πωλήσεις της Guinness αυξήθηκαν κατά 19% σε όλη την Ευρώπη πέρυσι και φέτος συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Η επιτυχία της Guinness οφείλεται στο  marketing, το οποίο αντιλαμβάνεται τη σημασία του να αξιοποιηθεί η κληρονομιά της μάρκας και ταυτόχρονα να παραμείνει επίκαιρη σε έναν σύγχρονο κόσμο. Η ισχυρή ιστορία και η ιδιαιτερότητα της Guinness έχουν μεταφραστεί σε εμπορική επιτυχία, με τη μάρκα να έχει γίνει η πιο δημοφιλής μπύρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Gen Z-ers λάτρεψαν τον Dry January;

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του marketing της Guinness μπορεί να αποδοθεί στην απλή στρατηγική της που εκτελείται με συνέπεια, με καλά επίπεδα επενδύσεων, αξιολόγησης και μάθησης που βελτιστοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Η καινοτομία έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Guinness, με την εισαγωγή μη αλκοολούχων εναλλακτικών λύσεων και προϊόντων Nitrosurge που αναπαράγουν την εμπειρία της μπύρας της παμπ στο σπίτι.

Η ιστορία της Guinness

Η Guinness είναι μια μάρκα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι μία από τις πιο διάσημες μάρκες μπύρας στον κόσμο. Από το ταπεινό της ξεκίνημα στις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, η Guinness έχει παραμείνει σταθερή παρουσία στον κόσμο της μπύρας, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αφοσίωση της οικογένειας Guinness και τη δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα και την καινοτομία.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1759, όταν ο Arthur Guinness υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο για ένα μικρό ζυθοποιείο στο St. James’s Gate στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Εκείνη την εποχή, το ζυθοποιείο παρήγαγε μια ποικιλία από μπύρες, συμπεριλαμβανομένων των ales, των porter και των stouts. Ωστόσο, η Extra Stout της Guinness ήταν αυτή που θα γινόταν η μπύρα-σήμα κατατεθέν της εταιρείας, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πλούσια, σκούρα γεύση της και τη δημοτικότητά της στην εργατική τάξη του Δουβλίνου.

Με την πάροδο των ετών, η Guinness συνέχισε να καινοτομεί και να βελτιώνει τη διαδικασία παρασκευής της. Τον 19ο αιώνα, η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί καβουρδισμένο κριθάρι, το οποίο έδωσε στη μπύρα της μια ξεχωριστή γεύση και χρώμα. Η Guinness ήταν επίσης πρωτοπόρος στην πρόνοια των εργαζομένων, πληρώνοντας γενικά 10% υψηλότερα από τον μέσο βιομηχανικό μισθό στο Δουβλίνο εκείνη την εποχή και εισάγοντας παροχές για τους εργαζόμενους, όπως πληρωμένες ετήσιες διακοπές, δωρεάν γεύματα, ετήσιες εκδρομές και επίδομα μπύρας. Στη δεκαετία του 1880, καθιερώθηκε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους.

Η κληρονομιά της φιλανθρωπίας

Αλλά η δέσμευση της Guinness προς τους υπαλλήλους της πήγαινε πέρα από τις απλές παροχές. Η εταιρεία υποστήριζε επίσης την κοινότητα γύρω της, με τον ίδιο τον Arthur Guinness να συμβάλλει στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο και να αγοράζει το St. Stephen’s Green και να το δωρίζει στην πόλη, ώστε να το απολαμβάνουν όλοι. Το Guinness Trust στο Λονδίνο και το Iveagh Trust στο Δουβλίνο ιδρύθηκαν για να βοηθήσουν τις μη προνομιούχες κοινότητες που ζούσαν στο κέντρο της πόλης, παρέχοντας καλοχτισμένα διαμερίσματα, έναν ξενώνα, μια εσωτερική αγορά ρούχων και τροφίμων, καθώς και ένα κέντρο παιχνιδιού, τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό της Ιρλανδίας.

Αυτή η κληρονομιά της φιλανθρωπικής παράδοσης μεταβιβάστηκε με τη σειρά της από πατέρα σε γιο για επτά γενιές, και εξακολουθεί να ζει μέσα στην Guinness σήμερα. Από πρωτοβουλίες όπως το Water of Life, που παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό σε ανθρώπους σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, μέχρι το Raising the Bar, που στοχεύει στην υποστήριξη των ανδρών και γυναικών που φιλοξενούνται σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η κληρονομιά της φιλανθρωπικής παράδοσης του Arthur Guinness παραμένει ζωντανή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Heineken θέλει να συνδεθεί με τους gamers

Κοιτάζοντας μπροστά

Σήμερα, η Guinness είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Τις μπύρες της απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί και να πειραματίζεται με νέες τεχνικές ζυθοποίησης και γεύσεις. Αλλά ακόμη και καθώς κοιτάζει προς το μέλλον, η Guinness παραμένει σταθερά ριζωμένη στο παρελθόν της, με μια δέσμευση στην ποιότητα, την καινοτομία και την κοινότητα που είναι τόσο ισχυρή σήμερα όσο ήταν όταν ο Arthur Guinness υπέγραψε για πρώτη φορά τη μίσθωση ενός μικρού ζυθοποιείου στο Δουβλίνο πριν από 250 χρόνια.

Το κλειδί της επιτυχίας της Guinness είναι η ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών, παραμένοντας παράλληλα πιστή στο DNA και την ιστορία της μάρκας της. Καθώς η μάρκα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί, είναι πιθανό να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές και επιτυχημένες μάρκες μπύρας παγκοσμίως το 2023 και μετά.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.