Τα καταστήματα γειτονιάς ελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών του κλάδου
Με στόχο να εκμεταλλευτεί τη στροφή των καταναλωτών προς τα καταστήματα της γειτονιάς, η ΟΚ Anytime Markets χτίζει τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ δίκτυο, που εναρμονίζεται πλήρως στην τάση των convenience stores. Κλειδιά η εγγύτητα, η διαθεσιμότητα και η ευκολία αγορών και εκτός ωραρίου εμπορικού καταστημάτων αλλά και τις Κυριακές. Όχημα, η στρατηγική franchise με την οποία έχει πλέον αναπτύξει 150 σημεία και και 215 συνεργαζόμενα, με κάποια εξ αυτών να εξελίσσονται μελλοντικά σε branded σημεία πώλησής της.
Η ΟΚ, συμφερόντων της επιχειρηματία Δέσποινας Ξυνού πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια καθότι κατά το παρελθόν είχε αποκτήσει το 51% των μετοχών της ο όμιλος Μαρινόπουλου. Τον Ιούλιο του 2004 η εταιρεία Super Market Ξυνός A.E., μια από τις νεότερες αλυσίδες στο χώρο των σούπερ μάρκετ με 26 τότε καταστήματα σε Αττική και Ήπειρο και κύκλο εργασιών το 2003 στα 66 εκατ. ευρώ, εξαγοράστηκε από την Carrefour-Μαρινόπουλος.
Πώς αναπτύχθηκε η αλυσίδα
Ήδη από τότε είχε αναπτυχθεί το σήμα και η αλυσίδα ΟΚ με μικρά καταστήματα της γειτονιάς που διέθεταν βασικά προϊόντα διατροφής και καταναλωτικά είδη, με διευρυμένο ωράριο. Ωστόσο με την κατάρρευση του Μαρινόπουλου και την εξαγορά του από τον Σκλαβενίτη, η Δέσποινα Ξυνού απέκτησε το ποσοστό αυτό και έγινε η απόλυτη κυρίαρχος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Σήμερα πλέον με βάση το μοντέλο που υποστηρίζει η αλυσίδα mini markets, η αρχική επένδυση πραγματοποιείται από τον νέο franchisee στο σύνολό της. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος της επένδυσης για ένα κατάστημα επιφάνειας από 80 έως και 100 τετραγωνικά μέτρα κυμαίνεται μεταξύ 100.000 ευρώ και 135.000 ευρώ, άνευ ΦΠΑ και αφορά στη διαμόρφωση του καταστήματος, με την προσθήκη εξοπλισμού, την κάλυψη των παγίων εξόδων, τον σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά το entry fee ανέρχεται στις 15.000 ευρώ. Υποχρέωση του κάθε δικαιοδόχου είναι να αγοράζει και να πουλάει αποκλειστικά τα εμπορεύματα που προμηθεύεται από τη μητρική εταιρεία ή από προμηθευτές συμβεβλημένους με αυτήν. Σε ό,τι αφορά τα royalties ανέρχονται κλιμακωτά από 0,70% σε 1,20% επί του καθαρού τζίρου του καταστήματος και ισχύει για μηνιαίους τζίρους άνω των 50.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.
Η δημοφιλής convenience αγορά
Η στροφή στο συγκεκριμένο τύπο καταστημάτων δεν είναι όμως τόσο νέα. Παλαιότερα υπήρχε η “Δέλτα της Γειτονιάς”, τα μικρά μπακάλικα, τα ψιλικατζίδικα και σταδιακά αυτά άρχισαν να αποκτούν οργανωμένη μορφή, με διευρυμένο ωράριο. Ήδη το 2004 η κραταιά τότε Carrefour-Μαρινόπουλος προσπαθούσε να ενισχύσει το δίκτυο της αλυσίδας 5′ Μαρινόπουλος με μικρού μεγέθους καταστήματα έως 800 τ.μ. περίπου που προσέφεραν μια επιλεγμένη γκάμα προϊόντων.
Ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε αφουγκραστεί από νωρίς την ανάγκη των καταναλωτών για αγορές σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαινιάζοντας το 2003 έναν νέο τύπου μικρού καταστήματος, το ΑΒ City, που είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί γρήγορα και εύκολα τις βασικές καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή.
Το πέρασμά της στον όμιλο Ahold Delhaize το 2016, της έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξει τη φιλοσοφία της, προτείνοντας ένα νέο πιο ευέλικτο concept, το AB Shop & Go, που θα ανταποκρινόταν και στην εστίαση στην κατά τόπους κατανάλωση και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του συστήματος δικαιόχρησης. Μέσα σε δύο χρόνια, η αλυσίδα έθεσε σε λειτουργία 14 νέα σημεία, ενώ το 2019 ακόμη 20 στη Βόρεια Ελλάδα, θ΄τοντας ως στόχο ένα δίκτυο 200 σημείων.
Αντίστοιχα, η My market που επίσης επενδύει στο franchise, έχει ξεκινήσει με 3 προς το παρόν καταστήματα My market Local σε Κυψέλη, την Αργυρούπολη και την Καλλιθέα με καλυπτόμενη επιφάνεια από 120 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα το καθένα από αυτά και στόχος είναι να ανοίξει 280 σε βάθος δεκαετίας. Μάλιστα ο όμιλος έχει υπολογίσει ότι τα συγκεκριμένα franchise μαγαζιά μπορούν να αποδίδουν σε τζίρο από 800.000 έως και 1,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού
Γρήγορες αγορές, μικρότερο μέσο καλάθι αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για τον καταναλωτή που αναζητά ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι του, όπου μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα και αναγκαία αγαθά στην καθημερινότητά του μέσα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Χαρακτηριστικό της τάσης που εμφανίζεται για κατανάλωση σε καταστήματα γειτονιάς είναι το γεγονός ότι με βάση στοιχεία της IRI μετά από σχετική έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων επισήμανε ότι επισκέπτεται τον φούρνο και το γαλακτοπωλείο της γειτονιάς 10,6 φορές μηνιαίως. Συν τοις άλλοις το 75% όσων συμμετείχαν στην ίδια μέτρηση της IRI επισκέπτονται ένα μίνι μάρκετ 6,3 φορές κατά μέσο όρο το μήνα και 6,5 φορές κατά μέσο όρο μηνιαίως το περίπτερο. Επιπλέον, τα καταστήματα ψιλικών ειδών συγκεντρώνουν 5,1 επισκέψεις το μήνα. Η αντίστοιχη αναλογία για τα οργανωμένα σημεία θέλει το 87% των ερωτηθέντων να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ κατά 10,2 φορές κατά μέσο όρο.
Εξετάζοντας τώρα τις δαπάνες που πραγματοποιούν από τα συγκεκριμένα καταστήματα οι καταναλωτές, η απόδειξη στα eshop της μικρής λιανικής, -το penetration της υπολείπεται κατά 10 μονάδες από τα e-shop των super market-, είναι στα 17,6 ευρώ, όταν στα e-shop των καταστημάτων τροφίμων η μέση δαπάνη είναι στα 27,9 ευρώ και στα e-shop των αλυσίδων στα 36 ευρώ.
Μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας τριών νέων καταστήματα σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα, η ΟΚ πρόσθεσε στο δίκτυό της ακόμη δύο στην Αττική, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο κέντρο του Χαλανδρίου. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου αναπτύσσεται και στη Βόρεια Ελλάδα, καθότι το 2020 εξαγόρασε την Kosmothess, με 110 καταστήματα. Η ΟΚ προχώρησε με τη σειρά της στη μετατροπή των 23 καταστημάτων της Kosmothess σε ΟΚ Αnytime Markets. Επιπλέον 5 είναι τα νέα καταστήματα με το εμπορικό σήμα ΟΚ! Grocery Supermarket & deli. Τα καταστήματα αυτά βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (Νέα Ραιδεστό, Πευκοχώρι και Νικήτη) , στη Λευκάδα και στην Ικαρία ενώ μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους ακόμα 2 καταστήματα, στην Κάρπαθο και την Άφυτο Χαλκιδικής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.