26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Tesla αποφάσισε να διαφημιστεί;

3 MIN READ

Γιατί η Tesla αποφάσισε να διαφημιστεί;

Γιατί η Tesla αποφάσισε να διαφημιστεί;

Η Tesla μπαίνει στη διαφημιστική αρένα

Σε μια απρόσμενη κίνηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επιχειρήσει να ασχοληθεί με τη διαφήμιση, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη στάση της να αποφεύγει τις παραδοσιακές διαφημιστικές καμπάνιες. Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς η Tesla αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που ωθεί τον Musk να διερευνήσει νέες στρατηγικές πώλησης των διάσημων EVs του.

Η Tesla βασίζεται εδώ και καιρό στην υποστήριξη των πελατών και των οπαδών της για την προώθηση του brand της, απέχοντας από την πληρωμένη διαφήμιση καθ’ όλη τη διάρκεια της 20χρονης ιστορίας της. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Tesla, ο Musk -ο οποίος εκφραζόταν με περιφρόνηση μέχρι πρότινος για τη διαφήμιση- αποκάλυψε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή κατεύθυνσης 180 μοιρών, επικαλούμενος την εξάρτηση της έτερης επιχείρησής του, του Twitter, από τη διαφήμιση.

Διαβάστε ακόμα: Η Tesla καταρρέει;

Η διαφήμιση ως εργαλείο για την αποκάλυψη “κρυφών” χαρακτηριστικών

Αναγνωρίζοντας τη νέα προοπτική που μπορεί να δημιουργήσει η διαφήμιση για την καταρρέσουσα Tesla, ο Musk σχεδιάζει να πειραματιστεί με μια ανάλογη στρατηγική στο εγγύς μέλλον, αντλώντας έμπνευση από ενημερωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Στόχος του θα είναι να ρίξει φως σε λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά των οχημάτων της Tesla, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι καμπάνιες θα είναι αισθητικά ευχάριστες αλλά και ενημερωτικές με στόχο τις αυξημένες πωλήσεις.

Μόλις τον περασμένο μήνα, εξάλλου η Tesla ανακοίνωσε ότι μετατοπίζει την εστίασή της από τη μεγιστοποίηση των κερδών στην προτεραιότητα της αύξησης των πωλήσεων εν μέσω μιας αδύναμης οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έναν τιμολογιακό πόλεμο στην αγορά EV, ωθώντας την Tesla να μειώσει τις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για να παραμείνει μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Μπορεί η κακή φήμη του Musk να μποϊκοτάρει την Tesla;

Δεν είναι λίγοι ωστόσο όσοι επισημαίνουν ότι η εξάρτηση της Tesla από το προσωπικό brand του Musk και οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές της μπορεί να αποδειχθούν μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Η διαφήμιση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της μελλοντικής ζήτησης για αυτοκίνητα – δεν αφορά απλώς τους επόμενους μήνες, αλλά τη δημιουργία μόνιμης πίστης στη μάρκα.

Με την πάροδο των ετών, εξάλλου, ο Musk μοιάζει να έχει αναπτύξει ένα δικό του, προσωπικό “εγχειρίδιο” διαχείρισης των εταιρειών του -συμπεριλαμβανομένων της Tesla και της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX- σε δύσκολες περιόδους, κινδυνολογώντας και ωθώντας τους εργαζομένους του -και τον εαυτό του- να παραμερίσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στην δική του αποστολή: την κερδοφορία και την υπέρμετρη προβολή του “εγώ” του.

Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Κι ενώ η δημοτικότητα του ίδιου του Musk λειτούργησε ως εργαλείο marketing για την Tesla στο παρελθόν, οι χειρισμοί του στο Twitter ξεπέρασαν πολλές φορές κάθε όριο πρόκλησης. Μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα αντιμετώπισε σημαντική απώλεια διαφημιστικών εσόδων μετά την εξαγορά του Musk, γεγονός που οδήγησε πρόσφατα στον διορισμό ενός νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος ανέλαβε να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα προβλημάτων.

Η είσοδος της Tesla στη διαφήμιση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή για τη μάρκα, καθώς προσπαθεί να πλοηγηθεί σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά και να διατηρήσει τη θέση της ως ηγέτης στη βιομηχανία EV. Μόνο ο χρόνος όμως θα δείξει πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί αυτή η νέα στρατηγική για την εταιρεία. Ας μην ξεχνάμε ότι στο “τιμόνι” βρίσκεται η πιο αμφιλεγόμενη επιχειρηματική προσωπικότητα του σήμερα. 

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo & Video: Tesla

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.