25 Απρ 2024
READING

Πώς προσπαθεί το Amazon να περιορίσει τις πωλήσεις απομιμήσεων

4 MIN READ

Πώς προσπαθεί το Amazon να περιορίσει τις πωλήσεις απομιμήσεων

Πώς προσπαθεί το Amazon να περιορίσει τις πωλήσεις απομιμήσεων

Το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών του Amazon

Φέτος το Amazon έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πώλησης παραποιημένων προϊόντων στην πλατφόρμα του. Πρόσφατα, ο τεχνολογικός κολοσσός συνεργάστηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Canon για να καταθέσουν κοινή αγωγή κατά 29 εταιρειών που επιχείρησαν να διαφημίσουν και να πουλήσουν μπαταρίες και φορτιστές φωτογραφικών μηχανών στο Amazon.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δημοσίευσε την τρίτη ετήσια “Έκθεση προστασίας εμπορικών σημάτων”, αποκαλύπτοντας ότι διέθεσε πάνω από 6 εκατομμύρια προϊόντα απομίμησης το 2022. Επιπλέον, η Μονάδα Εγκλημάτων Παραχάραξης της εταιρείας υπέβαλε μήνυση ή παρέπεμψε για έρευνα πάνω από 1.300 εγκληματίες σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Κίνας.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon στρέφεται στην AI για να αυξήσει τα διαφημιστικά του έσοδα

Με την πάροδο των ετών, το Amazon έχει εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των παραποιημένων προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή δεδομένων στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τη λήψη αυστηρών μέτρων επιβολής κατά των πωλητών παραποιημένων προϊόντων. Η εταιρεία έχει επίσης υιοθετήσει μια προσέγγιση με γνώμονα την τεχνολογία, επενδύοντας στη μηχανική μάθηση και ενισχύοντας τους προληπτικούς ελέγχους για την αυτοματοποίηση και την επέκταση των συστημάτων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και ανίχνευσης πλαστών προϊόντων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν τους πόρους για να θέσουν τα ζητήματα υπόψη του Amazon.

Έτσι, ο e-retailer συνεχίζει να ενισχύει τα μέτρα του κατά της πώλησης παραποιημένων προϊόντων, αξιοποιώντας τις συνεργασίες, την τεχνολογία και τη νομική δράση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με την τεράστια αγορά και την παγκόσμια φύση του προβλήματος των παραποιημένων προϊόντων.

Χρονοδιάγραμμα των προσπαθειών του Amazon

Νοέμβριος 2016: Το Amazon καταθέτει δύο αγωγές κατά τρίτων πωλητών που πωλούν παραποιημένα προϊόντα, σηματοδοτώντας την πρώτη νομική πρόκληση κατά τρίτων πωλητών για προϊόντα απομίμησης.

Μάρτιος 2017: Η εταιρεία επεκτείνει το πρόγραμμα Brand Registry σε πωλητές στις ΗΠΑ μετά από μια πιλοτική εφαρμογή. Το πρόγραμμα επιτρέπει στις μάρκες να καταχωρούν τα εμπορικά τους σήματα και την πνευματική τους ιδιοκτησία στο Amazon, ώστε να μπορεί να αφαιρεί καταχωρίσεις και λογαριασμούς πωλητών όταν αναφέρονται απομιμήσεις.

Φεβρουάριος 2019: Το Amazon εγκαινιάζει το Project Zero, χρησιμοποιώντας τεχνολογία και εργαλεία μηχανικής μάθησης για τη μείωση του όγκου των πλαστών προϊόντων στην πλατφόρμα της. Εισάγει ένα εργαλείο αυτοεξυπηρέτησης για την κατάργηση απομιμήσεων απομιμήσεων για εμπορικά σήματα για την αφαίρεση καταχωρίσεων για πλαστά προϊόντα.

Οκτώβριος 2019: Ο e-retailer θέτει σε λειτουργία το IP Accelerator για την καταπολέμηση των καταχωρίσεων πλαστών προϊόντων. Το πρόγραμμα συνδέει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν στο Amazon με συνιστώμενες νομικές εταιρείες και παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες IP και δικηγορικά γραφεία σε μειωμένες τιμές, βοηθώντας τις να αποκτήσουν εμπορικά σήματα και να προστατεύσουν τις μάρκες τους.

Ιούνιος 2020: Το Amazon ιδρύει τη Μονάδα Εγκλημάτων Παραχάραξης (CCU) που αποτελείται από πρώην ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ντετέκτιβ και αναλυτές δεδομένων. Η CCU εντοπίζει τις πωλήσεις παραποιημένων προϊόντων, υποστηρίζει τις διωκτικές αρχές στην άσκηση ποινικής δίωξης και καταθέτει αγωγές σε συνεργασία με τα εμπορικά σήματα.

Ιούνιος 2020: Την ίδια περίοδο, η εταιρεία καταθέτει κοινή αγωγή με το luxury brand Valentino κατά της Kaitlyn Pan Group για την πώληση απομιμήσεων των παπουτσιών Garavani Rockstud της Valentino. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη κοινή δικαστική προσπάθεια του Amazon με μάρκα πολυτελείας.

Νοέμβριος 2020: Ο τεχνολογικός κολοσσός συνεργάζεται με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό αποστολών παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Μονάδα Εγκλημάτων Παραχάραξης του Amazon, τον πάροχο logistics DHL και την CBP.

Απρίλιος 2023: Το Amazon εγκαινιάζει το Anti-Counterfeiting Exchange, μια βάση δεδομένων τρίτου μέρους για τους εμπόρους για να εντοπίζουν τους παραχαράκτες και να τους αναφέρουν ανώνυμα ή να φιλτράρουν τους κακοποιούς. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των παραποιημένων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί κάθε brand πρέπει να αντιγράψει τη στρατηγική της Lululemon κατά της αντιγραφής

Μάιος 2023: Ερχόμαστε στο σήμερα, που η εταιρεία καταθέτει κοινή αγωγή με την Canon κατά 29 πωλητών που προωθούν και πωλούν μπαταρίες και φορτιστές φωτογραφικών μηχανών στην πλατφόρμα της. Αν και είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα κοινής αγωγής με μια μάρκα, το Amazon έχει κάνει παρόμοιες κινήσεις με μάρκες όπως η Salvatore Ferragamo, η Cartier και η Hanes Brands.

Όλες αυτές οι προσπάθειες καταδεικνύουν τη συνεχή δέσμευση του Amazon για την καταπολέμηση των πωλήσεων παραποιημένων προϊόντων στην πλατφόρμα του μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογίας, συνεργασιών, νομικών ενεργειών και συνεργασίας με brands.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.