19 Απρ 2024
READING

Γιάννης Γρύλος, ο επιχειρηματίας από την Κρήτη που απογείωσε τη Sky Express

4 MIN READ

Γιάννης Γρύλος, ο επιχειρηματίας από την Κρήτη που απογείωσε τη Sky Express

Γιάννης Γρύλος, ο επιχειρηματίας από την Κρήτη που απογείωσε τη Sky Express

Ο Γιάννης Γρύλος, επικεφαλής του ομίλου IOGR κατάφερε να κάνει αρκετά επιχειρηματικά βήματα το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσοντας μία σειρά από δραστηριότητές, έχοντας ως ορμητήριο την Κρήτη όπου βρίσκεται η έδρα του. Λόγω οικογενειακών αλλά και επαγγελματικών καταβολών, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει με αρκετές λεπτομέρειες τον χάρτη του τουριστικού και αεροπορικού γίγνεσθαι της χώρας.

Και προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζει να επενδύει, όντας προσηλωμένος σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Αυτός άλλωστε ήταν και λόγος που κάποια στιγμή αποφάσισε να αποεπενδύσει από μία εταιρεία πρότυπο, την Terra Creta, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, την οποία πούλησε στον όμιλο Κίκιζα (ζυμαρικά Μέλισσα).

Για να αντιληφθούμε όμως και ποιος είναι ο άνθρωπος που ηγείται το ομίλου IOGR, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Γρύλος έχει βασική δραστηριότητα των χώρο των αερομεταφορών, καθώς υπηρετεί έναν όμιλο επιχειρήσεων ποικίλων δραστηριοτήτων με 4.000 εργαζομένους και ναυαρχίδα τη Swissport. Μέσω αυτής προσέφερε τίμημα ύψους 18 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Skyserv (πρώην Olympic Handling) από τον όμιλο Marfin Investment Group.

Με δραστηριότητα και στον ξενοδοχειακό κλάδο

Tαυτόχρονα όμως δραστηριοποιείται και στον ξενοδοχειακό τομέα, μετά την απόκτηση σε πλειστηριασμό του ξενοδοχείου Aktia Lounge Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που ανήκε στην οικογένεια Παπαγεωργίου και βρίσκεται στην περιοχή της Σταλίδας Ηρακλείου, ενώ κατά το παρελθόν έφερε την ονομασία Ανθούσα και θεωρείτο ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, διαθέτει μειοψηφική συμμετοχή στη Hotel Brain, εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων, ενώ είχε συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής φυτικών τροφίμων Arivia, την οποία ωστόσο πούλησε στη συνέχεια. Μέσα στα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές του είναι και η απόκτηση συμμετοχής στην αλυσίδα καταστημάτων Βιολογικό Χωριό.

Η Sky Express

Ιδιαίτερα γνωστός όμως έγινε μέσω της διαρκώς αναπτυσσόμενης αεροπορικής εταιρείας, Sky Express, η οποία εξελίσσεται σε έναν δεύτερο σημαντικό πόλο στον τομέα των αερομεταφορών, διασπώντας τον μονοπωλιακό χαρακτήρα που διατηρούσε ο κλάδος αυτός το τελευταίο διάστημα.

H Sky Express παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήρια με κινήσεις στη σκακιέρα των εγχώριων αερομεταφορών. Από τον προγραμματισμό της εταιρείας δεν λείπει η προμήθεια νέων αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει 9 Airbus A320, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 ενίσχυσε το στόλο της, επιχειρώντας με επιπλέον 21 αεροσκάφη, 9 Airbus και 12 ΑΤR. Όμως ακόμα και μέσα στην πανδημία η αεροπορική έκανε επενδύσεις, επιδιώκοντας έτσι να κερδίσει έδαφος στον τομέα των αερομεταφορών σε μία περίοδο φαινομενικής αδράνειας όπως αυτή των lockdown. Στις αρχές της υγειονομικής κρίσης η αεροπορική εταιρεία αποφάσιζε να προμηθευτεί έξι νέα αεροπλάνα τύπου Α320neo Airbus, με στόχο να ενισχύσει το πτητικό της πρόγραμμα με νέους προορισμούς. 

Μία κίνηση που έγινε με την Sky Express να διαβλέπει το περιθώριο ανάπτυξης που μπορεί να έχει το επόμενο χρονικό διάστημα, ποντάροντας στη δυναμική που έχει αναπτύξει με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγγελία των νέων αεροπλάνων μέσα στην πανδημία λέγεται στην αγορά ότι έγινε σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που θα γινόταν εάν η επιβατική κίνηση και το πτητικό έργο των αεροπλάνων δεν επηρεαζόταν εντονότατα από τη νόσο Covid-19. Μία ακόμα κίνηση που έκανε πρόσφατα είναι η ίδρυση της Sky Express Academy, με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε πιλότους, πληρώματα καμπίνας, τεχνικούς και σε άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με τον κλάδο των αερομεταφορών.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος και την εξέλιξή της, το 2017 η εταιρεία διέθετε 7 αεροσκάφη, το 2019, 11 αεροσκάφη, και το 2022 21 αεροσκάφη, εκ των οποίων 9 Airbus (η σταδιακή προμήθεια των Airbus ξεκίνησε στα τέλη του 2020) και 12 ATR. Ως προς την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης, καθώς η εταιρεία έκλεισε το 2022 με τη διακίνηση 3,5 εκατ. επιβατών έναντι 1,3 εκατ. επιβατών το 2019.

To σημαντικό για τη Sky Express είναι ότι κατάφερε να υπερ-τετραπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2019 – 2022, παρουσιάζοντας τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι, συνέβη σε μια χρονική περίοδο, η οποία υπήρξε κρίσιμη για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.