22 Ιαν 2025
READING

Η ανάπτυξη της Pepco και η Poundland

6 MIN READ

Η ανάπτυξη της Pepco και η Poundland

Η ανάπτυξη της Pepco και η Poundland

Η ελληνική αγορά προσελκύει κι άλλο το ενδιαφέρον του ομίλου Pepco

Παρόντα σε εμπορικά κέντρα και retail parks, αλλά και στρατηγικά τοποθετημένα κοντά σε λεωφόρους με πρόσβαση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα καταστήματα της Pepco κάνουν και στην Ελλάδα αυτό που υποσχέθηκαν εξ αρχής: να προσφέρουν ρούχα και είδη σπιτιού σε τιμές κάτω των 30 ευρώ για να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο στην εγχώρια αγορά.

Πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο, η ονομασία “Pepco” δεν ήταν ευρέως γνωστή, ωστόσο οι οικονομικές τις επιδόσεις είναι τέτοιες μέχρι στιγμής που μπορούν να σημάνουν αρκετά περισσότερα. Η Pepco ως σήμα λιανικής υπάγεται στον όμιλο Pepco, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης δύο ακόμη εμπορικά σήματα, τα Poudland που πωλούν τρόφιμα και είδη σπιτιού και τα Dealz που επίσης διαθέτουν στην αγορά τρόφιμα, καθαριστικά για το σπίτι, προϊόντα διακόσμησης. Ως όμιλος τo Pepco Group κατέγραψε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2020, από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, διατηρώντας δίκτυο περισσοτέρων των 3.200 καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Γιατί ήρθε ο όμιλος Pepco στην Ελλάδα

Η επιχείρηση απέκτησε τη σημερινή της μορφή τον Ιούλιο του 2014 ως θυγατρική της Pepkor SA, ενός νοτιοαφρικανικού ομίλου λιανικής πώλησης. Ο όμιλος Pepco λειτουργεί πλέον μέσω δύο τομέων: ενός τμήματος μέσω της Pepco, που ιδρύθηκε στην Πολωνία το 1999 (STET) και ενός τμήματος μέσω της Poundland, που ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1990, και της Dealz, η οποία εισήχθη στην αγορά το 2011 ως μέρος της διεθνούς επέκτασης της Poundland.

Οι ιθύνοντες του ομίλου είδαν στην Ελλάδα την επόμενη αγορά-ευκαιρία για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, αμέσως μετά την Αυστρία που προηγήθηκε και τις αγορές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας που έπονται βάση του εταιρικού προγραμματισμού. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό γιατί πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν να κάνουν το βήμα της εισόδου στο λιανεμπόριο από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και σε διάφορους τομείς, λίγες όμως τα κατάφεραν πραγματικά. Με εξαίρεση επιχειρήσεις όπως αυτές του ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti) αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η Lidl, που χρειάστηκε να αλλάξει προϊόντος του χρόνου την στρατηγική της και το προϊόντικό της μείγμα επί το ελληνικότερον, τα παραδείγματα αποτυχίας και αποχωρήσεων εν μία νυκτί είναι πολλά.

Ανάπτυξη του δικτύου

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αφού όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά, με σχέδια που έκαναν λόγο για 12 καταστήματα στην Αθήνα, με επιφάνεια σημείων πώλησης από 350 έως και 650 τετραγωνικά μέτρα, δημιουργήθηκε προσδοκία στο καταναλωτικό κοινό.

Πράγματι μέσα σε λίγους μόλις μήνες το δίκτυό της αναπτύχθηκε με 8 σημεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κόρινθο, ενώ ήρθε σε συμφωνία με την Premia Properties για τη δεκαετή μίσθωση ενός νέου καταστήματος επί της Λ. Λαυρίου στην Παιανία. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, δε, αναμένονται και άλλα καταστήματα της Pepco, σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη. Εκεί, δε, αναμένονται δύο σημεία, ένα στη Σταυρούπολη (δίπλα στο κατάστημα Public-Media Markt) και ένα ακόμη στην περιοχή της Πυλαίας.

Τι προσφέρει

Η Pepco προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ανήκουν σε περίπου 500 κατηγορίες. Τα ρούχα και τα υποδήματα αποτελούν περίπου το 60% του διαθέσιμου εμπορεύματος της αλυσίδας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτουν είδη για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του σπιτιού και άλλα προϊόντα, όπως παιχνίδια.

Πέρα από τα προϊόντα που πωλούνται ως μέρος του σταθερού εμπορεύματος, η αλυσίδα προσφέρει επίσης ειδικές περιορισμένες συλλογές, προϊόντα με ειδική άδεια χρήσης, π.χ. Disney, Warner Bros, Universal και εποχιακές προσφορές, όπως για παράδειγμα, σχολικά ή χριστουγεννιάτικα είδη.

Με τον ακριβότερο κωδικό στα καταστήματα Pepco να μην ξεπερνά τα 30 ευρώ, η αλυσίδα προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ανήκουν σε περίπου 500 κατηγορίες. Στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων η αξία του μέσου καλαθιού ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Στις περισσότερες αγορές όπου η αλυσίδα Pepco έχει παρουσία, το πελατειακό της κοινό είναι κυρίως γυναίκες περίπου 39 ετών, με ένα ή δύο παιδιά. Εννέα στους δέκα πελάτες της αλυσίδας (ποσοστό 92%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πάνω από τους μισούς, ήτοι το 55%, έχει παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω. Το εισόδημα των πελατών της Pepco ανέρχεται κατ’ άτομο στα 476 ευρώ και ανά νοικοκυριό τα 1.195 ευρώ. Το 66% προγραμματίζει την επίσκεψή του στην Pepco και επισκέπτεται καταστήματα 3,5 φορές το μήνα.

Η φιλοδοξία της αλυσίδας να σταθεί απέναντι στον Jumbo κολοσσό δεν είναι αβάσιμη, καθώς κατάφερε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε 17 ευρωπαϊκές αγορές – ανάμεσά τους και αυτές της Ιταλίας, Ισπανίας και Κροατίας που φέρουν ορισμένα κοινά στοιχεία με αυτά της εγχώριας σκηνής. Και πάντα υπό την ομπρέλα του μητρικού Pepco Group ο οποίος κατέγραψε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2020, από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, διατηρώντας δίκτυο περισσοτέρων των 3.200 καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Επόμενη στάση, Πορτογαλία

Για το οικονομικό εξάμηνο έως τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε σταθερή ανάπτυξη χάρη στην ισχυρή ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν χαμηλότερες τιμές λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Το ίδιο διάστημα άνοιξαν 166 νέα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων της στην Ελλάδα και ενός αυξανόμενου αριθμού στην Πολωνία. Και τα σχέδιά της βαίνουν καλώς, αφού ο όμιλος κατέγραψε σημάδια αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ιδίως ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό στην Κεντρική Ευρώπη. Κάτι που αναδεικνύει τη σημασία τώρα, περισσότερο από ποτέ, να προσφέρει την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής στους πελάτες της, οδηγώντας στη συνεχή υπεραπόδοσή της στην αγορά.

Η προοπτική αυτή την οδήγησε στην Πορτογαλία, τον επόμενο σταθμό της Pepco μετά την Ελλάδα, αποτελώντας την 18η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος εντός Ευρώπης. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Κόιμπρα, εντός ενός μεγάλου εμπορικού πάρκου, ενώ σύντομα αναμένεται ακόμη ένα σημείο στη χώρα, μέσα στη χρονιά.

Η περίπτωση των Poundland

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το έτερο σήμα του Pepco Group στη συζήτηση για είσοδό του στην ελληνική αγορά ήταν στα τέλη του 2019. Τότε το Bloomberg και οι Financial Times μιλούσαν για τα σχέδια του brand να ανοίξει συνολικά 300 καταστήματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εστιάζοντας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, για την αύξηση των εσόδων της θυγατρικής της Pepco, υπό την ομπρέλα της οποίας θα λειτουργούν τα νέα καταστήματα τροφίμων και ποτών.

Η Poundland έκανε την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά το 1990, πουλώντας τρόφιμα, ποτά και είδη σπιτιού με κόστος μόλις 1 στερλίνα. Οι ιδρυτές της, Dave Dodd και Steve Smith, πούλησαν την αλυσίδα των καταστημάτων τους έναντι 50 εκατ. στερλίνων στον πολωνικό όμιλο.

Οι πρώτες συζητήσεις για είσοδο της αλυσίδας την ήθελαν να έρχεται στη χώρα μας έως το 2024, αναζητώντας τους κατάλληλους χώρους για να στεγάσει τα καταστήματά της, τα οποία θα λειτουργούσαν υπό την εποπτεία της Pepco Ευρώπης, πουλώντας είδη ρουχισμού και διακόσμησης σε χαμηλές τιμές. Ελέω πανδημίας, τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν αλλά επανήλθαν στη δημοσιότητα στις αρχές του 2022. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.