23 Απρ 2024
READING

Ποιοι θα είναι οι νικητές και ηττημένοι στην εποχή του ChatGPT

3 MIN READ

Ποιοι θα είναι οι νικητές και ηττημένοι στην εποχή του ChatGPT

Ποιοι θα είναι οι νικητές και ηττημένοι στην εποχή του ChatGPT

Η άνοδος του ChatGPT: Ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν και ποιες να μείνουν πίσω;

Από το φθινόπωρο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ChatGPT, ο κόσμος βρίσκεται σε φρενίτιδα συζητώντας τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά εργασίας. Η χρησιμότητά του ως εργαλείο που βελτιώνει την αποδοτικότητα στο χώρο εργασίας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, αφού παρέχει λεπτομερείς απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων σε πολλούς γνωστικούς τομείς, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να συντομεύουν ή να προωθούν γρήγορα ορισμένες εργασίες.

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να ενσωματώνουν το ChatGPT στις δραστηριότητές τους, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Θα βγουν, όμως, όλες οι εταιρείες κερδισμένες από αυτή την ενσωμάτωση;

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το ChatGPT να απειλήσει το βιβλίο;

Ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών της Αμερικής (NBER) υποδηλώνει ότι οι εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο ChatGPT θα μπορούσαν να δουν σημαντική αύξηση στις τιμές των μετοχών τους λόγω της ικανότητας της τεχνολογίας να υπερφορτώσει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού.

Μάλιστα, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών – το οποίο θεωρείται ευρέως ως ένα από τα κορυφαία ιδρύματα οικονομικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες – δημιούργησε μία λίστα κατάταξης με 100 εταιρείες, βασισμένο στο επίπεδο έκθεσης στο ChatGPT μεταξύ του εργατικού δυναμικού αυτών των εταιρειών.

Οι 15 κορυφαίες εταιρείες που ενδέχεται να βγουν νικητές

– IBM
– Intuit
– Qualcomm
– Fiserv
– Nvidia
– S&P Global
– Broadcom
– Verizon
– Microsoft
– 3M
– Advanced Micro Devices
– ServiceNow
– Adobe
– PayPal
– Thermo Fisher Scientific

Όπως είναι αναμενόμενο, πολλές από αυτές είναι εταιρείες μηχανικών υπολογιστών, που κυμαίνονται από την ανάπτυξη λογισμικού έως την κατασκευή ημιαγωγών. Σύμφωνα με την έκθεση του NBER, τα συγκεκριμένα επαγγέλματα που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνα με γνωστικά καθήκοντα που είναι εκτός ρουτίνας -όπως, για παράδειγμα η ανάλυση- και όχι γνωστικές εργασίες ρουτίνας – όπως η τυποποιημένη επεξεργασία αριθμών.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο διευθύνων σύμβουλος της IBM ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία σχεδιάζει να σταματήσει τις προσλήψεις για ορισμένες θέσεις εργασίας που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 7.800 θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

Οι 15 εταιρείες με τη μικρότερη έκθεση στο ChatGPT

– Starbucks
– McDonald’s
– Dollar General
– Target
– Walmart
– Lowe’s
– Εταιρείες TJX
– Costco
– Union Pacific
– CSX
– UPS
– Home Depot
– Tesla
– Northrop Grumman
– Mondelez International

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ChatGPT θα τους εξαφανίσει;

Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες με τη μικρότερη έκθεση στο ChatGPT ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα φυσικά καταστήματα και περιλαμβάνει πολλή χειρωνακτική εργασία.

Το ερώτημα παραμένει: Θα χρησιμεύσει η τεχνολογία τύπου GPT για την ενίσχυση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες, όπως έκανε η εφεύρεση της αριθμομηχανής για τους μαθηματικούς; Ή θα καταστήσει αυτούς τους ανθρώπους παρωχημένους, εκτελώντας εργασίες σε μια στιγμή που κάποτε χρειάζονταν μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα στο γραφείο;

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.