25 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές εξισορροπούν την τιμή με τη βιωσιμότητα

3 MIN READ

Οι καταναλωτές εξισορροπούν την τιμή με τη βιωσιμότητα

Οι καταναλωτές εξισορροπούν την τιμή με τη βιωσιμότητα

Ποιες είναι οι βιώσιμες αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών

Τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα έχει γίνει όλο και πιο σημαντικός παράγοντας για τους καταναλωτές όταν λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς. Ωστόσο, ενώ πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν καλές προθέσεις όταν πρόκειται να αγοράσουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, η τιμή παραμένει ένα σημαντικό κριτήριο.

Μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο “How To Sell Direct In The Age Of The Conflicted Shopper” (“Πώς να πουλήσετε απευθείας στην εποχή του συγκρουσιακού καταναλωτή”), η οποία διεξήχθη από την Asendia που διεξήγαγε έρευνα σε 8.000 καταναλωτές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις Η.Π.Α. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη λήψη αγοραστικών αποφάσεων, το 52% των καταναλωτών από τις Η.Π.Α. θεωρούν την τιμή ως τον πιο σημαντικό παράγοντα, ακολουθούμενη στενά από το “value for money”, το οποία επιλέχθηκε από το 44% των συμμετεχόντων.

Διαβάστε ακόμα: Τι κινδυνεύουν να χάσουν οι γυναίκες της Gen Z;

Όσον αφορά το μέλλον, το 70% των καταναλωτών στις ΗΠΑ σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες του -ήδη από φέτος. Η απόφαση αυτή αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα

Η βιώσιμη κατανάλωση αποτελεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή τάση μεταξύ των καταναλωτών, με το 76% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ να θεωρούν τους εαυτούς τους βιώσιμα σκεπτόμενους στις καταναλωτικές τους συνήθειες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 85% μεταξύ των Millennials, γεγονός που δείχνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνήθειες, το 38% των καταναλωτών σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα – αλλά με πιο βιώσιμο τρόπο – αγοράζοντας μεταχειρισμένα αντικείμενα το 2023. Την ίδια στιγμή, το 26% σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερο χρησιμοποιώντας τις πρωτοβουλίες επισκευής ή ανακύκλωσης και του κυκλικού retail.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών καταβάλλει προσπάθειες για την επιλογή βιώσιμων προϊόντων. Το 47% αγοράζει βιολογικά προϊόντα, το 36% αγοράζει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και το 24% επιλέγει προϊόντα vegan.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ορισμένες αντιφάσεις στις βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες. Για παράδειγμα, το 26% των καταναλωτών της αμερικανικής Gen Z -που χαρακτηρίστηκαν ως βιώσιμοι καταναλωτές- εξακολουθούν να αγοράζουν fast fashion και το 18% των Αμερικανών Millennials -που χαρακτηρίστηκαν, επίσης, ως βιώσιμοι καταναλωτές- αγοράζουν denim, το οποίο συχνά θεωρείται περιβαλλοντικά κακή επιλογή ένδυσης.

Κι άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα

Οι Αμερικανοί καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν από πού αποστέλλεται η παραγγελία τους -όταν πρόκειται για διεθνή εκτέλεση- για να κατανοήσουν καλύτερα το κόστος και την απόσταση (κατ΄ επέκταση τον αντίκτυπο του άνθρακα) του προϊόντος που φτάνει σε αυτούς (41%).

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τη διαφορά στην ισότητα των φύλων

Σχεδόν οι μισοί (48%) θα πλήρωναν περισσότερα για ταχύτερη εκτέλεση, ενώ το 23% θα πλήρωνε περισσότερα για πιο πράσινες επιλογές εκτέλεσης, ακόμη και αν το προϊόν χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να φθάσει. Και το 21% θα πλήρωνε περισσότερα για παραδόσεις 100% ουδέτερες ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη βιωσιμότητα και είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στην αγοραστική τους συμπεριφορά για να την υποστηρίξουν. Ωστόσο, για πολλούς, η τιμή παραμένει βασικό κριτήριο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συνήθειες βιώσιμης κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια. Αν και η τάση είναι σαφώς αυξανόμενη, η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσει την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν ένα επιπλέον τίμημα για βιώσιμα προϊόντα.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.