23 Απρ 2024
READING

Γιατί το Amazon πληρώνει τα μέλη του Prime για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους

4 MIN READ

Γιατί το Amazon πληρώνει τα μέλη του Prime για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους

Γιατί το Amazon πληρώνει τα μέλη του Prime για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους

Το Amazon προκαλεί τα μέλη του Prime με 10 δολάρια να επιλέξουν την παραλαβή αντί της παράδοσης

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την υπηρεσία παραλαβής και να μειώσει τα υψηλά κόστη παράδοσης, το Amazon ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία που απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη του Prime. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσελκύει τους πελάτες να επιλέξουν την παραλαβή σε καθορισμένες τοποθεσίες, προσφέροντας πίστωση 10 δολαρίων για παραγγελίες άνω των 25 δολαρίων.

Αυτή η στρατηγική marketing στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευκολία και την ασφάλεια της επιλογής παραλαβής, Amazon Pickup, ενώ δυνητικά απλοποιεί τη διαδικασία επιστροφών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon συνεχίζει να δυσκολεύεται

Ενθάρρυνση της παραλαβής έναντι της παράδοσης

Το Amazon έκανε γνωστή την, ομολογουμένως, δελεαστική προσφορά στέλνοντας email σε επιλεγμένους συνδρομητές του Prime, προτείνοντάς τους να ανακτήσουν τις online παραγγελίες τους σε σημεία παραλαβής, όπως το Amazon Fresh, τα Whole Foods ή τα καταστήματα Kohl’s, και να λάβουν μια πίστωση 10 δολαρίων.

Δίνοντας κίνητρο στους πελάτες να επιλέξουν την παραλαβή αντί της παράδοσης κατ’ οίκον, ο e-retailer ελπίζει να προωθήσει τη δέσμευση και να εξοικειώσει τους χρήστες με τις υπηρεσίες παραλαβής του. Η προωθητική ενέργεια δεν περιορίζεται σε νέα μέλη, αλλά επεκτείνεται και σε υφιστάμενους συνδρομητές του Prime που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Amazon Pickup ή δεν έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία τον τελευταίο χρόνο.

Τα οφέλη του Pickup

Η κίνηση του Amazon υπογραμμίζει την ευκολία και την ασφάλεια της ανάκτησης πακέτων σε καθορισμένες τοποθεσίες. Με τη δυνατότητα παραλαβής των παραγγελιών σε θυρίδες Amazon Lockers -στρατηγικά τοποθετημένες σε καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία- οι πελάτες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο κλοπής θυρίδων, όπως αυτές που βρίσκονται, εκτεθειμένες, στους δρόμους.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης των πελατών να επιστρέφουν τα αντικείμενα απευθείας στην εταιρεία, παρακάμπτοντας υπηρεσίες τρίτων, όπως η UPS ή η FedEx. Ορισμένοι πελάτες υπόκεινται ήδη σε χρέωση 1 δολαρίου όταν επιστρέφουν πακέτα μέσω της UPS, παρά τη διαθεσιμότητα κοντινών σημείων παραλαβής και επιστροφής του Amazon.

Εκτιμήσεις κόστους

Ενώ κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι η μείωση του κόστους παράδοσης είναι το πρωταρχικό κίνητρο πίσω από αυτή την προώθηση, το Amazon διευκρινίζει ότι ο κύριος στόχος είναι να προσφέρει στους πελάτες μια βολική και ασφαλή εναλλακτική λύση παραλαβής. Ωστόσο, πράγματι, υπάρχουν επιπτώσεις στο κόστος που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μια μελέτη της πολυεθνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών, Capgemini, το 2018 αποκάλυψε ότι το κόστος ανά παραγγελία πελάτη ήταν 10,10 δολάρια για την παράδοση και 4,90 δολάρια για το click-and-collect. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τα τέλη των πελατών, το κόστος για την online παράδοση περιορίστηκε στα 2,02 δολάρια, ενώ αυξήθηκε στα 3,14 δολάρια για την παραλαβή. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ η παραλαβή μπορεί να μην είναι απαραίτητα μέτρο εξοικονόμησης κόστους, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της δέσμευσης των πελατών και στην επέκταση της χρήσης των υπηρεσιών παραλαβής του Amazon.

Στρατηγικές κινήσεις του Amazon

Η προωθητική ενέργεια, Amazon Pickup, έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών του retailer να ενισχύσει την κερδοφορία του. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει μέτρα όπως απολύσεις και διερεύνηση τρόπων βελτιστοποίησης της χωρητικότητας των φορτηγών παράδοσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το Amazon αύξησε σταδιακά το κόστος των υπηρεσιών του. Η ετήσια συνδρομή μέλους του Amazon Prime σημείωσε αύξηση από 119 σε 139 δολάρια και οι πελάτες του Amazon Fresh πρέπει πλέον να ξοδεύουν τουλάχιστον 150 δολάρια για να δικαιούνται δωρεάν παράδοση.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon στρέφεται στην AI για να αυξήσει τα διαφημιστικά του έσοδα

Οι προσαρμογές αυτές ευθυγραμμίζονται με τον γενικότερο στόχο του Amazon να διαχειριστεί το κόστος, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχει εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες του.

Το κίνητρο των 10 δολαρίων που προσφέρει το Amazon, αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει στους πελάτες της μια ποικιλία επιλογών παράδοσης. Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί και να βελτιστοποιεί τις δραστηριότητές της, παραμένει επικεντρωμένη στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και στην παροχή ευκολίας σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.