27 Απρ 2024
READING

Uber: ήλθον, είδον και επανήλθον

5 MIN READ

Uber: ήλθον, είδον και επανήλθον

Uber: ήλθον, είδον και επανήλθον

Έρχεται η υπηρεσία Uber Boat στην Μύκονο

Το 2014 η Uber είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά, εγκαινιάζοντας το app της μέσω του οποίου μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούσαν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες. Εννέα χρόνια μετά, η εταιρεία που δημιούργησαν ο Travis Kalanick και ο Garrett Camp το 2009, λανσάρει μια νέα υπηρεσία που την φέρνει πιο κοντά στην επιθυμία της να εισαχθεί και στον τουριστικό κλάδο.

Στην Αθήνα η Uber σχεδίαζε να αναπτύξει τρεις κατηγορίες υπηρεσιών: α) την UberX που θα απευθυνόταν σε πολίτες, μη επαγγελματίες, με δίπλωμα οδήγησης και τετράπορτο αυτοκίνητο μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού, β) την UberBlack, που θα απευθυνόταν σε οδηγούς με επαγγελματικό δίπλωμα που διαθέτουν μαύρο αυτοκίνητο, σεντάν ή SUV (πρόκειται στην ουσία για υπηρεσία πολυτελούς μετακίνησης) και γ) την UberTaxi, η οποία θα απευθυνόταν σε επαγγελματίες οδηγούς ταξί που διαθέτουν και αυτοκίνητο ταξί.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, οι εξελίξεις ακόμη περισσότερες και το αποτέλεσμα ήταν λίγο πριν το Πάσχα του 2018 η εταιρεία τελικά να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, μέχρι νεοτέρας και σε συνέχεια του νόμου Σπίρτζη, επισημαίνοντας ότι αυτός επηρέαζε τις υπηρεσίες ridesharing. H εταιρεία ανέφερε ωστόσο ότι μπορεί να διακόπτει τις υπηρεσίες UberX, αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω της υπηρεσίας UberTAXI, όπου κάποιος μπορούσε να καλέσει ταξί μέσω Uber, όχι όμως και αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, όπως συμβαίνει σε 600 πλέον χώρες του εξωτερικού.

Τα αρχικά σχέδια της Uber, όμως, δεν περιλάμβαναν την ανάπτυξή της μόνο στην Αθήνα. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας αναζήτησης οδηγών η εταιρεία εμφανιζόταν να περιλαμβάνει στα σχέδιά της πολλές πόλεις της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, αλλά ακόμη και το Αγρίνιο, καθώς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη.

Η περίπτωση Boat στη Μύκονο

Τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται στο σχεδιασμό αυτό με διαφορετικό τρόπο. Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες στους νησιωτικούς προορισμούς της φέτος, ο τουρισμός αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας προς όφελος χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, η Uber επεκτείνει τη συνεργασία της με τοπικούς συνεργάτες στο νησί της Μυκόνου, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες μετακίνησης κάνοντας χρήση της τεχνολογίας της πλατφόρμας της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης παρουσίασης προϊόντων της εταιρείας, του Go-Get 2023, στην Νέα Υόρκη, η φετινή τουριστική σεζόν θα βρει την Uber να δραστηριοποιείται στη Μύκονο μέσω της νέας υπηρεσίας Boat.

Διαθέσιμο από τα μέσα Ιουνίου έως τον Οκτώβριο, το Boat θα αποτελεί κατά παραγγελία υπηρεσία, την οποία θα λειτουργεί τοπικός αδειοδοτημένος φορέας και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής Uber. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να κάνουν κράτηση για εκδρομές με ένα ταχύπλοο με το πάτημα ενός κουμπιού ώστε να μετακινηθούν σε διάφορα σημεία της Μυκόνου εύκολα και αξιόπιστα. Το Boat θα προσφέρει στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες έναν νέο τρόπο εξερεύνησης και μετακίνησης στις καλύτερες παραλίες και σημεία της Μυκόνου μέσω μιας μοναδικής και αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης μετακίνησης.

Η νέα αυτή υπηρεσία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, που θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο της αγοράς της Ευρώπης και ενισχύει τη στήριξή της στον ελληνικό τουρισμό, εξασφαλίζοντας προσιτές και ασφαλείς επιλογές μετακίνησης τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού.

Τα διεθνή σχέδια για τον τουριστικό κλάδο

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία, αφού ήδη από τον Απρίλιο του 2022, η Uber είχε εκφράσει την πρόθεσή της να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από την εφαρμογή της σε διεθνές επίπεδο, με μια σειρά επιλογών για κρατήσεις σε δρομολόγια τρένων, πτήσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Η αμερικανική εταιρεία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ταξιδιωτικό super-app, ένα «one-stop-shop» για όσα χρειάζεται η οργάνωση ενός ταξιδιού, όπως ανέφερεται σε ανακοίνωσή της. Η αρχή θα γίνει σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Uber εκτός των Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αργότερα, και ανάλογα με την υποδοχή από το κοινό, πιθανότατα οι υπηρεσίες αυτές να λανσαριστούν και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, οι χρήστες θα μπορούν να κλείνουν εισιτήρια και για το τρένο Eurostar, που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι. Στο μέλλον, στόχος είναι να ενσωματωθεί και η δυνατότητα κράτησης σε ξενοδοχεία, ώστε τελικά η εφαρμογή να προσφέρει μια door-to-door υπηρεσία, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο κατάλυμα του προορισμού του.

Βέβαια, αυτές οι δυνατότητες θα προσφέρονται μέσω τρίτων -όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου-, που θα ενσωματώνουν τις υπηρεσίες τους στην εφαρμογή της Uber, η οποία και θα αποκομίζει προμήθεια για τις κρατήσεις που θα γίνονται μέσα από αυτήν. Εξάλλου, αυτό το μοντέλο το έχει ήδη εφαρμόσει με το UberChopper μέσω εταιρειών ενοικίασης ελικοπτέρων στη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αλλά και με το UberBoat που πραγματοποιεί ήδη διαδρομές στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.